lauantai 13. syyskuuta 2014

Fantasia (1940)

Ohjannut Norman Ferguson
USA 1940, 125 min.
Animaatio, Fantasia
Pääosissa: Leopold Stokowski, Deems Taylor

Congratulations to you, Mickey!
Disneyn kolmas kokopitkä animaatio Fantasia on ainutlaatuinen liikkuvien kuvien ja klassikkosävellysten yhdistelmä. Säveltäjä-kriitikko Deems Taylorin juontama ja kapellimestari Leopold Stokowskin johtama viehättävä konsertti koostuu seitsemästä jaksosta, kuten Pähkinänsärkijän tahtiin tanssivista keijukaisista tai lennosta Pegasoksen kanssa Stravinskin Kevätuhrin siivittämänä

Fantasia on eräänlaista jatkoa Disneyn 1920-1930 -lukujen Hassunkurisille sinfonioille (Silly Symphonies). Elokuvan tarkoitus oli kuitenkin viedä animaation ja klassisen musiikin yhdistelmä täysin uudelle tasolle. Alkuperäisenä suunnitelmana oli myös uudistaa elokuvaa muutamien vuosien välein ja esittää sitä yleisölle yhä uudestaan. Suunnitelma ei toteutunut, joskin Fantasia on nähty valkokankailla useina vuosina ja sen sisältöä on toisinaan hieman editoitu. Vuonna 1999 elokuvalle kuitenkin syntyi ei-niin-kiitelty jatko-osa, Fantasia 2000.

Jokainen teoksen osio on omalla tavallaan viehättävä, mutta vain muutamat ovat todella vaikuttavia. Elokuvan kenties kuuluisin osio, Mikki Hiiren tähdittämä Noidan oppipoika on lapsuudesta asti ollut suosikkini, mutta myös Fantasian loppuhuipennus, hyvän ja pahan vastakkainasettelu on ehdottomasti elokuvan parhaimmistoa. Tunnelmat liikkuvat synkästä ja miltei pelottavasta ilahduttavan kepeään, herkkään ja kauniiseen - huumoria unohtamatta. Upeaa fantasiaa!

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti