maanantai 29. syyskuuta 2014

The Grapes of Wrath - Vihan hedelmät (1940)

Ohjannut John Ford
USA 1940, 129 min.
Draama
Pääosissa: Henry Fonda, John Carradine, Russell Simpson, Jane Darwell

Never had my family stuck out on the road...
1930-luvulla Yhdysvallat riutuu ankaran talouslaman kourissa. Keskilännessä riistoviljely on kuivattanut pellot, pankit haluavat omansa takaisin ja maanviljelijäperheet häädetään omista kodeistaan. Vähitellen ihmismassat vyöryvät kohti Kaliforniaa, jossa töitä vielä on tarjolla - mutta vain niukasti. Tähän amerikkalaiseen kurjuuteen sijoittuu myös fiktiivinen Joadin perheen tarina. Pitkällä ja raskaalla matkalla kohti Kalifornian onnelaa Joadit kohtaavat toivonsa menettäneitä kohtalotovereita, ja viimeistään perillä paljastuu kansakunnan kurja alennustila.

Vaikka Vihan hedelmät käsittelee erityisesti yhdysvaltalaisia mielialoja 1930-1940-lukujen todellisuudessa, tuntuu sen yhteiskuntakriittinen ote suorastaan ajattomalta. Kun raha ratkaisee, ei ihmisen elämä ole juuri minkään arvoinen. Niin elokuva kuin alkuperäinen John Steinbeckin romaanikin (Vihan hedelmät, 1939) joutuivat aikanaan vaikeuksiin, sillä molempien kriittistä otetta syytettiin epäisänmaallisuudesta. Molemmat teokset kohosivat kuitenkin lopulta rakastetuiksi ja periamerikkalaisiksi klassikoiksi.

Vihan hedelmät on syvästi koskettavaa draamaa. Laman kurjuutta kuvataan sekä realistisesesti että esteettisesti, yhtä aikaa runollisesti ja karkeasti. Tunteikkaasti eläytyvät näyttelijät ovat loistavia, ja upeat, mutta riipaisevan karut maisemat syventävät tarinaa entisestään. Elokuva on kiinnostava matka kahdeksankymmenen vuoden takaiseen todellisuuteen ja yhteen Yhdysvaltojen synkimmistä ajanjaksoista. Samalla se on tutkielma yleismaailmallisesta ihmisarvosta sekä myös amerikkalaisesta arvomaailmasta.

Pisteytys:
10/10

2 kommenttia:

  1. En ole tätäkään vuosiin nähnyt, mutta muistijälki on positiivinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä, edellisestä katselukerrasta olikin jo aikaa. Tämä on kyllä niitä klassikoita, jotka katsoo mieluusti useampaankin kertaan. :)

      Poista