lauantai 3. helmikuuta 2018

The Incredible Shrinking Man - Mies, joka kutistui (1957)

Ohjannut Jack Arnold
USA 1957, 81 min.
Scifi, Kauhu
Pääosissa: Grant Williams, Randy Stuart

I had an enemy, the most terrifying ever beheld by human eyes.
Scott Carey (Williams) on tuiki tavallinen miekkonen, joka altistuu eräänä kauniina kesäpäivänä radioaktiiviselle säteilylle. Ohikiitävä hetki ehtii jo unohtua, mutta hyönteismyrkyt laukaisevat odottamattoman reaktion. Pian Scott huomaa laihtuneensa muutaman kilon ja lyhentyneensä jokusen sentin, eikä kutistuminen tietenkään ota loppuakseen. Parimetrisen miehen typistyminen kääpiökokoon ottaa aluksi vain itsetunnolle, mutta lopulta muutaman millin miehellä on edessään vieläkin suurempia ongelmia.

Kutistuvat, kutistettavat ja jo valmiiksi minikokoiset ihmiset ovat tulleet käsitellyiksi ties kuinka monessa elokuvassa. Kiehtovaa aihetta on pohdiskeltu jo klassikkokirjoissakin, kuten nyt vaikka Gulliverin retkissä (1726). Elokuvista tunnettuja ovat muun muassa Kulti, kutistin kakarat (1989) jatko-osineen, Kätkijät (2010) (filmatisoitu myös 1997, 2011) sekä Ant-Man (2015). Vastikään ensi-iltaan tuli komedia Downsizing (2017), jossa mini-ihmisyyttä tarkastellaan jälleen uudesta perspektiivistä (heh heh). Mies, joka kutistui on toki lajityypin suvereeni klassikko, jossa yhdistetään onnistuneesti scifikauhun jännitys, efekteillä ja lavasteilla ilottelu sekä aiheeseen liittyvä filosofinen pohdiskelu.

Richard Matesonin samannimiseen teokseen (1956) perustuva Mies, joka kutistui oli aikansa hittifilmi. Piinaavan jännittäväksi äityvä kertomus kuvaa loistavasti kylmän sodan ajan atomikauhua, joskin ihmisen voimattomuus mahdottomien uhkien edessä on aiheena ajaton. Elokuvan efekteistä tietenkin huomaa, ettei sitä ole tehty aivan toissapäivänä, mutta toteutus on kuitenkin hirvittävän hyvä ja aikansa taidonnäyte tempaa mukaansa! Saapa muuten nähdä, jatkuuko Universalin kauhuklassikoiden uusintabuumi niin pitkälle, että kutistuvalle miehellekin tehtäisiin uusintaversio. Moinen päätös saattaisi olla kauhistuttavampi kuin Scott Careyn kohtaama tarantella, vaikka eihän sitä koskaan tiedä ─ onnistuneita uusintafilmatisointejakin on toisinaan tehty.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti