maanantai 2. syyskuuta 2019

Elokuun elokuvat 2019

Downsizing
Ohjannut Alexander Payne
USA & Norja 2017, 135 min.
Draama, Scifi
Pääosissa: Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kristen Wiig



Paul ja Audrey Safranek (Damon & Wiig) päättävät kutistaa itsensä ja muuttaa asumaan mini-ihmisten yhteisöön. Kutistamisidea on nokkela ja siitä olisi vaikka mihin, mutta Downsizing on harmillisen haparoivaa sekamelskaa. Yhtenä hetkenä elokuva ottaa kantaa ilmastonmuutokseen, kunnes pian upotaankin parisuhdedraamaan tai tarkastelemaan keski-ikäisen miehen ikäkriisiä. Lopputuleman voi arvata: mihinkään teemaan ei keskitytä kunnolla ja sekametelisoppaa pitävät koossa ainoastaan ennalta-arvattavat kliseet.

Pisteytys: 5/10

Abducted in Plain Sight: Jan Brobergin tarina
Ohjannut Skye Borgman
USA 2017, 91 min.
Dokumentti, Rikos





Brobergien perhe elää auvoisaa perhe-elämää turvallisessa lähiössä, eikä ymmärrä varoa ystävälliseltä vaikuttavaa naapuriaan. Mies kietoo perheenjäsenet pikkusormensa ympärille ja kaappaa lopulta yhden perheen lapsista ─ kahteen kertaan! Dokumentissa Brobergien vanhemmat ja nyt jo aikuiset lapset muistelevat kummallisia tapahtumia. Elokuva itsessään on tehty keskinkertaisesti, mutta tarina koukuttaa nopeasti. Totuus on tarua ihmeellisempää ja tämä keissi varsinkin ällistyttää joka käänteessä.

Pisteytys: 6/10

Hellboy
Ohjannut Guillermo del Toro
USA 2004, 122 min.
Toiminta, Fantasia
Pääosissa:  Ron Perlman, John Hurt, Selma Blair




Guillermo del Toron läpimurtoteos perustuu ensi kerran 1990-luvulla julkaistuun Hellboy-sarjakuvaan. Nimikkohahmo Hellboy (Perlman) on oikeudentajuinen demoni, joka suojelee ihmisiä pahuuden voimilta. Ohjaajansa näköinen toimintapaketti vastaa teemoiltaan muita aikansa supersankarileffoja (vrt. vaikkapa X-Men, 2000), mutta Hellboy ei silti ole missään määrin kierrätyskamaa. Toimivaa viihdettä, vaikka voisi olla hitusen tiiviimmässäkin paketissa. Hellboyn tarinasta on tehty elokuvasovituksia myös vuosina 2007, 2008 ja 2019.

Pisteytys: 7/10

Buena Vista Social Club
Ohjannut Wim Wenders
Saksa, USA, Iso-Britannia, Ranska & Kuuba 1999, 105 min.
Dokumentti, Musikaali





Lukuisista muusikoista koostuva yhtye Buena Vista Social Club perustettiin 1990-luvulla elvyttämään kuubalaisia musiikkiperinteitä. Kokoonpanon tunnetuimpia nimiä ovat olleet muun muassa Ibrahim Ferrer, Rubén González ja Omara Portuondo, joista tosin vain viimeksimainittu on yhä elossa ja paraikaa jäähyväiskiertueellaan. Yhtyeen nimeä kantavassa dokumentissa seurataan, miten vanhat muusikot kohoavat viimein unholasta maailmanmaineeseen. Matkan varrella kuullaan vuoroin upean liikuttavia konserttitaltiointeja sekä kerrataan yhtyeen jäsenten tarinoita. Mikä ihana elämänilo!

Pisteytys: 8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti