torstai 4. tammikuuta 2024

Inside Llewyn Davis (2013)

Ohjannut Ethan Coen  & Joel Coen
USA, Iso-Britannia & Ranska 2013, 104 min.
Draama
Pääosissa: Oscar Isaac, Carey Mulligan

I don't see a lot of money here.

Llewyn Davis (Isaac) on folk-muusikko, jolta puuttuu Midaan kosketus kaikilla elämänaloilla. Elämänvaiheen pysähtyneisyys ja ikuinen kierre havainnollistuu Davisin muutaman talvipäivän harharetkissä vuonna 1961: epätoivoinen keikkojen etsintä, levyt jotka eivät käy kaupaksi, ex-tyttöystävän (Mulligan) kiukku ja yöpaikasta karkaava kissa ovat aina vain samaa arjen kehää.
 
Inside Llewyn Davis kuvaa hykerryttävällä tavalla hiljalleen kasvavaa eksistentialistista kriisiä. Davisin elämäntapahtumat eivät vie miestä minnekään, eikä talven epämukava koleus anna hetkeksikään armoa. Tunnelmapalaa sävyttää pieni musta huumori, joka pilkahtelee esille Coenin veljeksille ominaiseen tyyliin. Varsinaiseksi komediaksi elokuvaa ei tohdi nimittää, mutta pieni vino hymy heräilee tämän tästä päähenkilön piinaa seuratessa.

Kriitikoiden ylistämä periodidraama ylsi vuotensa parhaiden arvostelumenestysten kovaan kastiin, vaikka lipputuloykkösistä elokuva jääkin kauas takamatkalle. Kehut kruunasi Cannes-kakkonen eli Grand Prix -palkinto. Inside Llewyn Davis ei ole mikään suuri tarina, mutta pieni, taitavasti tehty tunnelmointi parista päivästä, eräästä ajasta ja siitä kiusallisen junnaavasta elämänvaiheesta, jollainen osuu meistä useimpien elämänpolulle ennemmin tai myöhemmin. Miltä tuntuu, kun tulevaisuus ei näytä eilistä kummoisemmalta?

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti