maanantai 7. joulukuuta 2020

LUUKKU 7 - 80 vuotta sitten (Sumujen silta, 1940)

Every parting from you is like a little eternity!

Vuonna 1940 toisen maailmansodan melskeet velloivat ympäri Eurooppaa ja ruudinkatku kantautui hiljalleen kohti toisiakin mantereita. Elokuvissa vuoden 1940 sotatapahtumia käsittelevät esimerkiksi Dunkirk (2017), Rouva Miniver (1942) ja Talvisota (1989). Suomessa ankara talvisota sentään saatiin päätökseen maaliskuussa, mutta harva huokasi helpotuksesta. Elämää juoksuhaudoissa soi ja veti mielen matalaksi; ties mitä ne Hilleri ja Talliinin Joopi vielä päidemme menoksi keksivät! Yhdysvalloissa saatiin vielä pysyä erossa meren takaisista kuohuista ja elokuvateollisuus kukoisti. Päivän yhdysvaltalaisfilmi vie silti sotatunnelmiin, mutta pommisateessa versoo rakkaus.

 
Waterloo Bridge - Sumujen silta
Ohjannut Mervyn LeRoy
USA 1940, 108 min.
Draama, Romantiikka, Sota
Pääosissa: Vivien Leigh, Robert Taylor, Virginia Field




Eletään syyskuun alkupäiviä vuonna 1939 ja Iso-Britannia juuri on julistanut sodan Saksaa vastaan. Eversti Roy Cronin (Taylor) on matkalla Ranskaan, mutta suo kiireiltään hetken pysähtyä Thamesin ylittävälle Waterloon sillalle. Muistot kiirivät kahden vuosikymmenen taa, jolloin samaisella sillalla syttyi huumaava salamaromanssi. Salskea kapteeni Roy ja ballerina Myra (Leigh) tempautuivat rakkauden pyörteisiin keskellä pommituksia, mutta lopulta sodan oli määrä erottaa rakastavaiset iäksi.

Sumujen silta on siveä kertomus rakkaudesta ja sen menettämisestä. Klassisen kohtalokas melodraama vertautuu Joutsenlampi-balettiin, jota Myra tietenkin on parhaillaan harjoittelemassa rakkaustarinan alkaessa. Sotatapahtumien melskeissä Roy katoaa ja Myra luulee hänen kuolleen. Suru ja kurja kohtalo johtavat epätoivoisiin tekoihin, joita Myra ei usko Royn antavan anteeksi. Kuten Joutsenlammessa, myös tämä rakkaustarina johtaa riipaisevaan loppuun erehdysten ja epätietoisuuden saattelemana.

Tunnelmallinen Sumujen silta perustuu Broadway-näytelmään (1930), josta oli jo aiemmin tehty yksi filmatisointi (1931). Tämä elokuva on tarinan parhaiten tunnettu versio, joka keräsi kiitosta jo ilmestyessään. Kohtalokkaan tarinan ansioita ovat näyttävä toteutus, komeat musiikit ja pätevät näyttelijät. Varsinkin Vivien Leigh säkenöi roolissaan! Puhtoisuutta vaalivassa tarinassa on nykypäivästä katsoen omat kummallisuutensa, jotka toki selittyvät ajan ja moraalin muutoksella, unohtamatta myöskään entisajan elokuvasensuuria.
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti