keskiviikko 9. joulukuuta 2020

LUUKKU 9 - 70 vuotta sitten (Ystäväni Harvey, 1950)

Well, thank you Harvey! I prefer you too.

Aikakone etenee jo 1950-luvulle, rock'n'rollin ja tangon vuosikymmenelle, sodanjälkeiseen rauhanrakennuksen aikaan. Suomessa puolueetonta ulkopoliittista linjaa jatkoi toiselle kaudelle valittu J.K. Paasikivi, mutta kaukana idässä kylmä sota kuumeni ja Korean sota leimahti liekkiin. Jos oli vuodessa murheita, oli pieniä ilojakin: Linnanmäen vaatimaton pieni huvipuisto avattiin ja Alppilassa kaikuivat riemunkiljahdukset. Hieman lisää lämminhenkistä onnea tuo päivän elokuva!

 
Harvey - Ystäväni Harvey
Ohjannut Henry Koster
USA 1950, 104 min.
Komedia, Fantasia, Draama
Pääosissa: James Stewart, Josephine Hull, Peggy Dow
 
 
 
 
Elwood P. Dowd (Stewart) on lupsakka ja ystävällinen mies, jonka paras ystävä on 190-senttinen näkymätön jänis Harvey. Elwoodia pidetään höyrähtäneenä, eikä hänen sisarensa Veta (Hull) edes saa tytärtään Kellya (Dow) naitettua veljensä mielikuvitusystävän tuoman maineen vuoksi. Topakka Veta päättää järjestää Elwoodin mielisairaalaan, mutta joutuukin itse lukkojen taakse!

Broadway-näytelmään perustuva Ystäväni Harvey on lämminhenkinen komedia, jonka kantavana voimana toimii näkymätön roolihahmo Harvey. Sympaattinen huumori perustuu väärinkäsityksiin ja nasevaan sanailuun. James Stewart on roolissa aivan elementissään ja roolistaan Oscarilla palkittu Josephine Hull puolestaan on mainio muoriparka ylellisessä epätoivossaan. Rauhalliseen elokuvaan kaipaisi silti sysäyksen vauhtia ja railakkuutta, vaikka idea onkin nokkela.

Ystäväni Harveyn tarinasta on sittemmin tehty useampikin televisiosovitus, mutta uusintaelokuvaa ei olla yrityksistä huolimatta saatu aikaiseksi. Nähtäväksi jää, saako Netflix puskettua parin vuoden takaisen suunnitelmansa ruuduille asti. Ilman uusintaversiotakin kyllä pärjätään, sillä alkuperäisen elokuvan charmi puree yhä. Hyvän mielen komedia tahtoo sanoa, että onnellisuus tulee itsensä hyväksymisestä ja ystävällisyydestä, rahalla ja pöyhkeilyllä sen sijaan ei paljoa saavuta.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti