lauantai 27. tammikuuta 2024

Guardians of the Galaxy (2014)

Ohjannut James Gunn
USA 2014, 121 min.
Seikkailu, Toiminta, Komedia
Pääosissa: Chris Pratt, Bradley Cooper, Zoe Saldana
 
I am going to die surrounded by the biggest idiots in the galaxy.

Samannimiseen Marvel-sarjakuvaan perustuva elokuva kiitää kauas tähtien taa. Maasta lähtöisin oleva Peter "Star-Lord" Quill (Pratt) ajautuu sekalaiseen roistoseurueeseen. Keskenään nahisteleva sakki hitsautuu yhteen yllättäväksi tiimiksi, sillä edessä on vankilapako ja mikäpä muukaan kuin maailmankaikkeuden pelastaminen. Guardians of the Galaxy on osa Marvel-elokuvien alati paisuvaa jättiuniversumia, mutta tämä filmi toimii sangen hyvin omana erillisenä seikkailunaan.
 
Guardians of the Galaxy on lajityypissään varsin kelpo viihde-elokuva. Tarina ei ole millään muotoa yllättävä, mutta kuitenkin riittävän hauska ja menevä. Erityisen mukavalta tuntuu, ettei elokuva nojaa liikaa pelkkiin erikoistehosteisiin. Efektit ovat toki näyttäviä, mutta ne ainoastaan maustavat tarinaa. Sama pätee retroelementteihin: Indiana Jonesit, Star Warsit ja korvalappustereoissa soivat ikivihreät hitit ovat nostalgisia silmäniskuja, mutta ne eivät ole avaruusoopperan ainoa vetonaula.

Vuotensa suurimpien kassamagneettien kärkisijoille yltänyt toimintaseikkailu edustaa Marvel-elokuvien parempaa puoliskoa. Monien keskinkertaisten ja kehnojen supersankarielokuvien laarista löytyy muutamia helmiäkin, joskaan Guardians of the Galaxy ei aivan nouse parhaimpaan kärkeen. Hyvän fiiliksen jättävä elokuva kestää kuitenkin katselun jos toisenkin. Elokuvalle on sittemmin tullut kaksi jatko-osaa (2017, 2023), enkä lainkaan yllättyisi neljännestä, viidennestä, kuudennesta...

Pisteytys: 7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti