torstai 25. tammikuuta 2024

Boyhood (2014)

Ohjannut Richard Linklater
USA 2014, 165 min.
Draama
Pääosissa: Ellar Coltrane, Ethan Hawke, Patricia Arquette, Lorelei Linklater
 
It's like it's always right now, you know?
 
Richard Linklaterin draama tarkastelee Mason-pojan (Coltrane) varttumista nuorukaiseksi. Elokuvan erikoisuus on sen 12-vuotinen tekotaival, sillä näyttelijät pysyvät samoina ja ikääntyvät aidosti. Yli kymmenen vuoden ajanjakso koostuu arkisista hetkistä ruokailuineen, leikkeineen ja juttuhetkineen. Niiden kautta heijastuu kuitenkin ajan muutos ja elämän suuretkin käänteet aina vanhempien uusista avioliitoista Masonin omaan kehittyvään rakkauselämään.

Boyhood on elokuva tavallisesta elämästä. Se tekee tarinasta samaistuttavan ja tutun, mutta kiinnostavinta on kertomuksen suhde ikääntymiseen. Varttuminen tapahtuu ohimennen kaiken muun elämän ohessa ─ mitään suurta oivallusta ei tule, eikä Masonin tarinassa tapahdu epätavallisuuksia. Viimeisessä kohtauksessa Mason on juuri muuttanut kotoa ja filosofoi uusien ystäviensä kanssa. Ajatukset ovat lopulta vähän hölmöjä latteuksia, eivätkä ne yksin muuta mitään.

Suureksi arvostelumenestykseksi kohonnut Boyhood on jälkeenpäin saanut lukuisia mainitoja vuoden 2014 parhaana elokuvana. Menestystä satoi myös elokuvajuhlissa: Patricia Arquette nappasi sivuosanäyttelijän Oscarin, Richard Linklater aateloitiin Berliinissä ohjaajapalkinnolla ja Baftoissa napsahti parhaan elokuvan pysti. Näin vuosikymmentä myöhemmin elokuva on edelleen kiinnostava ja 00-luvun arkinen kuvaus on saanut lähihistoriallista lisäarvoa. Ajattoman oiva kasvutarina.
 
Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti