torstai 1. helmikuuta 2018

Tammikuun elokuvat 2018

Julieta
Ohjannut Pedro Almodóvar
Espanja 2016, 99 min.
Draama, Romantiikka, Mysteeri
Pääosissa: Emma Suárez, Adriana Ugarte, Daniel Grao




Pedro Almodóvarin Julieta on herkullisen värikäs elokuva, joskin tarinana hieman ohutta toisintoa ohjaajan paremmista töistä. Surua, kaipuuta ja toivoa kuvataan kyllä kauniisti. Elokuvan nimikkohenkilö Julieta (Suárez/Ugarte) on leskeksi jäänyt nainen, joka ei ole kuullut tyttärestään aikoihin. Yllättävä kohtaaminen kuitenkin nostaa kipeät muistot pintaan. Takaumien kautta etenevässä tarinankerronnassa on Almodóvarille tuttua arvoituksellisuutta.

Pisteytys: 7/10

Guardians of the Galaxy Vol. 2
Ohjannut James Gunn
USA, Uusi-Seelanti & Kanada 2017, 136 min.
Toiminta, Seikkailu, Scifi
Pääosissa: Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Kurt Russell



Kevytmielisen avaruustoiminnan Guardians of the Galaxyn (2014) jatko-osassa Peter Quill (Pratt) etsii isäänsä sekä seikkailee ja räiskii ympäri galaksia edellisestä leffasta tuttujen tovereidensa kanssa. 1970─1980-lukujen estetiikalla ja äänimaailmalla mässäilevä leffa on menevää ja näyttävää viihdettä, eikä sen juuri muuta tarvitse ollakaan. Ajan tavan mukaan tällaisen toiminnan on oltava myös kevyttä komediaa: osa vitseistä hymyilyttää, mutta liian moni tuntuu (niin ikään ajan tavan mukaan) kaavamaisen väkinäisiltä. Näyttävien erikoisefektiensä ansiosta elokuva on paraikaa Oscar-ehdokkaana.

Pisteytys: 6/10

T2 Trainspotting
Ohjannut Danny Boyle
Iso-Britannia 2017, 117 min.
Draama
Pääosissa: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Robert Carlyle



Legendaarisen nistileffan Trainspottingin (1996) jatko-osa T2 Trainspotting palaa Mark Rentonin (McGregor) ja kumppaneiden elämään 20 vuotta ensiosan päättymisen jälkeen. Edellisen elokuvan lopun kavallus kaihertaa vielä mieliä, mutta tuttu porukka hilautuu kuitenkin yhteen vuosikymmenten tauon jälkeen. Anarkistisen nuoruuden tilalle on tullut keski-ikä, jossa menneisyyden tekoja punnitaan. T2 on mukava nostalgiatrippi ja hyvä jatko-osa yhdelle 1990-luvun parhaimmista elokuvista, mutta itsenäisenä elokuvana se ei toimi.

Pisteytys: 7/10

Shaun the Sheep Movie - Late Lammas - elokuva
Ohjannut Mark Burton & Rickhard Starzak
Iso-Britannia & Ranska 2015, 85 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Justin Fletcher, John Sparkes




Aardman Animations -studion Oscar-ehdokkaaksi yltänyt Late Lammas - elokuva perustuu samannimiseen sympaattiseen tv-sarjaan. Elokuvaversiossa Late (Fletcher) tovereineen on loman tarpeessa, mutta pieni kapina maatilalla eskaloituu kommelluksiin suurkaupungissa. Pääasiassa lapsille suunnattu elokuva naurattaa makeasti aikuisiakin!

Pisteytys: 8/10

Finlandia
Ohjannut Erkki Karu & Eero Leväluoma
Suomi 1922, 121 min.
Mykkäelokuva, Dokumentti





Aikansa menestysteos Finlandia restauroitiin Suomen 100-vuotisjuhlallisuuksien kunniaksi. Kiehtovalla aikamatkalla esitellään metsäteollisuutta, maaseutua, kaupunkien nähtävyyksiä sekä erilaisia voimankoitoksia urheiluelämää, armeijaa ja kuohuvia koskia kuvaten. Elävää kuvaa nähdään niin istuvasta presidentistä K.J. Ståhlbergista kuin urheilulegenda Paavo Nurmestakin. Valitut esimerkkifilmit kertovat nuoresta kansakunnasta tuhat sanaa ja enemmänkin. Erityisen kiehtovaa on tietenkin katsoa tavallisten ihmisten arkisia toimia ja uppoutua kadonneen ajan viehätykseen. Dokumentilla on historiallista arvoa myös monen jo kadonneen työtehtävän tallentajana. Kuvamateriaalia rytmittävät verrattoman kauniisti vuosisadan alun suomalaissävelet, esimerkiksi Toivo Kuulan ja Jean Sibeliuksen klassikoiksi muodostuneet teokset.

Pisteytys: 8/10

Rikos ja rangaistus
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi 1983, 93 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Markku Toikka, Aino Seppo, Esko Nikkari




Aki Kaurismäen elokuvatuotanto on koko vuoden 2018 katsottavissa Yle Areenassa, joten starttasin kuukauden Kaurismäki -haasteen; aloitin tietenkin aivan alusta tällä ohjaajan debyyttiteoksella. Rikos ja rangaistus perustuu Fjodor Dostojevskin samannimiseen klassikkojärkäleeseen (1866), jonka tapahtumat Kaurismäki on siirtänyt 1980-luvun Helsinkiin. Päähenkilö on duunari Rahikainen (Toikka), joka päättää murhata muuan liikemiehen. Mutta kolkuttaako Rahikaisen omatunto? Moraaliteemoja käsittelevä elokuva on kaikin puolin hykerryttävän erinomainen teos. Yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kritiikki sekä elokuvallinen tyyli ovat jo taattua Kaurismäkeä.

Pisteytys: 9/10

Loving Vincent
Ohjannut Dorota Kobiela & Hugh Welchman
Puola, Iso-Britannia & USA 2017, 94 min.
Animaatio, Biografia, Rikos
Pääosissa: Douglas Booth, Jerome Flynn, Eleanor Tomlinson



Modernin taiteen uranuurtaja Vincent Van Goghista (1853─1890) on tehty liuta dokumentteja ja elämäkerrallisia fiktioelokuvia, mutta vasta Loving Vincent sukeltaa todella maestron värikylläiseen taiteeseen. Yli satapäisen taiteilijajoukon toteuttama, öljyvärimaalauksin luotu animaatio herättää Van Goghin maalaukset eloon. Tyypillisestä (taiteilija)elämäkerrasta (vrt. esim. Renoir, 2012) poiketen kerronta keskittyy Van Goghin kuoleman jälkeiseen aikaan, jolloin tämän ystävän poika Armand Roulin (Booth) ratkoo edesmenneen Vincentin perin surkean kuoleman arvoitusta. Idea on hyvä, mutta toteutus jää puolitiehen: hahmot jäävät harmillisen etäisiksi potreteiksi. Lisäksi vähän ärsyttää, että elokuvan kielenä on englanti. Visuaalinen elämys on kuitenkin niin vavahduttava, että tarinan heikkouksia voi hyvinkin antaa anteeksi.

Pisteytys: 8/10

Visages villages - Kasvot, kylät
Ohjannut Agnès Varda & JR
Ranska 2017, 89 min.
Dokumentti
Pääosissa: Agnès Varda, JR




Veteraaniohjaaja Agnès Varda ja valokuvaaja JR kiertävät Ranskan maaseutua kuvaten pikkukylien ihmisiä. Huikean suuret valokuvat liimataan rakennusten seiniin kertomaan kiehtovia tarinoita ja muistuttamaan ajan katoavaisuudesta. Valtavan sympaattinen dokumentti ympäristötaiteesta ja yhteisöllisyydestä sulattaa sydämen. Palkintoja kahminut Kasvot, kylät valloitti katsojat muun muassa Canneissa ja on myös Oscar-ehdokkaana. Agnès Varda palkitaan lisäksi kuluvana vuonna elämäntyö-Oscarilla.

Pisteytys: 9/10


The Square
Ohjannut Ruben Östlund
Ruotsi, Saksa, Ranska & Tanska 2017, 142 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Claes Bang, Elisabeth Moss, Christopher Læssø



Kulttuurimme kummallisuuksia ja yhteiskunnan eriarvoisuutta terävästi tarkasteleva The Square  jatkaa samalla tyylillisellä ja temaattisella linjalla kuin Ruben Östlundin edellisteokset Play (2011) ja Turisti (2014). Tämä elokuva on myös sukua Roy Anderssonin surrealistisille komedioille. The Square vyöryttää valkokankaalle uskomattoman vaivaannuttavan farssin, jonka ainoa heikkous on sen leviäminen turhan moneen eri suuntaan. Päähenkilö Christian (Bang) on nykytaiteen museon itseriittoinen kuraattori, jolle uusi näyttely sekä elämän pienet vastoinkäymiset tuottavat odottamatonta päänvaivaa. Hetkittäin kaunopuheiseksi äityvä Christian ei tosiasiassa ymmärrä omaa etuoikeutettua paikkaansa koneistossa. Östlundin satiiri on menestynyt mainiosti: filmi voitti viime vuonna Kultaisen palmun ja on parhaillaan Oscar-ehdokkaana.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti