perjantai 4. joulukuuta 2020

LUUKKU 4 - 100 vuotta sitten (Zorron merkki, 1920)

Justice for all!
 
Vuoden 1920 suurin menestyselokuva Yhdysvalloissa oli D.W. Griffithin melodraama Läpi myrskyn (1920), josta muodostui lopulta yksi taloudellisesti menestyneimmistä mykkäelokuvista kautta aikain. Myös päivän elokuva Zorron merkki lukeutui vuoden suurimpien hittien joukkoon. Euroopassakin tapahtui! Saksassa luotiin ekspressionistisia klassikoita, ja ensi-iltansa saivat Tri Caligarin kabinetti (1920) sekä Golem (1920). Ruotsissa puolestaan muuan hattukaupassa työskentelevä Greta Gustafsson päätyi esiintymään mainoksissa, joiden avittamana tie johti lopulta Hollywoodiin. Siellä lahjakkaan naisen taiteilijanimeksi tuli Greta Garbo.


The Mark of Zorro - Zorron merkki
Ohjannut Fred Niblo
USA 1920, 79 min.
Mykkäelokuva, Toiminta, Romantiikka
Pääosissa: Douglas Fairbanks, Marguerite De La Motte, Robert McKim, Noah Beery



Pulp-kirjailija Johnston McCulley loi vuonna 1919 miekkasankari Zorron, joka sai inspiraationsa klassisista seikkailukertomuksista. Robin Hoodin ja Kolmen muskettisoturin maailmat yhdistyivät jännittävästi Kalifornian plantaaseilla, ja niinpä vetävä aihe päätettiin filmatisoida turhia aikailematta ─ sapelitaituri tanssi valkokankailla jo seuraavana vuonna. Tähän päivään mennessä Zorron edesottamuksista on tehty jo 18 elokuvaa, joista viimeisin sai ensi-iltansa vuonna 2005.
 
Kuten jo yllä vihjasin, Zorron merkki sijoittuu 1800-luvun Kaliforniaan. Ahneet maanomistajat riistävät köyhiä, mutta petoksen aika on päättyvä! Aaveen lailla paikalle ratsastaa salaperäinen sankari Zorro (Fairbanks), joka ei miekkaansa säästele. Ihmeellisen taitavan ja oikeamielisen naamiomiehen henkilöllisyys on salaisuus, mutta katsojille selviää pian, että kyse on eräästä hyvin laiskanpulskeana esiintyvästä rikkaan perheen kömpelöstä pojasta Don Diegosta. Eipä muuten taida olla yllätys, että Zorrolla on ollut olennainen vaikutuksensa viittasankari Batmanin syntytarinassa!
 
Zorron merkin miljöö on luotu tyylillä ja seikkailu saa arvoisensa puitteet. Näyttävää toimintaa puolestaan saadaan aikaiseksi varsin yksinkertaisillakin elementeillä. Kun notkeasti miekkansa kanssa tanssiva Zorro pääsee liikkeelle, ei vauhtia puutu! Douglas Fairbanksin (1883─1939) akrobatia tekikin hänestä sangen pian seikkailuelokuvien suuren tähden. Zorron merkkiä seurasi klassikoksi muodostunut Bagdadin varas (1924), ja sittemmin Fairbanks esiintyi niin Robin Hoodina, Don Juanina kuin Kolmen muskettisoturin d'Artagnaninakin.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti