lauantai 13. tammikuuta 2024

Whiplash (2014)

Ohjannut Damien Chazelle
USA 2014, 106 min.
Draama
Pääosissa: Miles Teller, J.K. Simmons
 
Not quite my tempo.

Nuori jazzrumpali Andrew (Teller) tavoittelee mainetta ja kunniaa arvostetussa konservatoriossa. Hän onnistuu kiipeämään oppilaitoksensa arvostetun big bandin kakkosrumpaliksi, mutta huipulla tuulee. Sadistinen orkesterinjohtaja Fletcher (Simmons) tekee musisoinnista veristä kilpailua, nöyryyttävää matelua ja saa lahjakkaimmankin muusikon epäilemään kykyjään.

Whiplash on taidokas valtatutkielma. Fletcherin auktoriteetti koukuttaa janoamaan huomiota ja arvostusta, mutta kauhun tasapaino ei herkeä hetkeksikään. Taidemaailma osoittaa armottomuutensa: kasvaako epäonnistumisen pelko suuremmaksi kuin toive onnistumisesta? Fletcherin hahmo ei silti ole täysin mustavalkoinen ja tarina jää hänen osaltaan hieman avoimeksi. Onko mies täysi mulkku vai pyrkiikö hän sittenkin koulimaan mestareita armottomilla metodeillaan? J.K. Simmonsin pelottavan hyvä roolityö palkittiin ansaitulla Oscarilla.

Kiihkeärytminen jazzelokuva sai ensi-iltansa Sundancen elokuvajuhlilla, jossa se nousi suureen menestykseen. Jokseenkin tuntematon nuori ohjaaja Damien Chazelle (s. 1985) nousi valokeilaan ja hänen uransa lähti välittömään nousukiitoon. Whiplash on ehdottomasti ilmestymisvuotensa parhaita yhdysvaltalaiselokuvia. Elokuva naulitsee, vaikka välillä tuntuu vaikealta katsoa nuorten muusikkojen armotonta riepottelua. Kaiken kruunaa intensiivinen loppukohtaus, joka on värisyttävän upeaa periksiantamatonta kilvoittelua, kaikkien aikojen näytön paikka ja vielä enemmän.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti