lauantai 26. joulukuuta 2020

Marraskuun elokuvat 2020

Judy
Ohjannut Rupert Goold
Iso-Britannia, Ranska & USA 2019, 118 min.
Biografia, Draama
Pääosissa: Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock




Judy Garland -biografiassa seurataan näyttelijälegendan viimeistä elinvuotta. Surullista tarinaa täydentävät takaumat rankasta nuoruudesta elokuvastudion armottomassa valokeilassa. Kertomuksen rajaus on hyvä, mutta lopputulos silti tylsä ja yllätyksetön. Elokuvaa ei pelasta Judyn roolista Oscar-palkittu Renée Zellweger, jonka suoritus lipsuu liioittelun puolelle. Hyvä lauluäänikään ei vedä vertoja aidolle Judylle, vaikka lienee silti playbackia parempi ratkaisu. Garland ei toki liene se helpoin näyteltävä, joten sikäli Zellwegerin suoritus lopulta jää elokuvan ainoaksi valopilkuksi.

Pisteytys: 4/10

For Sama - Kirje Alepposta
Ohjannut Waad Al-Kateab & Edward Watts
Iso-Britannia, Syyria & USA 2019, 100 min.
Dokumentti, Sota
 
 



Dokumentaristi Waad Al-Kateab on nuori äiti, joka taltioi viiden vuoden ajan Syyrian sotaa tavallisten ihmisten kokemana. Syntyy koskettava kirje tyttärelle Samalle, jossa kerrotaan vanhempien valinnoista vaikeina aikoina. Jäädäkö kotikaupunkiin vai paeta? Millaista on arki pommitusten keskellä? Syvän inhimillinen teos voitti täysin ansaitusti parhaan dokumentin Oscarin.

Pisteytys: 9/10

Suspiria
Ohjannut Luca Guadagnino
Italia & USA 2018, 152 min.
Fantasia, Kauhu, Mysteeri
Pääosissa: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Mia Goth




Luca Guadagninon Suspiria on melko onnistunut uudelleensovitus Dario Argenton Suspiriasta (1977). Tarina sijoittuu 1970-luvun lopun Itä-Berliiniin, jossa tanssikoulun oppilaat epäilevät opinahjonsa vilisevän noitia. Uusinta seisoo vakaasti omilla jaloillaan, eikä edes yritä talloa edeltäjänsä varpaille. Elokuva tarkastelee monitasoisesti esimerkiksi miehistä katsetta: maskien alta ei heti huomaakaan, että eräässäkin keskeisessä miesroolissa on triplaroolituksen tekevä Tilda Swinton. Lisäksi mukana on kylmän sodan ilmapiiriä, äitiyttä ja erilaisia valtasuhteita. Kiinnostavat ideat ja kokeilunhalu ovat sinällään hyviä, mutta kokonaisuutta vaivaa sekavuus ja rönsyily.

Pisteytys: 7/10

The King - Elvis Presleyn Amerikka
Ohjannut Eugene Jarecki
USA, Iso-Britannia & Saksa 2017, 107 min.
Dokumentti





Dokumentaristit ajavat Elviksen Rolls Roycella ympäri Yhdysvaltoja. Matkan varrella pohditaan kuninkaan vaikutusta amerikkalaiseen kulttuuriin ja tarkastellaan sitä, miten Yhdysvallat ovat muuttuneet reilun puolen vuosisadan aikana. Vertaukset nykypäivään ovat osuvia, sillä kulttuurien sulatusuunissa kaikki on mahdollista, mutta vain harvat voivat menestyä.

Pisteytys: 7/10

Mad Max 2: The Road Warrior -
Mad Max 2 - asfalttisoturi
Ohjannut George Miller
Australia & USA 1981, 96 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Mel Gibson, Bruce Spence, Michael Preston



Mad Maxin (1979) jatko-osassa hiekka pöllyää ja dystopia syvenee. Elämän kyynistämä Max (Gibson) ajelee menopelillään anarkiaan suistuneessa maailmassa, jossa ainoaa käypää valuuttaa on öljy. Polttoainesodan keskellä sinnittelee avuntarpeessa olevia ihmispoloja, joiden ansiosta Max löytää sisällään kytevät inhimillisyyden rippeet. Tulevaisuuden aavikollakin sykkii westernin sydän.

Pisteytys: 9/10

Kaidan - Kwaidan - kauhun kasvot
Ohjannut Masaki Kobayashi
Japani 1964, 183 min.
Draama, Fantasia, Kauhu
Pääosissa: Tatsuya Nakada, Michiyo Aratama, Katsuo Nakamura


Kwaidan kertoo neljä japanilaista kauhutarinaa aina hylätyn vaimon kostosta teekuppiin ilmestyvään outoon kuvajaiseen. Pienellä budjetilla tehty filmi on tyylikkään näköinen ja erikoinen tunnelma tuntuu viehättävältä. Toisinaan tarina kaipaa tiivistystä, vaikka rauhallisessa etenemistavassa on puolensakin. Elokuva menestyi aikanaan hyvin: Kwaidan palkittiin Cannesissa tuomariston palkinnolla sekä huomioitiin vieraskielisen filmin Oscar-ehdokkuudella.

Pisteytys: 8/10

Dial M for Murder - Täydellinen rikos
Ohjannut Alfred Hitchcock
USA 1954, 105 min.
Rikos, Trilleri
Pääosissa: Ray Milland, Grace Kelly, Robert Cummings




Alfred Hitchcockin trillerissä yritetään jälleen tehdä täydellinen murha, mutta rikoksen juonineelta luihulta jää kuitenkin aina jotain huomioimatta... Tällä kertaa murhajuonen punoo herra Tony Wendice (Milland), joka on arvannut vaimonsa Margotin (Kelly) heilastelevan toisen miehen kanssa. Nainen menkööt manan majoille ja perintö kilahtakoot Tonyn tilille!  Täydellinen rikos ei ole Hitchcockin paras teos, mutta sangen mukava jännäri kuitenkin oivine käänteineen. Grace Kelly näyttelee tyylikkäästi murhayrityksen kohteeksi joutuvaa rouva Wendiceä, vaikka hahmon osana onkin vähän tylsästi ainoastaan odottaa hermoromahdusta miesten vietävänä.

Pisteytys: 8/10

Kokuriko-zaka kara - Kukkulan tyttö, sataman poika
Ohjannut Gôro Miyazaki
Japani 2011, 91 min.
Animaatio, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Masami Nagasawa, Jun'ichi Okada




Yokohaman satamakaupungissa joukko nuoria taistelee vanhan kerhotalon säilyttämisen puolesta. Siinä sivussa syttyy pieni romanssikin, mutta matkassa on mutkia. Romantiikan kiemurat äityvät turhan saippuaoopperamaisiksi, mutta muutoin Kukkulan tyttö, sataman poika (engl. From Up on Poppy Hill) on lämminhenkinen tarina viehättävässä miljöössä. Sympaattinen filmi on jäänyt harmillisen vähäiselle huomiolle. Olympiavuoteen 1964 sijoittuva teos sopiikin katsottavaksi vaikka kymmenvuotisjuhlanaan 2021, kun Tokiossa taas (toivottavasti) vietetään Olympia-juhlaa

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti