torstai 3. joulukuuta 2020

LUUKKU 3 - 100 vuotta sitten (Erotikon, 1920)

Hör du inte hur mitt hjärta bultar....
 
Vuosisadan kuluessa maailma muuttuu, mutta paljon myös pysyy: kun tänä vuonna kiusanamme on ollut korona, vuonna 1920 maailmalla tuskailtiin espanjantaudin aiheuttaman pandemian loppulöylyissä. Sentään olympialaiset järjestettiin normaalisti, vaikka vuonna 2020 kisat jäivät haaveeksi. Antwerpenin kesäolympialaisten lisäksi lehdet kirjoittivat tiuhaan Venäjän myllerryksistä ja Virolle (ensimmäisen) itsenäisyyden tuoneesta Tarton rauhasta. Jos kurkistamme tasan vuoden takaisen Helsingin sanomain sivuille, ei ulkomaanuutisilta voi välttyä. Sulassa sovussa mahtuvat sivuille ilmoitukset myytävistä turkeista, pestattavista karjakoista, kasvatettavaksi annettavasta poikalapsesta sekä iloiset uutiset kihlauksista ja lukuisista tansseista. Vuosisadan takaiseen kummaan ja tuttuun maailmaan johdatelkoot seuraava iloinen ruotsalaisfilmi!


Erotikon
Ohjannut Mauritz Stiller
Ruotsi 1920, 106 min.
Mykkäelokuva, Romantiikka, Komedia
Pääosissa: Anders de Wahl, Tora Teje, Karin Molander, Lars Hanson



Professori Leo Charpentier (de Wahl) on suunnattoman kiinnostunut hyönteisistä ja näiden sukuvietistä, minkä johdosta Leon Irene-vaimo (Teje) jää tyyten vaille huomiota. Nuori ja viehättävä Irene ei mokomaa touhua kauaa kestä, vaan etsii ympärilleen naimattomia liehittelijöitä. Kaikki tapahtuu tietenkin Leon selän takana, vaikka tuskinpa mies edes välittäisi vaikka tietäisi! Aviorikoksen tie sitä paitsi kutkuttaa myös Leon mieltä, kun kuvaan astuu sisarentytär Marthe (Molander).
 
Erotikon on perin hurmaava lemmenseikkailu, joka on melko railakkaasta juonestaan huolimatta sangen kiltti ja hyväntuulinen. Tarina on saanut ympärilleen hulppeat puitteet: Charpentierien kotikartano on häikäisevä ja loistelias oopperakohtaus on vertaansa vailla. Herättääpä elokuva myös kaipuun suloisille Tukholman kaduille, joille kaipaan jo käyskentelemään. Erotikon toimii viehättävänä nojatuolimatkana kadonneeseen aikaan, mutta sen romanssisotkut ovat ajattomia.

Viehättävä romanttinen komedia ei ole aikansa tyypillisintä slapstick-huumoria, vaan vitsit kujeilevat porvarillisen rakkausihanteen kustannuksella. Kaksimieliset vitsit ovat hienovaraisia, mutta aikaansa nähden aika rohkeitakin. Lämminhenkinen huumori ja pirskahteleva keveys toimivat sittemmin inspiraationa esimerkiksi Ernst Lubitschille, joka ylisti elokuvaa yhdeksi suosikeistaan. Ylipäätään Erotikon menestyi aikanaan varsin mukavasti ja filmi levisi maailmalle laajalti, mutta soisipa kivan teoksen tavoittavan uusia yleisöjä vielä tänäkin päivänä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti