tiistai 15. lokakuuta 2024

Kauhukuu III ─ Maissilapset (1984)

He wants you too!
 
Kauhujen aikakone kiitää vuoteen 1984, jolloin valkokankailla vilisevät monenlaiset pelottavat rainat. Haamujengi (1984) viettelee mukaan rytmikkääseen kummitushupailuun, Painajainen Elm Streetillä (1984) taas sukeltaa teinipainajaiseen. Ehkäpä kuukauden jännittäviin tunnelmiin voidaan laskea myös lokakuun lopussa ensi-iltansa saanut Terminator (1984), joka maalailee synkkää kuvaa tulevaisuudesta ja nostattaa sykkeitä. Hieman kepeämpää synkistelyä tarjoaa Tim Burtonin lyhäri Frankenweenie (1984) ja joulua odottaville maittaa jo riemukas Riiviöt (1984). Päivän filmissä suunnataan Stephen Kingin pariin ja päästetään riivatut lapset irti.
 
 
Children of the Corn - Maissilapset
Ohjannut Fritz Kiersch
USA 1984, 92 min.
Kauhu, Trilleri
Pääosissa: Peter Horton, Linda Hamilton, John Franklin




Stephen Kingin novelliin (1977) perustuva Maissilapset sijoittuu Nebraskan syrjäkylille, jossa kuivuvia maissipeltoja kastelee ihmisveri. Seudulla matkustava pariskunta löytää tieltä lapsen ruumiin ja ajaa hakemaan apua pelkkien lasten kansoittamasta pikkukaupungista. Paikkakunnalta löytyy kummallinen lasten kansoittama uskonlahko, joka tuntee pelloilla piilevän uhan.

Maissilapset on huonomaineinen, kriitikoiden lyttäämä folk-slasher, joka on kaikesta huolimatta saanut peräti kahdeksan jatko-osaa. Viimeisin on vuodelta 2018 ─ vieläkö sarja joskus jatkuu? Stephen Kingin kertomuksessa on nähty sen verran potentiaalia, että alkuperäistarina on filmatisoitu uudelleen kahdesti (2009, 2020), mutta uusinnat ovat menestyneet ehkä jopa vielä alkuperäistäkin heikommin. Onhan tarinassa toki lupaava, pelottavalta tuntuva idea, mutta elokuvaversiot eivät silti onnistu millään.

Fritz Kierschin (s. 1951) version suurin helmasynti on pitkäveteisyys. Jännitys pysyy yllä heikosti ja efektit ovat jopa aikansa mittapuulla hieman huvittavia. Loppukin menee silkaksi tahattomaksi komediaksi. Milteipä kiinnostavinta koko elokuvassa on Linda Hamilton, joka pärjää pääroolissa pätevästi. Kovia lipputuloja kerännyt Maissilapset nosti näyttelijän näkyvyyttä ja lopulta tie tähtiin avautui Terminatorin (1984) myötä samana vuonna.

Pisteytys: 3/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti