torstai 17. joulukuuta 2020

LUUKKU 17 - 30 vuotta sitten (Ghost - näkymätön rakkaus, 1990)

I had a life!
 
Vuonna 1990 uutisissa seurattiin Saksan jälleenyhdistymistä, Persianlahden sotaa ja Nelson Mandelan vapautumista. Radio soitti hittejä Raptorista Rafaelin enkeliin, eurodiskon vuosikymmen oli alussa ja grungen maailmanvalloitus oli aivan nurkan takana. Uutta aikaa uumoili sekin, että World Wide Web otti ensiaskeleitaan. Päivän filmi on vuoden 1990 maailmanlaajuisesti menestynein elokuva, jossa päästään kurkistamaan aikakauden arkeen hieman epätavallisesta perspektiivistä.


Ghost - näkymätön rakkaus
Ohjannut Jerry Zucker
USA 1990, 127 min.
Romantiikka, Draama, Fantasia, Trilleri
Pääosissa: Patrick Swayze, Demi Moore, Whoopi Goldberg




Nuoripari Sam (Swayze) sekä Molly (Moore) lyövät hynttyynsä yhteen ja onnellinen yhteiselo on alkutaipaleellaan. Kuitenkin ryöväri murhaa Samin, joka jää kummituksena huolehtimaan rakkaasta Mollystaan. Sam opettelee kummittelun saloja, löytää kommunikointiavukseen meedion Oda Mae Brownin (Goldberg) ja saa selville, ettei hänen kuolemansa suinkaan ollut sattumaa.

Ilmestymisvuonnaan Ghost - näkymätön rakkaus oli valtava hitti ja pääsi ehdolle viiteen Oscar-pystiin. Voittoja tuli lopulta kaksi: Whoopi Goldberg palkittiin ihan hilpeästä sivuroolista ja jostain syystä käsikirjoituskin nähtiin pystin arvoiseksi. Kolme vuosikymmentä myöhemmin elokuvassa on jo havaittavissa ajan patinaa. Vaikka tarinassa on tarkoituksellisetkin hupihetkensä, syvää draamaakin katsoo tyrskähdellen. Eipä tuo tosin oikeastaan haittaa, sillä viihdettähän tässä on tavoiteltukin.

Ghost on samanaikaisesti kumman hyvä ja vaivaannuttavan kömpelö yhdistelmä trilleriä, romantiikkaa, komediaa ja fantasiaa. Kaikki genret vedetään hieman yli laidan ja niinpä romanssi on hampaitavihlovan imelää ja eritoten Sam-kummituksen ilmeet dramaattisuudessaan koomisia. Mikäli haluaa katsoa samankaltaisen tarinan vakavamielisempänä sekä riisutumpana versiona, kannattaa suunnata katseensa tuoreempaan elokuvaan A Ghost Story (2017).

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti