tiistai 9. kesäkuuta 2020

Der amerikanische Freund - Amerikkalainen ystävä (1977)

Ohjannut Wim Wenders
Länsi-Saksa & Ranska 1977, 125 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Bruno Ganz, Dennis Hopper, Gérard Blain

Not that safe and easy.
Taulunkehyksiä työkseen tekevä Jonathan Zimmermann (Ganz) uskoo olevansa vakavasti sairas. Työhommista tuttu amerikkalainen Tom Ripley (Hopper) johdattelee Jonathanin palkkamurhaajan tehtävään, sillä mitäpä menetettävää kuolevalla miehellä on ─ palkkio jäisi sitä paitsi perintönä vaimolle ja lapselle. Lempeä Jonathan ei ole mikään murhamies, mutta yhtäkkiä hän on uppoutunut tahtomattaan alamaailman väkivaltaisiin bisneksiin.

Amerikkalainen ystävä (engl. The American Friend) oli Wim Wendersin (1945─) kansainvälinen läpimurto. Psykologinen rikoselokuva pohjautuu Patricia Highsmithin Tom Ripley -romaanisarjan (1955─1991) ensimmäisiin osiin. Highsmithin luoma herra Ripley on taitava huijaririkollinen ja jopa psykopaatti, jonka seikkailuista on tehty useampikin filmatisointi.  Niistä tunnetuin taitaa olla Matt Damonin tähdittämä Lahjakas herra Ripley (1999), vaikka maineikas on tämäkin teos. Amerikkalainen ystävä tosin perustuu Highsmithin kertomuksiin vain löyhästi, ja elokuvan pääosassa on Ripleyn sijaan uhriksi joutuva mies Jonathan.

Dennis Hopperin oivasti näyttelemä herra Ripley tuo cowboy-hattuineen yhdysvaltalaisen elokuvaviihteen arkiseen Hampuriin. Jonathanin elämä muuttuu rikoselokuvaksi, kun hän puolivahingossa ajautuu osaksi gangstereiden välienselvittelyjä. Kun tavallinen mies joutuu toimimaan elokuvapahiksen tavoin, on lopputulos suorastaan tragikoominen! Tämä tiivistyy hykerryttävästi kohtauksessa, jossa surmattavaksi tarkoitettu mies katsoo suoraan Jonathania kuin kyseenalaistaen tämä pätevyyden. Vaikka elokuva käynnistyy hieman hitaasti, on tarina kokonaisuutena onnistunut ja kutkuttaa ajatuksia. Mitäpä itse tekisin, jos olisin Jonathan?

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti