lauantai 13. kesäkuuta 2020

Turks fruit - Turkkilainen namu (1973)

Ohjannut Paul Verhoeven
Alankomaat 1973, 108 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Rutger Hauer, Monique van de Ven

I screw better than God.
Boheemin kuvanveistäjä Ericin (Hauer) elämä on sirpaleina. Kovapintainen, mutta herkkä mies yrittää täyttää sisällään olevan tyhjiön irtosuhteiden avulla ja hukuttaa huolensa juhlimiseen. Syy suruun ja holtittomaan käytökseen on Ericin ero vaimosta ja suuresta rakkaudesta Olgasta (van de Ven). Kaksikon yhteinen taival on ollut kipinöivän intohimoinen niin rakkauden kuin riidankin hetkellä, mutta tällä kertaa entiseen ei enää ole paluuta.

Turkkilainen namu (engl. Turkish Delight) on railakkaasta alustaan huolimatta täysverinen rakkauselokuva, joka tyylillisesti tasapainottelee erikoisesti valtavirran ja undergroundin välimaastoissa. Toisin sanoen filmin romanssi ja päähenkilön kasvutarina ovat tuttuja, mutta ne kerrotaan raikkaalla tavalla. Omaperäinen elokuva oli aikanaan iso hitti ja sai Oscar-ehdokkuudenkin. Kotimaassaan Alankomaissa filmi on sangen maineikas teos edelleenkin.

Elokuvan viehättävyys perustuu sen kiihkeään rytmiin ja päättömän villeihin tempauksiin. Ensimmäisessä elokuvaroolissaan debytoivan Rutger Hauerin päärooli on kiihkeän energinen ja täynnä sähköä! Jopa ennalta-arvattaviksi kuvitellut tapahtumatkin onnistuvat hieman yllättämään tai ainakin pitämään aistit valppaina, koska tässä seurassa voi näköjään päätyä ihan minne tahansa ja keinolla millä hyvänsä. Sama pätee elokuvan tekijöihin, sillä Turkkilainen namu toimi Paul Verhoevenin (1938─) ja Rutger Hauerin (1944─2019) pääsylippuna Yhdysvaltoihin: tavallaan se on sääli, sillä kummankin myöhemmät urat ovat pääsääntöisesti täyttyneet Hollywoodin hölynpölystä.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti