perjantai 16. helmikuuta 2018

Det sjunde inseglet - Seitsemäs sinetti (1957)

Ohjannut Ingmar Bergman
Ruotsi 1957, 96 min.
Draama, Fantasia
Pääosissa: Max von Sydow, Gunnar Björnstrand, Bengt Ekerot


Du spelar ju schack, inte sant?
Ritari Antonius Block (von Sydow) palaa aseenkantajansa Jönsin (Björnstrand) kanssa pitkältä ristiretkeltä epätoivoisten ajatusten riivaamana. Ruttotauti niittää ihmisiä kuin heinää, eikä urhea ritarikaan voi välttyä kuoleman kosketukselta. Block kuitenkin kohtaa itse Kuoleman (Ekerot) silmästä silmään ja haastaa tämän shakkiotteluun omasta elämästään, pidentäen näin maallista taivaltaan. Ehtisikö tällä jatkoajalla tehdä edes yhden hyvän teon ja saavuttaa mielenrauhan?

Seitsemäs sinetti (engl. The Seventh Seal) on intensiivinen kuolemantanssi, jossa maailmanlopun tunnelma yhdistyy täydellisessä rytmissä karnevalistisen kepeään humuun. Kun yhtenä hetkenä päähenkilöiden reitti risteää iloisen ilveilijäseurueen kanssa, äkisti vastassa ovatkin lopun aikoja odottavat itsensäruoskijat ja armottomat roviot. Elokuva on vaikuttavaan fantasiahahmoon puettua uskontokritiikkiä, tai ainakin uskonnollisen teeman ansiokasta pohdiskelua.

Ingmar Bergmanille (1918─2007) vuosi 1957 oli jälkeenpäin arvioiden huikea. Vuosi alkoi tällä mestariteoksella ja loppuvuodesta ilmestyi vielä niin ikään Bergmanin uran toinen huipputeos Mansikkapaikka (1957). Arvatenkin molemmat saivat osakseen kiitosta jo ilmestyessään, eikä teosten merkitys elokuvataiteen kehitykselle ole suinkaan mitätön. Tämän vuoden heinäkuussa tulee kuluneeksi sata vuotta Bergmanin syntymästä, joten nyt jos koskaan on oiva hetki tutustua maestron ainutlaatuisen vaikuttavaan taiteeseen vaikkapa näiden vuoden 1957 fantastisten fantasioiden myötä!

Pisteytys:
10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti