maanantai 26. helmikuuta 2018

Vertigo ─ Vertigo - punainen kyynel (1958)

Ohjannut Alfred Hitchcock
USA 1958, 128 min.
Trilleri, Mysteeri, Romantiikka
Pääosissa: James Stewart, Kim Novak, Tom Helmore

I'm not mad.
Etsivä John "Scottie" Ferguson (Stewart) on juuri joutunut jäämään eläkkeelle ennen aikojaan, sillä työtapaturma laukaisi hänessä vakavan korkean paikan kammon. Lepääminen tekisi taatusti terää, mutta Scottie suostuu kuitenkin ottamaan vastaan entisen koulutoverinsa Gavin Elsterin (Helmore) tarjoaman pienen tehtävän. Scottien on määrä varjostaa Elsterin vaimoa (Novak), jonka käytös on muuttunut suorastaan käsittämättömäksi. Vaatimaton keikka muuttuu tietenkin raastavaksi jännitysnäytelmäksi, jossa Scottien mielenterveys ja todellisuudentaju joutuvat kovalle koetukselle.

Vertigo - punainen kyynel on nimetty varsin usein Alfred Hitchcockin parhaaksi teokseksi ja ehkäpä se sitä onkin, ainakin kiistämättä parhaimmistoa. Ohjaajan kultakauden ykkösteoksessa kulminoituu upeasti useita jännityksen mestarin urallaan hiomia keskeisiä teemoja: ainakin tarinassa yhdistyvät (lähes) täydellinen murha, vainoharhaisuus ja mielen murtuminen sekä jäytävä pakkomielteisyys. Lisäksi Vertigo löytää innovatiivisia kuvakulmia, joista ikimuistoisin on Scottyn huimauskohtausten "dolly zoom". Hehkutettakoon nyt vielä hienoa musiikkiakin, jonka sävelsi tietenkin Hitchcockin (tuolloin vielä aika tuore) luottomuusikko Bernard Herrmann.

Kutkuttavan jännittävä elokuva on mestarillinen kokonaisuus, täynnä täydellisiä juonenkäänteitä ja niiden hienovaraista taustoitusta. Scottien älytön romanssi, alati pahenevat obsessiot ja toki myös vastapuolen erikoiset teot saavat jokainen selityksensä juuri oikealla hetkellä. Mikäli Vertigon nerokkuudesta ei vielä filmin puolivälin jälkeen ole vakuuttunut, viimeisen puolituntisen paljastukset saavat aivot raksuttamaan ylikierroksilla. Eikä tässä tietenkään ole vielä kaikki, sillä Vertigosta irtoaa taatusti uusia oivalluksia jokaisella katselukerralla.

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti