maanantai 1. kesäkuuta 2020

Toukokuun elokuvat 2020

Rocketman
Ohjannut Dexter Fletcher
Iso-Britannia, USA & Kanada 2019,  121 min.
Biografia, Musikaali, Draama
Pääosissa: Taron Egerton, Jamie Bell, Richard Madden




Rocketman on Elton Johnin (Egerton) nuoruusvuosista kertova rehellinen biografia. Pelkäsin filmin olevan lattean Bohemian Rhapsodyn (2018) kaltainen mahalasku, mutta onneksi olin väärässä. Tämä rockooppera on toki konventionaalinen, mutta tarina on rakenteeltaan eheä ja musikaalitodellisuus tuo siihen mukavaa potkua. Pieni tiivistäminen olisi tehnyt filmille suorastaan ihmeitä, sillä loppujen lopuksi tällaisia tarinoita on kuultu jo aika monesti ennenkin.

Pisteytys: 7/10

Tolkien
Ohjannut Dome Karukoski
USA 2019, 112 min.
Biografia, Draama, Sota
Pääosissa: Nicholas Hoult, Lily Collins, Anthony Boyle




Dome Karukosken ohjaama biografia sukeltaa fantasiakirjoistaan tunnetun filologin J.R.R. Tolkienin (Hoult) nuoruusvuosiin. Tarinassa lomittuvat opiskeluvuosien lämminhenkinen ystävyys ja ensimmäisen maailmansodan kauhut. Kolmantena tasona on tietenkin Tolkienin mielikuvitus, ja tulevaisuudessa syntyvät tarinat häilähtelevät jo varjoina sotatantereilla. Elokuva on sinällään tehty laadukkaasti, mutta kokonaisuus on tavanomaisuudessaan mitäänsanomaton.

Pisteytys: 6/10

Kaze no tani no Naushika - Tuulen laakson Nausicaä
Ohjannut Hayao Miyazaki
Japani & USA 1984, 117 min.
Animaatio, Seikkailu, Fantasia
Pääosissa: Sumi Shimamoto, Gorô Naya, Hisako Kyôda




On kulunut tuhat vuotta siitä, kun Seitsemän Päivän Tuli tuhosi maailman. Valtava saastemeri leviää ja sen rannoilla ihmiskunnan viimeiset selviytyjät taistelevat eloonjäämisestään. Eturintamassa seikkailee huimapäinen prinsessa Nausicaä (Shimamoto). Elokuva pohjautuu Hayao Miyazakin luomaan samannimiseen mangasarjaan (1982─1994). Animaation hyvä menestys johti Ghibli-studion perustamiseen. Tuulen laakson synkkä fantasiamaailma on aika lohduton paikka, mutta onneksi tarinassa on häivähdys toivoa!

Pisteytys: 8/10

Omohide poro poro - Eilisen kuiskaus
Ohjannut Isao Takahata
Japani 1991, 118 min.
Animaatio, Draama, Romantiikka
Pääosissa: Miki Imai, Yoko Honna, Toshirô Yanagiba




Tokiolainen nuori nainen Taeko (Imai/Honna) lähtee viettämään lomaansa maaseudulle ja uppoutuu lapsuuden muistoihin. Elokuva on mukavan rauhallinen rytmiltään ja arkisuudestaan huolimatta yllättävän vaikuttava kertomus: eritoten itsereflektion ja muistelun teemat ovat samaistuttavia. Kauniisti animoidun maaseutukuvauksen täydentää itäeurooppalainen kansanmusiikki.

Pisteytys: 8/10

How to Train Your Dragon: The Hidden World -
Näin koulutat lohikäärmeesi 3
Ohjannut Dean DeBlois
USA & Japani 2019, 104 min.
Animaatio, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Jay Bunch, America Ferrera, F. Murray Abraham



Animaatiosarjan kolmas osa jatkaa kahden edellisen osan (2010, 2014) tarinaa. Nyt viikinkiyhteisön kanssa sulassa sovussa eläviä lohikäärmeitä uhkaavat metsästäjät, eikä Hiccup (Bunch) klaaneineen pysty suojelemaan eläintovereitaan. Lohikäärmemaailma on yhä kiehtova ja animaation laatu paranee aina vaan, mutta sarjan oletetussa päätösosassa tarina on heikko lenkki. Sama ongelma toki riivaa koko sarjaa, mutta tällä kertaa kliseinen ja ennalta-arvattava juoni pitkästyttää hieman liikaa. Sentään sanoma on hyvä ja saaga päättyy kelvollisesti.

Pisteytys: 6/10

C'eravamo tanto amati -
Mehän rakastimme toisiamme niin paljon
Ohjannut Ettore Scola
Italia 1974, 124 min.
Draama, Komedia
Pääosissa: Nino Manfredi, Stefano Satta Flores, Vittorio Gassman, Stefania Sandrelli


Ettore Scolan (1931─2016) menestyselokuva kertoo kolmesta sodassa ystävystyneestä miehestä, jotka kaikki lankeavat saman naisen (Sandrelli) pauloihin. Elokuvakerronta nojaa viehättävästi teatterilavalta tuttuihin traditioihin ja neljäs seinäkin rikotaan aika ajoin. Teos myös kumartaa italialaisen elokuvan mestareille, kuten Vittorio de Sicalle, Federico Fellinille ja Michelangelo Antonionille. Draamakomediassa on pienet epätasaisuutensa, mutta ne on helppo antaa anteeksi, sillä kaunis kokonaisuus viehättää ja rosoisuus taitaa oikeastaan vain kuulua asiaan.

Pisteytys: 8/10

Diego Maradona
Ohjannut Asif Kapadia
Iso-Britannia 2019,  130 min.
Dokumentti, Biografia





Upea penkkiurheilukesä 2020 meni pahemman kerran mönkään, mutta lohduttautua voi vaikka katsomalla dokumentin Diego Maradonan suuruuden vuosista Napolissa. Suurelta osin ennennäkemättömästä arkistomateriaalista koottu idolitutkielma sopii tosin hyvin katsottavaksi heillekin, jotka eivät seuraa jalkapalloa. Asif Kapadia on kunnostautunut laadukkaiden henkilödokumenttien tekijänä ja tuo tehtävä on jälleen suoritettu laadukkaasti. Yhdestä kaikkien aikojen palvotuimmasta urheilijasta kertova elokuva valaisee kiinnostavasti Maradona-kultin syntyä ja sitä, miten kovasti huipulla voikaan tuulla. Kuten jälkikäteen tiedämme, tarina on tragedia, vaikka sen viimeistä lukua ei vielä olla kirjoitettu. Ihmisiä ei ole tehty jumaliksi, eikä siksi ole ihme, jos palvonnan kohteeksi joutuvien elämä sortuu.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti