sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

Wu du - Viisi vaskitsaa (1978)

Ohjannut Chang Cheh
Hongkong 1978, 97 min.
Toiminta
Pääosissa: Sheng Chiang, Chien Sun, Kuo Chui

Poison clan rocks the world!
Myrkkyklaanin mestari tekee kuolemaa, ja viimeisenä tekonaan hän lähettää viimeisen oppilaansa Yang Tiehin (Chiang) suorittamaan tärkeää tehtävää. Klaanin maine on puhdistettava, sillä osa taistelijoista käyttää voimiaan pahuuteen. Yangin on jäljitettävä mestarin viisi aiempaa oppilasta, joista jokaisella on oma leimallinen taistelutyylinsä: lisko taitaa seinillä kiipeilyn, haavoittumaton sammakko puolustautuu voimakkaasti, skorpionin potkut ovat myrkyllisen teräviä, tuhatjalkaisen nopeus hämmentää vastustajan ja käärmeen kädet tekevät kipeitä täsmäiskuja.

Viisi vaskitsaa (engl. Five Deadly Venoms) on kulttimaineeseen kohonnut kungfu -elokuva. En voi väittää tuntevani lajityyppiä kovin perusteellisesti, mutta teoksesta nousee selvästi esille jokusia innovatiiviselta tuntuvia kohtauksia. Naamioituneet salaperäiset taistelijat ja mielikuvitukselliset kungfu-tyylit ovat ideoina hauskoja, vaikka niitä ei hyödynnetäkään koko potentiaalillaan. Tarina on hieman hölmö, mutta ehkä juuri siksi aivan hauskaa viihdettä. Vielä kun kerrontakin olisi kauttaaltaan menevämpää! Suvantokohtia piisaa, mutta vauhdikkaat taistelut paikkaavat paljon.

Kiinalaisohjaaja Chang Cheh (1923─2002) kohosi maineeseen kamppailulajielokuvillaan 1970- ja 1980-luvuilla. Tuotantoyhtiönä toimi hongkongilainen Shaw Brothers, jonka filmit olivat kuumaa kamaa varsinkin Yhdysvalloissa. Erityisen suosittuja olivat Venom-filmit, joista Viisi vaskitsaa on ensimmäinen lajiaan ja sikälikin toki katsomisen arvoinen. Elokuvan kulttimaineen kuitenkin ymmärtänee paremmin, jos sattuu harrastamaan kungfu-elokuvia intohimoisemmin. Satunnaiselle katsojalle teoksen arvo ei täysin avaudu, vaikka sen maine puhuukin puolestaan.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti