torstai 18. huhtikuuta 2019

Faces - Kasvoja (1968)

Ohjannut John Cassavetes
USA 1968, 130 min.
Draama
Pääosissa: John Marley, Lynn Carlin, Gena Rowlands

Definition of serious: Blah blah blah blah...
Kasvoja on alkoholinhuuruinen yötarina, jonka kuluessa aviopari Richard (Marley) ja Maria Frost (Carlin) pakenevat hiipunutta parisuhdettaan ystävien ja vieraiden rakastajien luokse. Aamunkoitossa yön sotkut siivotaan, mutta onko mikään muuttunut? Teemaksi kohoaa ajan tavan mukaan vieraantuminen sekä sukupuolten ja sukupolvien erot, mutta käsittelytapa ja elokuvan rakenne ovat melko ainutlaatuisia.

John Cassavetesin elokuvat tasapainottelevat taitavasti undergroundin luovuuden ja rakenteellisesti helpomman Hollywood-elokuvan välimaastoissa, olematta oikein kumpaakaan. Tämä elokuva sai peräti kolme Oscar-ehdokkuutta, mikä kielii siitä, ettei kyseessä ole kovin radikaalisti taiteen muotokieltä koetteleva teos. Kuvauksen kohteena ovat sitä paitsi aivan tavalliset ihmiset, joille tapahtuu oikestaan melko tavallisia asioita. Hauskaa toki on, että täysi arkipäiväisyys on tietenkin omalla tavallaan jopa uskalias aihevalinta. Kasvoja on kiinnostava juuri tuossa tunnistettavuudessaan ja inhimillisyydessään.

Kasvoja koostuu samankaltaisista intensiivisistä lähiotoksista ja improvisoinnin tunnusta kuin Cassavetesin esikoisohjaus Shadows (1959), mutta tämä elokuva on muodoltaan hieman helpommin haltuunotettava. Kertomuksen kokonaiskuva tosin hahmottuu kunnolla vasta elokuvan lopuilla, mutta huikeat yksittäiset kohtaukset ihastuttavat jo matkan varrella. Juoni ei ehdi kulkea kovinkaan pitkälle, kun näyttelijöiden työskentely ehtii jo ällistyttää. Taitavasti luodussa elokuvassa on sellaista aitoutta, jonka taltioiminen on itse asiassa ihmeen haastavaa. Hienosti on Cassavetes tiimeineen tehtävässään kuitenkin onnistunut.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti