lauantai 25. maaliskuuta 2023

Sideways (2004)

Ohjannut Alexander Payne
USA 2004, 127 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Paul Giamatti, Thomas Haden Church, Virginia Madsen, Sandra Oh
 
I am not drinking any fucking Merlot!
 
Ystävykset Miles (Giamatti) ja Jack (Church) suuntaavat lomareissulle kohti Kalifornian viinitiloja. Miles on epäonnistunut kirjailija ja avioliittokin päättyi edelleen katkeroittavaan eroon, mutta toiveikas Jack odottaa matkalta suuria kokemuksia: hän on purjehtimassa avioliiton satamaan, mutta haluaa vielä kerran irroitella vieraassa naisseurassa. Kalifornian auringon alta löytyy uusia tuttavuuksia, joiden kanssa miekkosten pysähtyneet elämät nytkähtävät varovaisesti uudenlaisille raiteille.
 
Tasapainoinen draamakomedia on vaihdellen surkuhupaisa ja koskettava. Milesin pohjattomaan ankeuteen on helppo päästä sisälle ja sille on helppoa hymähdellä ymmärtävästi. Elokuvan kaikki mieshahmot ovat parhaimmillaan lähes karikatyyrejä, joiden kautta voi nauraa miehisyydelle, ikäkriiseille, epäonnistumisille ja elämän ikuiselle keskeneräisyydelle. Kaikki näyttelijät ovat erinomaisia tulkitsemaan hahmoja, jotka ovat pieniä nyansseja myöten samaistuttavan tavallisia.

Alexander Paynen (s. 1961) käsikirjoitus palkittiin ansaitusti useilla palkinnoilla, muun muassa Oscarilla ja Baftalla. Arvostelumenestykseksi kohonnut Sideways ei tyytynyt pelkästään keräilemään kriitikoiden kehuja ja palkintoehdokkuuksia. Elokuvan menestyksestä kertoo nimittäin sekin, että Sideways vaikutti jopa viininmyyntiin ja nostatti huomattavasti Kalifornian viiniturismia. Sideways lieneekin parhaimmillaan parin viinilasillisen kera nautittuna ─ rohkenetko kokeilla merlotia?

Pisteytys: 8/10

2 kommenttia:

  1. Mitä pidit Virginia Madsenista? Siinä vasta kummallinen näyttelijä, tuntuu kadonneen sittemmin suurempien elokuvien parista tyystin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pidin, hänen roolinsa on kyllä onnistunut ja karismaattinen. Enpä tullut edes ajatelleeksi, että hän tosiaan on tehnyt lähes koko uransa pienemmissä produktioissa. Ei tavatonta, mutta erikoista tosiaan!

      Poista