torstai 10. lokakuuta 2024

Kauhukuu II ─ Deathdream (1974)

I died for you.
 
Tänään kauhukuu jatkuu viisikymppisellä zombiklassikolla. Vanhempien elokuvien ystäville löytyy monia muitakin tasavuosia viettäviä kauhulegendoja: erityissuositukseni saavat entisajan Japaniin sijoittuvat Onibaba (1964) ja Kwaidan (1964). Hämyisen tunnelmoinnin ystäville käyvät Edgar Allan Poen klassisiin kertomuksiin pohjautuvat filmit, joiden parissa ei silti tarvitse menettää yöuniaan: Punaisen surman naamio (1964) vie satanistisiin tunnelmiin 1100-luvun Italiaan ja Boris Karloffin & Bela Lugosin tähdittämä Musta kissa (1934) viettelee samankaltaisten kulttimenojen pariin. Pelottavampiin tunnelmiin vie legendaarinen slasher-innoittaja Teksasin moottorisahamurhaaja (1974). Loppukevennykseksi sopii viisikymppinen kauhuparodia Frankenstein Junior (1974).


Deathdream
Ohjannut Bob Clark
Iso-Britannia & Kanada 1974, 88 min.
Kauhu, Draama, Trilleri
Pääosissa: Richard Backus, John Marley, Lynn Carlin
 
 


Vietnamissa menehtynyt nuorukainen Andy (Backus) palaa perheensä luo, mutta elossa ja ulkoisesti hyvinvoivan näköisenä. Perhettä kummastuttaa, kuinka hyväsydäminen Andy on muuttunut niin oudoksi ja piittaamattomaksi mutta onhan hän kokenut kovia. Selittämättömät, veriset tapahtumat seuraavat toisiaan ja hiljalleen totuus valkenee jokaiselle. Kuolleiden olisi paras pysyä manan mailla.

Deathdream (tunnettu myös nimellä Dead of Night) on erinomaisesti rakennettu kauhudraama. Tapahtumat ovat yliluonnollisia mutta kertovat silti yleisellä tasolla aikanaan (ja edelleenkin) ajankohtaisista sotatraumoista sekä niistä monista nuorukaisista, jotka palasivat kotiin toisenlaisina, kuoleman maailmaan mielensä kadottaneina. Näyttelijäntyö on onnistunutta eritoten vanhempia taidokkaasti näyttelevien John Marleyn ja Lynn Carlinin osalta. He olivat näytelleet avioparia jo aikaisemmin John Cassavetesin draamassa Kasvoja (1968).

Modernit zombi-elokuvat kaivautuivat esille multaisista haudoistaan 1960-luvulla George A. Romeron luotsaamana. Tämä elokuva ei ehkä ole valtavirran parhaiten tuntema zombitarina, onhan sen elävä kuollut hieman erilainen kuin Romeron laahustajiat, oikeastaan enemmän vanhakantaisen zombihahmon edustaja. Elokuva on silti kerännyt hyviä arvioita ja kiitettävän kulttimaineen. Deathdreamille kaavailtiin vakavissaan uusintaversiota 00-luvun alussa, mutta suunnitelma jäi lopulta sikseen. Ehkäpä hyvä niin, vaikka tarina-aihiossa sinänsä onkin uudistuspotentiaalia.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti