tiistai 9. tammikuuta 2024

Nebraska (2013)

Ohjannut Alexander Payne
USA 2013, 115 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Bruce Dern, Will Forte
 
I never know what you boys are up to.

Jääräpäinen vanhus Woody Grant (Dern) uskoo voittaneensa suuren summan rahaa. Perheen vakuuttelut mainostempusta eivät auta, ja lopulta David-poika (Forte) päättää lähteä isänsä kanssa Nebraskaan lunastamaan voittosummaa ─ tai kuulemaan, ettei sitä ole koskaan ollutkaan. Matkan varrella pysähdytään Woodyn entiseen kotikaupunkiin, jossa huhu rikkaasta Woodista lähtee karkuteille. Vaiheikkaan matkan aikana isä ja poika tuskin lähentyvät, mutta ymmärrys kasvaa.
 
Taitavia draamakomedioita luoneen Alexander Paynen tavaramerkkinä on luoda arkisen yksinkertaisesta asetelmasta monipuolisia hahmotutkielmia. Nebraskaa ennen Payne on ohjannut jo yhden taitavan roadtripin, Sidewaysin (2004). Sidewaysin lörpöttelevien viininlipittäjien sijaan Nebraskan ilmaisu on jopa huvittavan niukkasanaista, mutta niin vain muutaman päivän tyhjänpäiväisestä ajomatkasta kasvaa ihmiselämän kokoinen kuva. Woodyn ympärille rakentuva kertomus avautuu hiljalleen, jatkuvasti hienoisen hyväntahtoisen huumorin siivittämänä.

Nebraska oli vuotensa arvostelumenestyksiä ja se oli esillä monissa palkintogaaloissa. Valokeila kääntyi varsinkin pääroolissa murahtelevaan Bruce Derniin (s. 1936), joka palkittiin osastaan Cannesissa. Osasta tuli myös Oscar-ehdokkuus. Nebraskan menestyksen jälkeen Alexander Payne on ohjannut harvakseltaan: seuraava elokuva Downsizing (2017) ei oikein onnistunut, mutta tuore The Holdovers (2023) vaikuttaa jälleen kääntäneen arvioiden suunnan noususuhteeseen.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti