lauantai 1. lokakuuta 2022

Syyskuun elokuvat 2022

Madres paralelas - Rinnakaiset äidit
Ohjannut Pedro Almodóvar
Espanja & Ranska 2021, 123 min.
Draama
Pääosissa: Penélope Cruz, Milena Smit




Kaksi viimeisillään raskaana olevaa naista osuu samaan synnytyssaliin. Heidän elämäntilanteensa ovat täysin erilaiset, mutta lasten syntymä samana päivänä solmii tuoreiden äitien välille erikoislaatuisen siteen. Pedro Almodóvarin synkkävireisessä vanhemmuusdraamassa puretaan ylisukupolvisia traumoja. Rinnakkaiset äidit (engl. Parallel Mothers) on tutun värikästä Almodóvaria, mutta polveileva juoni ei ole aivan ohjaajan terävintä ja parhaiten hallittua laatua. Yhteenkietoutuviksi tarkoitetut tarinat menevät tällä kertaa ainoastaan eri suuntiin.

Pisteytys: 6/10

The Breadwinner
Ohjannut Nora Twomey
Irlanti, Kanada, Luxemburg & USA 2017, 94 min.
Animaatio, Draama, Fantasia
Pääosissa: Saara Chaudry, Soma Chhaya, Noorin Gulamgaus



Deborah Ellisin samannimiseen lastenromaaniin (2001) perustuva animaatio sijoittuu sodan sortamaan Kabuliin. Vasta 11-vuotias Parvati-tyttö (Chaudry) joutuu perheensä elättäjäksi ja tukipilariksi: kaduilla hän kulkee poikana ja kotona kertoo voimaa tuovia satuja. Synkässä tarinassa on surua ja toivoa sopivassa suhteessa. Varsinkin satujaksot on animoitu erityisen kauniisti. Elokuva huomioitiin parhaan animaation Oscar-ehdokkuudella.

Pisteytys: 8/10

8 Mile
Ohjannut Curtis Hanson
USA & Saksa 2002, 110 min.
Draama
Pääosissa: Eminem, Brittany Murphy, Mekhi Phifer




Räppibattlet kaikuvat Detroitin työväenluokkaisissa kortteleissa, joissa ujo räbäyttelijänero Jimmy (Eminem) yrittää saada jalansijaa ja toimeentuloa. Eminem näyttelee melkein itseään, sillä elokuva ammentaa tarinaan aineksia räppärin omista nuoruusvuosista. Rockyn (1976) tarinaa henkivässä kehäännousukertomuksessa on hyvä tasapaino ja toteutus, vaikka tarina ei olekaan omaperäinen. Tunnelmaa latistavilta homofobisilta riimeiltä ei valitettavasti vältytä.

Pisteytys: 6/10

Panic Room
Ohjannut David Fincher
USA 2002, 112 min.
Trilleri, Rikos, Draama
Pääosissa: Jodie Foster, Kristen Stewart, Forest Whitaker, Jared Leto



Äiti (Foster) ja tytär (Stewart) muuttavat uuteen kotiin, jonne pölähtää murtovarkaita. Onneksi talossa on täydellisesti suojattu turvahuone, mutta sielläpä piilee roistojen etsimä saalis. David Fincherin klaustrofobisessa trillerissä lukkiudutaan yhteen asuntoon, jossa kamera kulkee luovia reittejä. Tarinan asetelma ei sinänsä ole erikoinen, mutta pienet kikat nostavat filmin hienoisesti tusinatavaran yläpuolelle. Oivallisesti tehty jännäri, joka ei turhauta katsojaa päähenkilöiden väärillä valinnoilla.

Pisteytys: 7/10

The Talented Mr. Ripley - Lahjakas herra Ripley
Ohjannut Anthony Minghella
USA 1999, 139 min.
Rikos, Draama, Trilleri
Pääosissa: Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law, Cate Blanchett



Köyhä huijari Tom Ripley (Damon) tekee kaikkensa päästäkseen makean playboy-elämän makuun. Jazzin pauhu 1950-luvun Italiassa virittää tunnelman korkealle ja hahmoissa viriää aluksi seksuaalista vapautuneisuutta, jotka pyristelevät irti heterorooleista. Harmillisesti queer-teemat eivät lopulta olekaan kummoisia ja trillerikin kulkee vähän laiskasti. Filmi kelpaa silti viihteestä ja herättää kiinnostuksen Patricia Highsmithin samannimistä romaania (1955) kohtaan.

Pisteytys: 6/10

Family Plot - Perintö
Ohjannut Alfred Hitchcock
USA 1976, 120 min.
Rikos, Komedia
Pääosissa: Karen Black, Bruce Dern, Barbara Harris, William Devane



Alfred Hitchcockin viimeiseksi jäänyt elokuva on musta komedia ihmisistä muhkean perinnön äärellä. Itse perinnön saajalla on erinomainen syy pysytellä piilossa, mutta häntä jahtaa kaksi sinnikästä huijaria, joita kannustaa työstä luvattu suuri palkkio. Ohjaajan loiston vuodet ovat jääneet jo taakse, mutta Perintö on kelvollinen päätös pitkälle uralle. Tasapainoisen humoristista täydellisen rikoksen etsintää, vielä kerran!

Pisteytys: 7/10

Karvat
Ohjannut Seppo Huunonen
Suomi 1974, 104 min.
Rikos, Romantiikka
Pääosissa: Mikko Majanlahti, Arja Virtanen, Pauli Virtanen




1970-luvun alku ei ollut varsinaisesti suomalaisen elokuvan kultakautta. Heikon ajanjakson pohjamutia edustaa epätasainen "eroottinen rikoselokuva" Karvat. Elokuva on perin juurin vaikeaa ja kiusallista seurattavaa, mutta toisaalta siksi se on tahattoman hauska. Eipä ole ihme, että Karvat floppasi jo ilmestyessään, eikä maine ole siitä liiemmin kasvanut. Elämässä pärjää hyvin tätä huivitanssia näkemättä, paitsi jos kokee halua hytkyä ja nauraa campin karvasamban epätasaisissa rytmeissä. Sopinee muistelukerronnaksi heille, jotka ovat joskus kiskoneet sammioittain viinaa Espanjassa.

Pisteytys: 3/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti