torstai 30. maaliskuuta 2023

Million Dollar Baby (2004)

Ohjannut Clint Eastwood
USA 2004, 132 min.
Draama
Pääosissa: Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman
 
Girlie, tough ain't enough.
 
Eläkeikää lähentelevä nyrkkeilyvalmentaja Frankie Dunn (Eastwood) on heittämässä pyyhettä kehään, kun hänen salilleen astelee määrätietoinen nuori nainen. Maggie Fitzgerald (Swank) on nyrkkeilynoviisi, mutta mestaruutta janoava Dunn näkee lopulta naisen potentiaalin. Maggien ja Frankien yhteys ei syty ainoastaan jaetusta lajirakkaudesta. Perheen kaipuu ja tulevaisuuden toivottomuus sitoo yksinäiset sielut yhteen, kannustaen heitä tavoittelemaan kultaa ja kunniaa.

Million Dollar Baby kertoo kadonneista isistä ja tyttäristä, amerikkalaisesta unelmasta ja sen epätoivoisen etsimisen realiteeteista. Samalla filmi on ehtaa ja tyylikkään näköistä urheiludraamaa, joka jatkaa muun muassa Rockyn (1976) kunniakkaita perinteitä. Nyrkkeilykehässä on mahdollisuus nousta ryysyistä rikkauksiin, mutta kaiken voi myös menettää hetkessä. Tarinassa korostuvat menneisyyden synnit, joiden painolastista ei pääse eroon edes uutta elämää aloittaessaan.

Neljä Oscaria (mm. paras elokuva) voittanut Million Dollar Baby menestyi aikanaan varsin kiitettävästi ja monet kriitikot nostivat filmin vuoden parhaiden elokuvien joukkoon. Otteluissa on vauhtia, mutta muuten draama on rytmiltään rauhallista ja jättää aikaa moninaisten teemojen käsittelylle ja lankojen solmimiselle. Se on sinänsä ansiokasta, mutta välillä asioita alleviivataan liiankin tehokkaasti. Varsinkin tarinan loppu livahtaa pateettiseksi plörinäksi, vaikka muuten elokuva onnistuukin hyvin välttämään liiallisen melodraaman. Kelvollinen draama, mutta tuskinpa vuotensa paras, saatika sitten Clint Eastwoodin ohjausuran kärkiteoksia.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti