sunnuntai 29. syyskuuta 2024

Little Women - Pikku naisia (2019)

Ohjannut Greta Gerwig
USA 2019, 135 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Saoirse Ronan, Florence Pugh, Emma Watson, Timothée Chalamet

I can't get over my disappointment at being a girl.

Louisa May Alcottin klassikkoromaani Pikku naisia (1868─1869) on filmatisoitu lukuisia kertoja. Elokuvaversioista mainittakoot esimerkiksi George Cuckorin teos, ensimmäinen ääniversio Pikku naisia (1933), joka muistetaan lämpimän nostalgisesta ja jopa konservatiivisesta sävystään. Greta Gerwigin tuorein filmatisointi keskittyy modernilla tavalla naisista kerrottuihin tarinoihin, vaikka kyseessä onkin lämminhenkisellä tavalla entisaikaa kuvaava pukudraama.

Pikku naisia kertoo neljän sisaruksen nuoruusvuosista 1860-luvun Yhdysvalloissa. Keskushahmo on tässäkin tarinaversiossa omapäinen Jo (Ronan), joka haaveilee kirjailijanurasta. Kohtalo ja haaveet vievät sisaria eri suuntiin, mutta he säilyttävät aina keskinäisen yhteytensä. Tämä elokuva korostaa unelmien ja omaehtoisuuden tärkeyttä. Samalla alleviivataan sitä, ettei naisilla kuitenkaan aina ole ollut mahdollisuutta seurata täysin sydäntään ─ eikä ole vieläkään.

Tyylikkäästi adaptoitu Pikku naisia voitti kriitikot puolelleen. Kuudesta Oscar-ehdokkuudesta voitto tosin tuli vain puvustuksesta, joskin sangen odotetusti ja ihan ansaitusti. Ajankuva on ylipäätään luotu todella kauniisti ja entisaikaan romanttisesti upottavalla tavalla. Miljöön ja tyylin ohella elokuvaa on kehuttu paljon käsikirjoituksestaan, joka rikkoo romaanin tuttua aikajanaa. Versiointi on onnistunut, sillä tarina on omanlaisensa mutta silti perinteisiin riittävän turvallisesti nojaava.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti