torstai 1. maaliskuuta 2018

Helmikuun elokuvat 2018

Call Me By Your Name
Ohjannut Luca Guadagnino
Italia, Ranska, Brasilia & USA 2017, 137 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Timothée Chalament, Armie Hammer, Michael Stuhlbark, Amira Casar



Elio (Chalament) rakastuu professori-isänsä (Stuhlbark) apulaiseen Oliveriin (Hammer) täydellisten kesäpäivien lipuessa ohitse pohjoisitalialaisessa huvilassa. Aito kesäromanssi on samaistuttava kenelle tahansa lempeitä tunteita joskus kokeneelle. Call Me By Your Name on toistaiseksi ollut niin hyvä menestys, että sille kaavaillaan jo jatko-osaa ellei peräti trilogiaakin. Jatko-osat ovat aina vähän riskialttiita, mutta lisää tällaisia filmejä kyllä kaivataan. Enpä ole nimittäin aikoihin katsonut elokuvaa, jonka tunnelmaa ei saa hyvään toviin karistettua mielensä päältä. Ehkäpä siksi, että se palautti mieleen jo jotain unohdettua mutta kaunista.

1001-listan mukainen arvio täällä.

Pisteytys: 10/10

Logan
Ohjannut James Mangold
Kanada, Australia & USA 2017, 137 min.
Toiminta, Draama, Scifi
Pääosissa: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen




2020-luvun lopulla lähes kaikki mutantit ovat kuolleet, mutta kyyninen Wolverine (Jackman) ja vanhuudenheikko Charles Xavier (Stewart) piileskelevät vielä Meksikossa. Brutaali elokuva on karu selviytymistaisto ja elokuvan maailma tuntuu suorastaan dystopialta. Nykypäivän Yhdysvaltojen suuntaa ajatellen moinen vainojen tulevaisuus tuskin onkaan mahdoton. Hieman periamerikkalaista traditiota on toki mukana, viitataanpa filmissä ainakin Etäisten laaksojen mieheen (1953) ─ näiden väliltä voi löytää yhteyksiä ja ehkäpä jonkinlaista sanomaakin. Peräti Oscar-ehdokkuuden saanut käsikirjoitus ei ole erityisen yllättävä, jos toki rutkasti parempi kuin niin monissa muissa nykypäivän supersankarifilmeissä. X-Men-saaga päätetään tällä erää varsin koskettavasti.

Pisteytys: 7/10

Icarus - Käry
Ohjannut Bryan Fogel
USA 2017, 121 min.
Dokumentti, Trilleri
Pääosissa: Bryan Fogel, Grigory Rodchenkov




Bryan Fogel tarkastelee Oscar-ehdokkaaksi yltäneessä dokumentissaan dopingin helppoutta. Fogel on itse varsin pätevä amatööritason pyöräilijä ja venäjän antidoping-labran pomo Grigory Rodchenkov oppaanaan hän suuntaa nuoruuden idolinsa Lance Armstrongin tielle. Dokumentin edetessä fokus kuitenkin muuttuu täysin lennosta, päähenkilökin vaihtuu. Venäjän dopingskandaali tulee julki ja Yhdysvaltoihin paennut Rodchenkov on tietenkin myrskynsilmässä. Mitä Venäjän urheiluelämä kertookaan itse valtiosta? Käry dokumentoi tosielämän jännärin onnistuneesti ja siinä sivussa herättää ajatuksia orwellilaisesta valtiokoneistosta.

Pisteytys: 8/10

Strong Island - Veljeni William
Ohjannut Yance Ford
USA 2017, 107 min.
Dokumentti, Rikos
Pääosissa: Yance Ford




Veljeni William tarkastelee ohjaaja Yance Fordin kipeitä muistoja William-veljensä murhasta, jonka tekijää ei koskaan tuomittu. Kerronta tulee lähelle, puhuttelee ja liikuttaa. Tähän perään voisi katsoa Valamiesten ratkaisun (1957), jossa oli hieman tämän tosielämän tapausta parempi lopputulos, vaikka sekin all (white) male panel pyrki kovasti hakoteille. Elokuva on ansiokkaasti Oscar-ehdokkaana.

Pisteytys: 8/10

Kong: Skull Island - Kong: Pääkallosaari
Ohjannut Jordan Vogt-Roberts
USA, Kiina, Australia & Kanada 2017, 118 min.
Toiminta, Seikkailu
Pääosissa: Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Brie Larson



Warner Brothersin MonsterVerse-hirviösaaga alkoi massiivisesti rymistelevällä Godzillalla (2014) ja jatkuu samalla linjalla. Kong: Pääkallosaari unohtaa lama-ajan New Yorkin ja hyppää suoraan kylmän sodan 1970-luvulle. Joukko tutkijoita ja sotilaita lähtee koluamaan salaperäistä saarta Tyynellämerellä, ja vastassa on tietenkin isoja hirviöitä sekä jokunen muukin yllätys. Teemat ovat tuttuja aiemmista Kong-tarinoista (tunnetuimpina King Kong, 1933 & King Kong, 2005). Tarina on aika geneerinen, mutta riittää monsterimätkinnän viihdyttäväksi kehykseksi. Eturivin näyttelijät ja Oscar-ehdokkuudella huomioidut erikoisefektit nostavat nekin tasoa ennakko-odotuksiin nähden.

Pisteytys: 6/10

Baby Driver
Ohjannut Edgar Wright
Iso-Britannia & USA 2017, 112 min.
Toiminta, Rikos
Pääosissa: Ansel Elgort, Jon Hamm, Kevin Spacey, Lily James



Ryhdyin katsomaan kaahailuviihdettä, mutta näinkö sittenkin musikaalin? Vauhdikkaita autojakin toki nähdään, mutta ehdottomasti kiinnostavinta Baby Driverissa on hauska äänimaailmalla leikittely, joka kietoutuu hienosti osaksi juonta. Elokuva kertoo nuoresta pakoauton kuskista, tinnituksen takia musiikkia tauotta luukuttavasta Babysta (Elgort), joka tosin haluaisi vaihtaa alaa. Filmi ei suotta ole ehdolla molempiin akatemiapalkintojen äänikategorioihin! Epäilemättä suosikkihetkeni on Focuksen Hocus Pocus -progeklassikon valjastaminen takaa-ajokohtauksen taustamusiikiksi. Kaikkea sitä!

Pisteytys: 6/10

Hidden Figures - varjoon jääneet
Ohjannut Theodore Melfi
USA 2016, 127 min.
Biografia, Historia, Draama
Pääosissa: Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe



Tositapahtumiin ja niiden pohjalta Margot Lee Shetterlyn laatimaan tietokirjaan Hidden Figures (2016) perustuvassa elokuvassa seurataan kolmen NASA:ssa työskentelevän mustan naisen nousujohteista uraa. Katharine G. Johnson (Henson), Dorothy Vaughan (Spencer) ja Mary Jackson (Monáe) tekevät työnsä kulisseissa, mutta ilman heidän työpanostaan Yhdysvaltojen avaruuslennot olisivat jääneet lentämättä. Akatemiakisoissakin kilvoitellut elokuva on siloitellun tarinansa puolesta harmillisenkin tyypillinen historiadraama, mutta hyvä, että tärkeä tarina on kuitenkin kerrottu! Pääosanäyttelijät tekevät myös hienoa työtä.

Pisteytys: 8/10

Calamari Union
Ohjannut Aki Kaurismäki
Suomi 1985, 80 min.
Komedia
Pääosissa: Sakari Kuosmanen, Pirkka-Pekka Petelius, Matti Pellonpää, Markku Toikka



Calamari Union kertoo viidestätoista Frank-nimisestä miehestä (mm. Kuosmanen, Petelius, Pellonpää) ja yhdestä Pekasta (Toikka), jotka päättävät vaihtaa maisemaa. Kalliosta lähtevä joukko pyrkii Pitkänsillan yli kohti etelän onnea, mutta osa porukasta jää matkan varrelle. Kuten Ruger Hauer asian myöhemmin sanoitti: "On matka Kalliosta Eiraan pitkä, Frank". Rooleissa nähdään useita muusikoita aina Martti Syrjästä Tuomari Nurmioon ja Dave Lindholmiin, myös ohjaaja itse esiintyy ruumisauton kuljettajana. Hervoton komedia, mutta myös kaunis ylistyslaulu Helsingille ja elokuville.

Pisteytys: 10/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti