Vuonna 1940 sota jylläsi Euroopassa, mutta se ei elokuvateollisuutta täysin pysäyttänyt. Ajankohtaiseen myllerrykseen otettiin kantaa useissa filmeissä Yhdysvalloissakin: komedian ja draaman keinoin aihetta lähestyi Charlie Chaplin teoksessaan Diktaattori (1940) ja hieman melodramaattisemmin sodan syttymistä tarkasteli Frank Borzagen Näin se alkoi (1940).
Muutoin vuoden ikimuistoisimmista menestysteoksista esille on nostettava Alfred Hitchcockin jännitysfilmi Rebecca (1940) sekä John Fordin liikuttava lamadraama Vihan hedelmät (1940). Mikäli kaipaa kevyempää lähestymistä 80 vuoden takaiseen elokuvamaailmaan, sitä tarjoavat päivän elokuvan lisäksi hilpeä screwball-komedia Meidän vastaeronneiden kesken (1940) sekä sadunomaiset animaatiot Pinokkio (1940) ja Fantasia (1940).
Ohjannut Ludwig Berger, Michael Powell & Tim Whelan
Iso-Britannia & USA 1940, 106 min.
Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: John Justin, Sabu, Conrad Veidt, June Duprez, Rex Ingram
Bagdadin nuori sulttaani Ahmed (Justin) joutuu pahan Jaffarin (Veidt) huijaamaksi. Vankilaan paiskattu Ahmed tapaa tyrmässä nokkelan varkaan Abun (Sabu), jonka kanssa pakomatka sujuu rattoisasti. Vapaudessa Ahmed rakastuu prinsessaan (Dubrez), mutta tämän höperö sulttaani-isä on Jaffarin vallassa. Jaffarista on päästävä eroon lopullisesti ─ mahdottomassa urakassa avuksi on tietenkin rantahiekasta löytynyt taikalamppu ja sen kaikkivoipainen henki (Ingram).
Bagdadin varas on saanut roimasti inspiraatiota Tuhannen ja yhden yön tarinoista. Elokuva myös on uusintafilmatisointi mykkäelokuvasta Bagdadin varas (1924). Myöhemmistä tuotoksista ei sovi unohtaa Disneyn taianomaista animaatiota Aladdin (1992), mutta unholaan sen sijaan voisi viskata sieluttoman uusinnan Aladdin (2019). Tämä vuoden 1940 versio kuuluisasta seikkailusta on erityisen ikimuistoinen komean ilmeensä vuoksi. Aikansa kuvaa ja vanhentunutta on taas se, että päärooleja esittävät
valkoiset ihmiset; orjiksi ja varkaiksi on kelpuutettu muitakin.
Säihkyvät värit ja näyttävät tehosteet ovat edelleen upea näky. Bluescreen-teknologialla luotujen tehosteiden saralla Bagdadin varas onkin suorastaan pioneeri. Pelkkiin efekti-iloihin ei sentään ole tyytyminen, sillä itse tarinakin kulkee eteenpäin mukavan menevästi, klassisen seikkailun tyylillä. Juonilinjan kronologiaa on onnistuneesti rikottu, eikä jännitys hyydy hetkeksikään. Eheästä lopputuloksesta ei arvaisi, että tosiasiassa kulisseissa kävi kuhina: elokuvalla ehti olla peräti kolme ohjaajaa, välillä raha loppui kesken ja Euroopassa puhjennut sota siirsi kuvaukset Yhdysvaltoihin. Valmista kuitenkin tuli, eikä lopputulosta liiemmin voi moittia!
Pisteytys: 8/10
Pisteytys: 8/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti