torstai 11. kesäkuuta 2020

Star Wars - Tähtien sota (1977)

Ohjannut George Lucas
USA 1977, 121 min.
Seikkailu, Toiminta, Scifi
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness

I have a very bad feeling about this.
Kauan sitten kaukaisessa galaksissa prinsessa Leia (Fisher) jättää epätoivoisen avunpyynnön jediritari Obi-Wan Kenobille (Guinness). Sisällissota raivoaa ja paha Imperiumi on jo saanut niskalenkin kapinallisista, mutta syrjäisillä planeetoilla elää toivonkipinä. Mystisen, kaikkea koossapitävän Voiman avulla Imperiumi on kenties mahdollista kukistaa... Tästä avaruusoopperasta alkoi hulppea menestystarina, joka on kantanut näihin päiviin saakka.

George Lucasin lapsekkaan innostuneesta, mutta täysin vakavastiotettavasta avaruusseikkailusta ei odotettu kovin suurta hittiä. Mahtavat erikoisefektit kuitenkin avittivat filmin menestystä: Tähtien sodasta tuli ilmestymisvuotensa kassamagneetti ja Oscareitakin siunaantui peräti kuusi kappaletta. Elokuva tosin ei ole pelkkä efektitykittely ja kurkistus tuntemattomaan maailmaan, vaan ikivihreä kertomus hyvän ja pahan vastakkainasettelusta sekä nuoruuden seikkailunjanosta.

Tähtien sodan menestys mahdollisti jatko-osien tekemisen, ja siksi myös elokuvan nimi sai piakkoin lisäyksenä määreen A New Hope - Uusi toivo. Menestysteosta ei jätetty rauhaan myöhemminkään, vaan elokuvan efektejä on paranneltu ja kohtauksia viilattu kahteen otteeseen, joskin aivan syyttä suotta. Olisi ollut hauska verestää ensikatseluiden muistoa ja nähdä Tähtien sota pitkästä aikaa alkuperäisessä asussaan, mutta sellaista ei ollutkaan aivan helppo saada käpäliinsä. Kaksinkertaisesti muokattu filmi sai siis jälleen kelvata, mutta tokihan tämän elinvoimaisen klassikon äärellä jaksaa riemastua yhä uudelleen, versiosta riippumatta.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti