perjantai 12. joulukuuta 2014

Marraskuun elokuvat 2014

Boyhood
Ohjannut Richard Linklater
USA 2014, 165 min.
Draama
Pääosissa: Ellar Coltrane, Patricia Arquette, Lorelei Linklater, Ethan HawkeBoyhood seuraa yhdentoista vuoden ajan nuoren Masonin (Coltrane) varttumista. Miltei kolmituntisessa elokuvassa ei oikeastaan tapahdu mitään arkea kummempaa. Tai no, on siinä tietenkin se yksi elämänalku käännekohtineen. Arkinen kuvaus osoittaa, että ihan tavallisesta elämästäkin löytyy dramaturgiaa. Boyhood saa aivot ihastuttavan virittyneeseen tilaan: hahmot ovat loistavia, elokuvan huumori toimii, ja kaiken lisäksi leffan aikana ehtii pohtia elämän tarkoitusta ja todeta, että ehkä se on elämä itse.

Pisteytys: 9/10

Pleasantville - Onnellisten kaupunki
Ohjannut Gary Ross
USA 1998, 124 min.
Draama, Komedia, Fantasia
Pääosissa: Tobey Maguire, Reese Witherspoon
Kaksi ysäriteiniä päätyy taianomaisesti mustavalkoiseen tv-sarjaan, Pleasantvillen idylliseen ja puhtoiseen kaupunkiin. Kahden maailman kohtaaminen saa tietenkin aikaan erikoisia seurauksia ja herättää uusia, radikaaleja ajatuksia kaupunkilaisissa sekä tosimaailman nuorukaisissa. Idea on hölmöydessään loistava! Temaattisesti Pleasantville ryhtyy tarkastelemaan niin amerikkalaista unelmaa kuin populaarikulttuuriakin. Hienojen ajatusten työstäminen jää kuitenkin kesken ja oivalluskliimaksit saavuttamatta. Kokonaisuus alkaa tuntua vain teinien kasvudraamalta, vaikkei siinäkään toki mitään vikaa ole.

Pisteytys: 7/10

Iron Man 3
Ohjannut Shane Black
USA 2013, 130 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Robert Downey Jr., Gwyneth Paltrow, Guy Pearce, Ben KingsleyMiljonääri & rautamies Tony Starkin (Downey) mielenterveys on vaakalaudalla Kostajien maailmanpelastusoperaation jäljiltä (The Avengers, 2012). Kaiken lisäksi salaperäinen terroristi Mandariini (Kingsley) aiheuttaa sankarille ongelmia, joten edessä on sekava kostoretki.  Iron Man 3 noudattelee edeltäjiensä kaavaa yhdistellessään näyttävää toimintaa ja mustaa huumoria. Lopputuloksena on jälleen mainiota viihdettä. Robert Downey Jr. ja Ben Kingsley ovat rooleissaan loistavia.

Pisteytys: 7/10

Snowpiercer
Ohjannut Joon-ho Bong
Etelä-Korea, USA, Ranska & Tsekki 2013, 126 min.
Scifi, Trilleri, Toiminta
Pääosissa: Chris Evans, Kang-ho Song, Tilda Swinton, John Hurt, Jamie Bell
Vuonna 2031 jääkauden runtelemaa planeettaamme kiertää juna, joka kuljettaa mukanaan ihmiskunnan viimeisiä selviytyjiä. Eloonjääneiden keskuudessa vallitsee karmiva harvainvalta, joten perävaunujen köyhälistö päättää nousta kapinaan. Ja kun kapina kerran alkaa, on meno hurjaa, genrerajat pöllyävät ja vauhdin kruunaavat yllättävät juonenkäänteet. Snowpiercerin yhteiskuntakritiikki on osuvaa, mutta välillä turhankin alleviivaavaa. Mielenkiintoinen dystopiakuvaus, mutta muodoltaan ärsyttävä.

Pisteytys: 6/10

Gremlins - Riiviöt
Ohjannut Joe Dante
USA 1984, 106 min.
Komedia, Kauhu
Pääosissa: Zach Galligan, Hoyt Axton, Phoebe Cates

Hulvaton kasariklassikko Riiviöt lukeutuu ehdottomasti kaikkien aikojen parhaimpien jouluelokuvien joukkoon. Kummien otusten kauhukomedia sijoittuu aivan tavalliseen yhdysvaltalaiseen pikkukaupunkiin, jonka elämä mullistuu erään isän (Axton) joululahjahankinnan seurauksena.  Hänen poikansa Billyn (Galligan) paketista paljastuu pörröinen Mogwai, jonka hoitaminen vaatii erityistä tarkkuutta. Jos sääntöjä rikotaan, tapahtuu kauheita... Loistavaa satiirihenkistä ilottelua, toimivaa korniutta ja piristävää joulukaaosta!

Pisteytys: 8/10

Curios Case of Benjamin Button - 
Benjamin Buttonin ihmeellinen elämä
Ohjannut David Fincher
USA 2008, 166 min.
Draama, Romantiikka, Fantasia
Pääosissa: Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. HensonVuonna 1918 New Orleansissa syntyy vanhukselta näyttävä vauva, joka hylätään vanhainkodin portaille. Benjaminiksi (Pitt) ristitty lapsi kasvaa, mutta nuorenee ikääntyessään. Idea on jännä, mutta valitettavasti toteutus on floppi. Hahmot ovat typeriä haahuilijoita, eikä elokuvalla tunnu olevan mitään muuta tarkoitusta, kuin esitellä hienoja efektejä ja maskeerauksia. Ne ovat toki erinomaisesti onnistuneita, ja lavasteetkin ovat kauniita. Visuaalisen ilmeen vuoksi Buttonin ihmeellisen pitkän elämän ällistyttävän turhine kehyskertomuksineen jaksaa katsoa loppuun saakka. Kokonaisuus tuntuu kuitenkin vain oudolta Forrest Gump -kopiolta. 13 Oscar-ehdokkuutta... Uskomatonta.

Pisteytys: 4/10

Vi är bäst! - Me ollaan parhaita!
Ohjannut Lukas Moodysson
Ruotsi 2013, 102 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne
On vuosi 1982 ja kaikki väittävät, että punk on kuollut. 13-vuotiaat alakulttuurin edustajat eivät kuitenkaan ole samaa mieltä. Lukas Moodyssonin tapaan Me ollaan parhaita! on valtavan energinen ja realistinen nuorisokuvaus. Käsikirjoituksessa ja näyttelemisessä on ihanaa improvisaatiohenkeä, joka sopii aihepiirin kuvaamiseen mainiosti. Tässä elokuvassa saattaa nähdä nuoruuden nolouden ja röyhkeyden koko komeudessaan, upean karmeaa settiä! Kaiken kruunaa nuorisobändin nerokas Hata sport -biisi, joka tuntuu vanhasta koululiikunnanvihaajasta suorastaan voimaannuttavalta kokemukselta.

Pisteytys: 9/10

Bambi
Ohjannut David Hand
USA 1942, 70 min.
Animaatio, Draama
Pääosissa: Hardie Albright, Stan Alexander, Peter Behn
Disneyn viidennessä kokopitkässä elokuvassa seurataan peuranvasa Bambin (Albright) varttumista ja metsän vuodenaikojen kiertokulkua. Dramaattisten käänteiden vastapainona on hempeää komiikkaa ja söpöjä eläinvauvoja, eli kaikenlaisia nyyhkyelementtejä. Parasta tässä klassikossa on ehdottomasti upea, naturalistiseksi kehuttu animaatio.

Pisteytys: 7/10

Babe - urhea possu
Ohjannut Chris Noonan
Australia & USA 1995, 89 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Christine Cavanaugh, James Cromwell
Babe - urhea possu on mainio kertomus orpopossusta (Cavanaugh), josta miltei tulee makkaraa, mutta tarkkaavaisen isäntänsä (Cromwell) avustuksella  possu saa ryhtyä lammaskoiraksi. Kävisipä tosielämänkin possuilla yhtä hyvä mäihä. Elokuvan Oscar-palkitut efektit ovat hauskoja. Söpöä meininkiä.
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.

Pisteytys: 6/10

Dawn of the Planet of the Apes -
Apinoiden planeetan vallankumous
Ohjannut Matt Reeves
USA 1914, 130 min.
Scifi, Toiminta, Draama
Pääosissa: Andy Serkis, Jason Clarke, Gary Oldman
Vuosia Apinoiden planeetan synnyn (2011) tapahtumien jälkeen virustartunnan runteleman ihmislajin aika lähestyy loppuaan. Kohtaaminen kukoistavan apinayhdyskunnan kanssa johtaa aseellisiin konflikteihin, vaikka molemmissa leireissä on kannatusta myös rauhanomaiselle rinnakkainelolle. Sisäiset valtataistelut luovat tarinaan lisää jännitteitä ja syvyyttä. Alkuperäisleffan esiosan jatko-osa onkin vahva erityisesti tarinansa puolesta: hahmot on käsikirjoitettu huolella ja kertomus etenee uskottavasti. Toki myös efektit ovat näyttäviä. Voimakas hyvis-pahis -asetelma kuitekin tuntuu ärsyttävän yksinkertaistavalta.

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti