tiistai 23. tammikuuta 2024

The Grand Budapest Hotel (2014)

Ohjannut Wes Anderson
Iso-Britannia, Saksa & USA 2014, 99 min.
Seikkailu, Komedia, Rikos
Pääosissa: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham, Willem Dafoe, Jude Law, Saoirse Ronan
 
Why do you want to be a lobby boy?
 
Kuvitteellisessa Zubrowkan valtiossa, utuisissa vuoristomaisemissa kohoaa ajan unohtama vanha hienostohotelli. Hotelliin saapuva kirjailija (Law) kohtaa sattumalta iäkkään miehen, herra Moustafan (Abraham), joka kertoo jännittävän tarinan 1930-luvun loiston ajoista. Tuolloin Moustafa oli vielä nuori juoksupoika, joka tempautui mukaan arvostetun herra Gustaven (Fiennes) afääreihin...

Wes Andersonin humoristinen seikkailutarina on monikerroksinen kuin sipuli. Visuaaliselta tyyliltään elokuva on ohjaajalle tyypillisen tarkka, värikylläinen ja pittoreski. Kuvasuhteet ja värisävyt ovat huolella harkittuja, ja ne vaihtelevat miellyttävän selkeästi muuttuvien aikatasojen mukaisesti. Tarina puolestaan on taitavaa tasapainottelua huumorin ja yhä uhkaavammaksi muuttuvan fasismin välillä. Andersonin tavaramerkiksi muotoutuneet elementit ovat The Grand Budapest Hotelissa ehkäpä parhaassa balanssissa. Kuinka riemukas, haikea, vauhdikas ja herkullinen elokuva!

The Grand Budapest Hotel sai ensi-iltansa helmikuussa Berliinin elokuvajuhlilla ja ylsi hopeisen karhupystin voittoon. Suosio ei jäänyt Berliiniin, sillä hotellielämän viehätys toi filmille muitakin palkintoja: Oscareissa elokuva huomioitiin eritoten esteettisistä saavutuksistaan (mm. lavastus). Kriitikoiden ylistämä elokuva veti väkeä teattereihin ja The Grand Budapest Hotel on edelleen Andersonin selkeästi tuottoisin teos. Suuri suosio on helppo ymmärtää, sillä nautinnollisen estetiikan lisäksi tarinan monet tasot upottavat ja kietovat nostalgiseen syleilyynsä.

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti