lauantai 20. tammikuuta 2024

La grande bellezza - Suuri kauneus (2013)

Ohjannut Paolo Sorrentino
Italia & Ranska 2013, 141 min.
Draama
Pääosissa: Toni Servillo, Carlo Verdone, Sabrina Ferilli
 
We're all on the brink of despair.

Jep Gambardella (Servillo) nauttii roomalaisten seurapiirien suosiosta ja leveästä elämästä. Juuri kun miehen riehakkaat 65-vuotisjuhlat on bailattu, Jep vastaanottaa tiedon nuoruusvuosien rakastettunsa kuolemasta. Mihin vuodet ovat kadonneet? Elämän tarkoitus häviää ja jäljelle jää tyhjyys, jota Jep etsii sieltä mistä osaa: tutuista yökerhoista ja Rooman öisiltä kaduilta.

Suuri kauneus (engl. The Great Beauty) on kiinnostava dekadenssi-kuvaelma. Upeiden taideaarteiden ja muotiluomusten keskellä ikuisessa Roomassa Jep etsii suurta kauneutta, mutta ei tavoita sitä mistään. Hänen esikoiskirjastaan on vuosikymmeniä sitten tullut merkkiteos, mutta toista kirjaa ei ole syntynyt. Voiko uusia klassikoita enää syntyä? Tietysti voi, mutta epävarmuuden ymmärtää. Kun elokuvassa kerran ollaan Roomassa eksistentialistisissa tunnelmissa, ei viitteitä eritoten Federico Felliniin voi välttää. Niitä kierrätetään ihan tietoisestikin, mutta juuri sopivalla tavalla. Suuri kauneus ei ole pelkkä pastissi.

Kriitikoiden ylistämä Suuri kauneus menestyi hyvin eurooppalaisilla filmijuhlilla ja voitti lisäksi parhaan vieraskielisen elokuvan Oscarin. Tarina onkin kiistatta kiehtovaa vastakohdilla tasapainoilevaa rappiopohdintaa. Kaksijakoisuus ilmenee esimerkiksi musiikeissa, jotka ovat erinomaisia. En oikein innostunut Suuresta kauneudesta ensinäkemällä, enkä aivan päässyt sen makuun vieläkään. Taidokas elokuva, vaan puuttuuko tästä kuitenkin se jokin merkkiteoksen tekevä elementti?

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti