This is going too far! It wasn't going and now its gone. |
Elokuvavuosi 1930 muistetaan Oscareissa menestyneestä sotadraamasta Länsirintamalta ei mitään uutta (1930) ja Marlene Dietrichin läpimurtoelokuvasta Sininen enkeli (1930). Moni tulevaisuuden tähti syntyi lamaa kärsivään maailmaan: ensiparkaisunsa päästivät niin Jean-Luc Godard, Clint Eastwood, Steve McQueen kuin vastikään edesmennyt Sean Connerykin. Päivän elokuvassa jatketaan hilpeää musikaalitunnelmaa, johon jo eilinen King of Jazz (1930) johdatteli.
Ohjannut Victor Heerman
USA 1930, 97 min.
Komedia, Musikaali
Pääosissa: Groucho Marx, Chico Marx, Harpo Marx, Zeppo Marx, Lillian Roth, Margaret Dumont
Rouva Rittenrottenin, siis rouva Rittenhousen (Dumont), kartanossa järjestetään juhlat, joissa on määrä esitellä taideaarteita ja vastaanottaa Afrikasta saapuva kunniavieras kapteeni Spaulding (Groucho Marx). Juhlien tiimellyksessä kuullaan Spauldingin eriskummallisen polveilevia muistoja Afrikasta, mutta yllättäen päädytään ihmettelemään kadonneen taulun arvoitusta. Näin maukkaat seurapiirijuhlat eivät jää väliin edes Amorilta, joten odotettavissa on myös ripaus lempeä.
Koirankeksejä perustuu Marx-veljesten omaan Broadway-näytelmään, joka jäi lajissaan viimeiseksi. Tätä filmiä ennen koomikot olivat tehneet jo yhden elokuvan, Kookospähkinöitä (1929), jonka pohjalla niin ikään oli näyttämöversio. Siirtymä elokuviin tapahtui niiden saaman suosion avittamana: Koirankeksejä oli ilmestymisvuonnaan 10. tuottoisin elokuva Yhdysvalloissa. Elokuvassa on hieman lavanäytöksen tuntua, sillä hengästyttävästä vitsimaratonista tarjotaan taukoja musiikkinumeroiden muodossa. Elokuvallinen rytmi tosin vielä hieman hakee paikkaansa.
Elokuva rytmittyy veljesten keskenään erilaisiin kohtauksiin: Groucho sanailee
valokeilassa, Harpo keskittyy fyysiseen touhottamiseen, Chico säheltää
joka lajissa ja Zeppo jää taustahahmoksi. Vitsit eivät ole ihan
veljesten parhaimmistoa, vaikka osa naurattaakin. Huonoja vitsejä
pahoitellaan kertaalleen suoraan kamerallekin! Koirankeksien parasta antia on Groucho Marxin hahmo kapteeni
Spaulding, joka sekoilee identiteettinsä kanssa antaumuksella ja lätisee
kaikkea mitä sylki suuhun tuo. Tajunnanvirtaisten repliikkien
käsikirjoittaminen on taatusti ollut hauskaa. Verbaalikomiikka tosin menettää parhaan teränsä käännöstekstityksissä, joten katsoessa on parasta pitää korvat höröllä.
Pisteytys: 7/10
Pisteytys: 7/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti