torstai 3. lokakuuta 2024

Syyskuun elokuvat 2024

Aurora's Sunrise - Auroran aamunkoitto
Ohjannut Inna Sahakyan
Armenia, Saksa & Liettua 2023, 96 min.
Dokumentti, Animaatio, Biografia, Historia
Pääosissa: Aurora Mardiganian, Anzhelika Hakobyan
 
 
 
 
Aurora Mardiganian (1901─1994) selvisi ihmeen kaupalla hengissä Armenian kansanmurhasta. Hän päätyi Yhdysvaltoihin, Hollywood-tähdeksi ja kansansa vaietun kohtalon keulakuvaksi. Dokumentaarista arkistokuvaa ja animaatiota yhdistävä elokuva kertoo koskettavasti viime vuosisadan alun järkyttävistä tapahtumista ja yhden naisen kovasta kohtalosta.

Pisteytys: 8/10
 
Past Lives
Ohjannut Celine Song
USA & Etelä-Korea 2023, 105 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Greta Lee, Teo Yoo
 
 
 
 
Na Young (Lee) ja Hae Sung (Yoo) kokevat aran ensirakkauden 12-vuotiaina, mutta pian Na  Young muuttaa Yhdysvaltoihin. Kuluu 12 vuotta ennen kaksikon seuraavaa yhteydenpitoa, jossa on tallella ripaus vanhaa taikaa. Tulevatko kaksikon väliin iän tuoma muutos, pitkä välimatka ja kasvavat kulttuurierot? Celine Songin (s. 1988) esikoisohjaus Past Lives on kaunis, vapaasti hengittävä draama. Silti katselu voi pakahduttaa, sillä pelissä on niin suuria tunteita.
 
Pisteytys: 8/10
 
Praying for Armageddon - Tuomiopäivän saarnaajat
Ohjannut Tonje Hessen Schei & Michael Rowley
USA, Norja, Ruotsi & Saksa 2023, 97 min.
Dokumentti
 
 
 
 
 
Tuomiopäivän saarnaajat on dokumentti Yhdysvaltain evankelistojen pelottavasta voimasta. Elokuva osoittaa, ettei kyse ole vain pienen fundamentalistijoukon höpötyksistä, vaan toiminnalla on suoria vaikutuksia maansa politiikkaan ja jopa Israelin valtion avokätiseen tukemiseen. Dokumentti on erinomainen näyttämään aiheensa todellista laitaa, vaan ei valitettavasti pääse aiheessa kovin syvälliseen pohdintaan. Millaisia motiiveja liikkeiden taustalla on? Miksi tähän on tultu?

Pisteytys: 6/10

Doraibu mai kâ - Drive My Car
Ohjannut Ryûsuke Hamaguchi
Japani 2021, 179 min.
Draama
Pääosissa: Hidetoshi Nishijima, Tôko Miura, Reika Kirishima
 
 
 
 
Traagisen menetyksen kokenut näyttelijä-ohjaaja (Nishijima) käsittelee menetystään arkisissa ympäristöissä, joissa aika tuntuu pysähtyvän. Kauniin viipyilevä draama pohjautuu löyhästi Haruki Murakamin novelleihin. Elokuvat ovat nykyään usein ylipitkiä, mutta toisin on tämän filmin laita. Drive My Car on hitaan filmin taidonnäyte! Tarina sijoittuu jatkuvasti tapahtumaköyhään nykyhetkeen, sillä sitähän elämä on. Kerronta kuitenkin upottaa ja viettelee salakavalasti puoleensa.

Pisteytys: 8/10

Omar - Muuri
Ohjannut Hany Abu-Assad
Palestiina 2013, 98 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Adam Bakri, Leem Lubany, Eyad Hourani
 
 
 
 
Palestiinalainen Omar (Bakri) on rakastunut, mutta lemmen tiellä ovat israelilaisten valloittajien ansat ja juonet. Hienosti punottu tarina kuvaa niitä konkreettisia ja symbolisia muureja, joita palestiinalaisten elämä on täynnä. Tarina on muutenkin läkähdyttävän ahdistava, mutta nyt mukana on suru siitä, millaista kamalaa arkea elokuvan tapahtumapaikoilla parhaillaan eletään.

Pisteytys: 7/10

Primer
Ohjannut Shane Carruth
USA 2004, 77 min.
Scifi, Draama
Pääosissa: Shane Carruth, David Sullivan
 
 
 
 
Kotikutoinen scifielokuva kertoo insinööreistä, jotka vahingossa keksivät aikakoneen autotallissaan. Primer nauttii kulttimainetta, mutta elokuva ei silti ole saanut kaikkia kriitikoita puolelleen. Tarinaa nimittäin on yllättävän vaikea seurata, eikä aikamatkustuksen logiikka taida avautua ihan yhdellä katselukerralla. Tieteellisen läpimurron arkisuudessa on kuitenkin erikoista särmää.

Pisteytys: 6/10
 
Wandafuru raifu - Elämän jälkeen
Ohjannut Hirokazu Kore-eda
Japani 1998, 119 min.
Fantasia, Draama
Pääosissa: Arata Iura, Erika Oda, Susumu Terajima
 
 
 
 
Tuonpuoleiseen matkaavat ihmiset pysähtyvät viikoksi toimistoon, jossa heidän valitsemansa muisto muutetaan elokuvaksi. Kaunis ja hienoisesti humoristinen fantasiadraama käsittelee lempeästi elämän ja kuoleman kysymyksiä. Tuliko elämä elettyä oikein, mitkä hetket jäivät kaihertamaan ja mitkä jättivät lähtemättömän jäljen? Elämän jälkeen (engl. After Life) pysähtyy kuoleman odotushuoneeseen, eikä kurkista tuonpuoleiseen. Kaikkien katseet ovat vielä eletyissä elämissä.

Pistetys: 9/10
 
A League of Their Own - Omaa luokkaansa
Ohjannut Penny Marshall
USA 1992, 128 min.
Draama, Komedia, Historia
Pääosissa: Geena Davis, Lori Petty, Madonna, Tom Hanks
 
 
 
 
Penny Marshallin leppoisa urheiluklassikko sijoittuu 1940─1950-luvuille, jolloin naiset saivat ensi kertaa oman ammattilaissarjansa baseballiin. Syynä ihmeelle oli se, että miespelaajat olivat rintamalla ja kansalle piti keksiä jotain viihdettä. Osaavatko naiset muka pelata, leukaili moni sovinisti, kunnes sai hämmästyä naisten pelitaituruutta. Omaa luokkaansa on tutun turvallinen feelgood-draamakomedia, joka kertoo 1940-luvun ja tekoaikansa naiskuvasta ja sukupuolirooleista. Hieman tiiviimpänä pakettina elokuva voisi olla vielä hieman vetävämpi.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti