torstai 11. tammikuuta 2024

American Hustle (2013)

Ohjannut David O. Russell
USA & Kiina 2013, 138 min.
Rikos, Draama
Pääosissa: Christian Bale, Amy Adams, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper

Life is ridiculous.

Irving Rosenfeld (Bale) ja Sydney Prosser (Adams) ovat lemmenpari ja suuria huijareita. Kun FBI pääsee parivaljakon rikollisten touhujen jäljille, on jäljellä vain yksi vaihtoehto. Agentti DiMaso (Cooper) astuu remmiin ja eripuraisen kolmikon on määrä saada haaviin isompia kaloja. Korruptoituneiden poliitikkojen jahtaaminen saa rakastavaisten välit rakoilemaan.

American Hustle on sekava, monen kertojan ja näkökulman veijarileffa. Tavallaan moniulotteisuus on ideana hauska, mutta käytännössä se ei toimi. Elokuvan viitsii silti katsoa kertaalleen, koska näyttelijät ovat hyviä, hetkittäin huumori toimii ja 1970-luvun ajankuva on ihan hauskasti tyyliteltyä, jos toki toisinaan aika ylimitoitettua. Mutta mistä elokuva lopulta edes kertoo? Reippaan kahden tunnin shown jälkeen jää hieman koijattu olo ja lopulta huijarit ovat tiessään.
 
Elokuvan laadusta kertoo sekin, että American Hustle sai 10 Oscar-ehdokkuutta vaan ei yhtäkään voittoa. Näyttelijät sinänsä ehdokkuutensa ansaitsivatkin, mutta muutoin ehdokkuuskokoelma tuntuu yliampuvalta, vuoden parhaan elokuvan ehdokkuus etunenässä. American Hustle oli silti kaupallinen menestys ja monen kriitikon suosikki, vaikka useissa arvioissa toistui jo toteamani tarinan heikkous. Välttävä hupileffa, mutta ei lajityyppinsä saati ohjaajansa parasta antia.

Pisteytys: 5/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti