lauantai 30. elokuuta 2014

Rebecca (1940)

Ohjannut Alfred Hitchcock
USA 1940, 130 min.
Trilleri
Pääosissa: Laurence Olivier, Joan Fontaine, George Sanders, Judith Anderson

I watched you go down just as I watched her...

Vuonna 1939 Alfred Hitchcock muutti Yhdysvaltoihin ja joutui miltei ensi töikseen totuttautumaan Hollywoodin omalaatuiseen studiojärjestelmään. Vuoden kuluttua, useita omaehtoisen ohjaajan ja kaikkivaltiaan tuottajan välisiä kompromisseja myöhemmin valmistui kauhuromanttinen teos Rebecca. Yleisö rakasti elokuvaa, useimmat kriitikot kirjoittivat siitä suopeita arvosteluja ja menestyksen kruunasi parhaan elokuvan Oscar-palkinto.

Daphne du Maurierin samannimiseen romaaniin (1938) perustuva Rebecca alkaa Rivieralta. Rikkaan väen huolettomassa huvikeskuksessa saa alkunsa kohtalokas romanssi erään nuoren neidon (Fontaine) ja leskimiehen (Olivier) välillä. Pian neidosta tulee rouva de Winter, ja tuore aviomies Maxim kuljettaa uuden vaimonsa kotiinsa Manderleyn kartanoon. Manderley ei kuitenkaan ole halukas vastaanottamaan tunkeilijaa: Maximin edesmenneen vaimon Rebeccan salamyhkäinen muisto elää sen sopukoissa ja liikkuu painajaismaisena varjona kaikkien talon tapahtumien kannoilla.

Vaikka arvostettu teos onkin, Rebecca ei ole jännityksen mestarin ohjauksista nimekkäimpiä. Elokuva tuntuu jo pohjustavan esimerkiksi Vertigon (1958) jännitysnäytelmää, vaikka ei olekaan aivan yhtä erinomainen. Ensinäkemältä en pitänyt Rebeccaa järin suurena klassikkona, mutta toinen katselu avarsi silmät Manderlayn hyytävyydelle. Aurinkoisesta lomakohteesta alkava kertomus muuttuu edetessään kuviensakin puolesta synkemmäksi ja piinaavammaksi. Yksityiskohtia myöten hiottu trilleri pureutuu taitavasti ihmisten välisiin valtasuhteisiin ja hyväksikäyttöön. Vaikuttavaa piinaa!

Pisteytys:
8/10

2 kommenttia: