tiistai 28. maaliskuuta 2023

Un long dimanche de fiançailles ─ Pitkät kihlajaiset (2004)

Ohjannut Jean-Pierre Jeunet
Ranska & USA 2004, 133 min.
Draama, Romantiikka, Mysteeri
Pääosissa: Audrey Tautou, Gaspard Ulliel, Dominique Pinon

Manech loves Mathilde.

Ensimmäinen maailmansota erottaa nuoret rakastavaiset toisistaan. Mathilde (Tautou) saa kotirintamalle suruviestin kihlattunsa Manechin (Ulliel) kuolemasta, mutta ei usko tapahtumaa todeksi. Sinnikkäästi Mathilde ryhtyy selvittämään rakkaansa viimeisiä vaiheita: käy ilmi, että Manech oli yksi viiden kuolemaantuomitun miehen joukkoa, mutta mitä piruparoille todellisuudessa tapahtui?
 
Pitkät kihlajaiset (engl. A Very Long Engagement) on tyylikkäillä väriskaaloilla leikittelevä mysteeri. Mathilden maaseutukoti on kuin keltasävyinen vanha valokuva, kun taas rintamalla värit kylmenevät ja tummuvat. Menneeseen aikaan kurkistetaan kauniisti, mutta tarina rönsyilee liikaa. Mathilden salapoliisityö junnaa liian kauan paikoillaan ja suvantovaiheilta ei säästytä. Epätietoisuuden ja odottelun vaikutelman pitäisi syntyä vähemmälläkin jahkailulla.
 
Vaikka elokuva ehtii väistämättä pitkästyttää, on siinä paljon hyvääkin. Sodan jättämät traumat ja kadonneiden mysteerit olivat täyttä totta suursodan kokeneille, ja tunnelma välittyy koskettavasti. Synkkyyttä ei kaihdeta, mutta elokuvan sävy on silti herttaisesti romanttiseen haaveiluun taipuva, toivoa kasvattava. Pitkät kihlajaiset muistuttaa tehokeinoiltaan saman tekijätiimin hittifilmiä Amelié (2001), vaikka aivan yhtä suureksi menestykseksi tästä filmistä ei ollut. Elokuva keräsi silti hienon palkintosaaliin Césareista ja nappasi Oscar-ehdokkuudet kuvauksesta sekä lavastuksesta.

Pisteytys: 6/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti