torstai 10. huhtikuuta 2014

Maaliskuun elokuvat 2014

X-Men
Ohjannut Bryan Singer
USA 2000, 104 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Anna Paquin
Ryhmä X -sarjakuviin perustuva elokuvasarja on vauhdikasta viihdettä ryyditettynä moraalisella suvaitsemattomuuspohdinnalla. X-elokuvien maailmassa kummastusta ja kuohuntaa aiheuttavat mutantit, jotka ovat syntyessään saaneet mitä mielikuvituksellisimpia erikoisvoimia. Sarjan ensimmäinen osa sijoittuu aikaan, jolloin mutanteista on tullut laajasti tiedostettu ongelma ja mahdollinen uhka yhteiskuntarauhalle. Poliittinen kiista ei ole vain mutanttien ja ei-mutanttien välinen: voimakas telepaatti Charles Xavier (Stewart) uskoo rauhanomaiseen ratkaisuun, kun taas tämän entinen ystävä Magneto (McKellen) on valmis hävittämään ihmisrodun maan päältä. Onnistunut sarjakuvasovitus!

Pisteytys: 7/10

X2: X-Men United - X-Men 2
Ohjannut Bryan Singer
USA 2003, 133 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen

X-Men -elokuvan jatko-osa X-Men 2 on edeltäjänsä tapaan viihdyttävä ja onnistunut sarjakuvafilmatisointi. Edeltävän osan jännitteet kiristyvät entisestään ja Charles Xavierin (Stewart) voimat joutuvat koitokselle, kun salaperäinen mutantti yrittää murhata Yhdysvaltain presidentin ja Magneto (McKellen) halajaa vapauteen. Toimintaa riittää ja hahmojakin on runsaasti, mutta paletti pysyy silti yllättävän hyvin kasassa. Trilogian paras osa.

Pisteytys: 8/10

X-Men 3: The Last Stand - X-Men: Viimeinen kohtaaminen
Ohjannut Brett Ratner
USA 2006, 104 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen, Halle BerryKun mutanttien parantamiseksi kehitetään lääke, tilanne mutanttiryhmittymien välillä kiristyy sodan partaalle. X-Men -sarjan kolmas osa pitää sisällään aiempaa enemmän tantereiden tärinää ja efektejä, valitettavasti hieman muun sisällön kustannuksella. Homma toimii kuitenkin edelleen kohtalaisesti. Jokseenkin parjattu kolmososa on kieltämättä hivenen edeltäjiään heikompi, mutta silti kelvollista viihdettä.

Pisteytys: 6/10

X-Men: First Class
Ohjannut Matthew Vaughn
USA 2011, 132 min.
Scifi, Toiminta
Pääosissa: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Kevin BaconX-Men: First Class on näyttävä X-Ryhmä -leffojen esiosa, jossa valaistaan mutanttitarinan alkujuuria ja keskeisiä henkilösuhteita. Leffassa on valtavasti asiaa, joka on onnistuttu tiivistämään toimivaksi kokonaisuudeksi. Michael Fassbender tekee mainion roolin nuorena Magnetona, myös sivuhenkilöt on käsikirjoitettu hyvin. On kyllä myönnettävä, että tässä X-Men -filmissä joidenkin mutanttivoimien hölmöys korostuu turhan paljon. Esimerkiksi Havokin supervoimia ei elokuvassa taustoiteta niin toimivasti, kuin sarjakuvissa - tai ei oikeastaan mitenkään. Filmi toimineekin hieman paremmin, jos sarjakuvat ovat tuttuja. Loppuhehkutuksena vielä mainittakoon leffan hauskan retrohenkiset James Bond -vibat.

Pisteytys: 8/10

The Boy in the Striped Pajamas - Poika raidallisessa pyjamassa
Ohjannut Mark Herman
USA 2008, 94 min.
Draama, Historia, Sota
Pääosissa: Asa Butterfield, Jack Scalnon, David Thewlis, Vera Farmiga, Amber Beattie


Eletään toisen maailmansodan aikaa. Natsiupseeri (Thewlis) muuttaa perheineen keskitysleirin kupeeseen, mutta totuus leiristä salataan perheen lapsilta. Perheen kuopus Bruno (Butterfield) onnistuu livahtamaan kotoa, löytää leirin ja ystävystyy juutalaispojan, Shmuelin (Scalnon) kanssa. Lähtökohtaisesti tarinankerronta lapsen näkökulmasta on kiinnostava ajatus. Tässä tapauksessa sävy muuttuu kuitenkin varsin nopeasti väsyttävän alleviivaavaksi ja lapsen päättelykykyä aliarvioivaksi. Lässyttävä dialogi alkaa ärsyttää viimeistään elokuvan puolivälissä. Sivuhenkilöt ja perheen sisäiset ristiriidat ovat leffan kiinnostavinta antia, näille olisi suonut enemmän käsittelyaikaa. Kaikkein riipivintä elokuvassa on kuitenkin englannin kieli.

Pisteytys: 4/10

Jackass 2,5
Ohjannut Jeff Tremaine
USA 2007, 64 min.
Dokumentti, Komedia
Pääosissa: Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O, Chris Pontius, Ryan Dunn, Jason Acuña
Jackass-leffojen kakkososan jämistä koottu Jackass 2,5 on jälleen sitä melko taattua krapulakomikkaa. Tässä tapauksessa laatu on kuitenkin vain kökköä ylijäämä-ällötystä. Yäk. Oikeassa mielentilassa muutamat stuntit naurattavat, suurinta osaa ei haluaisi katsoa.

Pisteytys: 3/10

Napoleon Dynamite - Dynamiitti Napoleon
Ohjannut Jared Hess
USA 2004, 86 min.
Komedia
Pääosissa: Jon Heder, Jon Gries, Efren Ramirez, Aaron Ruell

Yhdysvalloissa ilmiöksi nousseessa, omalaatuisessa komediassa kaikki henkilöt ovat omalla tavallaan tärähtäneitä ja outoja. Erityisen kummallisena pidetty Napoleon Dynamite (Heder), ryhtyy puuhaamaan ystäväänsä Pedroa (Gries) oppilaskunnan puheenjohtajaksi. Muutamista sympaattisista kohtauksista huolimatta elokuva ei tee vaikutusta. Huumorin tasosta kertoo se, että vitsit kyllä tajuaa vitseiksi, mutta ne eivät juuri naurata.

Pisteytys: 5/10

The Family Jewels -
Jerry - Perheen musta lammas
Ohjannut Jerry Lewis
USA 1965, 99 min.
Komedia
Pääosissa: Jerry Lewis, Donna ButterworthKoomikkostara Jerry Lewisin kohelluskomedia Jerry - perheen musta lammas kertoo orvoksi jääneestä, rikkaasta Donna Peytonista (Butterworth), jonka täytyy valita itselleen uusi isä hullujen setiensä joukosta. Elokuvan ideana on toki esitellä Lewisin sketsihahmorepertuaaria. Lentokapteeni on hahmoista onnistunein, muiden sekoilu on hivenen tökeröä. Hauska filmi, joka teki suuremman vaikutuksen lapsena katsottuna.

Pisteytys: 6/10

The Great Gatsby - Kultahattu
Ohjannut Baz Luhrman
USA 2013, 143 min.
Draam, Romantiikka
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire, Carey Mulligan, Joel EdgertonBaz Luhrmanin tuorein postmoderni klassikon uudelleenväritys on kovasti ohjaajansa näköinen. Tietyt kerronnan ja visuaalisuuden ominaispiirteet tuntuvat jo suorastaan Luhrman-kliseiltä, ehkä osittain sen vuoksi Kultahattu ei säväytä. Tavallaan Kultahatun tarinan kuuluukin olla sielutonta glitteriä, mutta tässä tapauksessa koko elokuva on vähän hengetön. Kaikesta huolimatta Kultahattu on ihan katsottavaa kertaviihdykettä, vaikka tulkinta ei nouse alkuperäisteoksen (1925) tunnelmiin.

Pisteytys: 5/10

Shrek
Ohjannut Andrew Adamson & Vicky Jenson
USA 2001, 90 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz
Menestysanimaatio Shrek vitsailee populaarikulttuurin ja satukliseiden kuvastolla, tavanomaisesta poikkeavan ja sinällään ihan hauskan soundtrackin siivittämänä. Monet vitsit ovat oivaltavia, mutta kokonaisuus ei silti nappaa. Olen aloittanut Shrekin katsomisen pari kertaa aiemminkin, mutta jostain syystä keskittyminen on aina herpaantunut ennen puoliväliä...
 
Pisteytys: 5/10

But I'm a Cheerleader!
Ohjannut Jamie Babbit
USA 1999, 85 min.
Komedia
Pääosissa: Natasha Lyonne, Clea DuVall, Cathy Moriarty
Nerokas satiiri irvailee hetero-oletukselle ja ennen kaikkea vallitsevalle sukupuolijärjestelmälle. Elokuvassa kaikin puolin kunnollinen cheerleader Megan (Lyonne) joutuu epäillyksi lesboudesta ja päätyy homojen eheytysleirille kaltaistensa pariin. Stereotyyppeihin perustuvat vitsit ovat iskeviä ja niinpä tämä leffa jaksaa naurattaa jokaisella katselukerralla.

Pisteytys: 8/10

The Simpsons Movie
Ohjannut David Silverman
USA 2007, 87 min.
Animaatio, Komedia
Pääosissa: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley SmithIkonisen tv-sarjan ensimmäinen kokopitkä elokuva The Simpsons Movie on yllättävän onnistunut teos. Tv-sarjana Simpsonit eivät enää ole terässään, mutta sarjan viimeisimmistä tuotantokausista poiketen leffa on hauska ja onnistunut - vaikkei sekään yllä sarjan parhaiden kausien tasolle. Elokuvan tarina on hieman hajanainen, mutta myös ihan toimiva: Springfieldin järveä yritetään pelastaa saasteilta, mutta kaupungin vakiotohelo Homer tyrii ja kaupungin päälle lasketaan valtava kupu. D'oh!

Pisteytys: 7/10

Trainspotting
Ohjannut Danny Boyle
Iso-Britannia 1996, 94 min.
Draama, Rikos, Komedia
Pääosissa: Ewan McGregor, Ewen Bremner, Jonny Lee Miller, Kevin McKidd, Robert CaryleInhorealistinen musta komedia kertoo kaveruksista, jotka kuluttavat päivänsä heroiinin ihmemaassa. Huumekoukusta irtipääsy ei ole helppoa, mutta Renton (McGregor) on päättänyt onnistua. Oivaltava elokuva naurattaa, mutta välillä päähenkilöiden tuska hikoiluttaa katsojaakin. Huh huh, tämä toimii joka kerta.
 
1001-listan mukainen arvostelu täällä.
 
Pisteytys: 9/10


Kick-Ass
Ohjannut Matthew Vaughn
USA & Iso-Britannia 2010, 117 min.
Komedia, Toiminta
Pääosissa: Aaron Taylor-Johnson, Nicholas Cage, Chloë Grace Moretz, Christopher Mirtz-Plasse, Mark Strong
Mitä jos supersankareita olisikin olemassa? Epäsuosittu high school -oppilas Dave (Taylor-Johnson) päättää ryhtyä oikeudenpuolustajaksi ja sosiaalisen median ansiosta Daven Kick-Ass -hahmosta tuleekin julkkis. Pian supersankareita on iso liuta ja rikollisliigat joutuvat tiukille. Hauskan parodian nokkelasti rakennettu tarina pitää otteessaan. Runsasta splatteria on tässä leffassa minun makuuni liikaa, mutta muuten homma toimii kivasti. Viihdyttää kertaalleen katsottuna.

Pisteytys: 7/10

The Aviator - Lentäjä
Ohjannut Martin Scorsese
USA 2004, 170 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, John C. Reilly, Kate Beckinsale
Miljardööri-insinööri-lentäjä-ohjaaja-whatnot Howard Hughesin (DiCaprio) elämää tarkasteleva biografia vie katsojansa seuraamaan aikansa suurten elokuvaproduktioiden ja lentokoneiden syntyä, luovuutta, intoa sekä myös ihmismielen pimeitä syövereitä. Elokuvalla piisaa kestoa, mutta taitavasti ohjattu ja rakennettu kokonaisuus pitää katsojan tiukasti mukanaan loppuun saakka. Cate Blanchettin rooli Katherine Hepburnina on kerta kaikkiaan loistava.

Pisteytys: 8/10

Hercules - Herkules
Ohjannut Ron Clements & John Musker
USA 1997, 93 min.
Animaatio, Seikkailu, Komedia
Pääosissa: Tate Donovan, Danny DeVito, James Woods, Susan Egan, Rip TornDisney-klassikko Herkules on mukaelma antiikin kreikan jumaltarustosta. Animaatiossa Zeuksen (Torn) poika Herkules (Donovan) joutuu mittelemään voimiaan, etsimään sisäisen sankarinsa ja lopulta vielä kukistamaan Hadeksen (Woods). Menevässä seikkailussa on tuttua Disney-menoa: huumoria, musiikkia ja populaarikulttuuriviittauksia. Kiva animaatio, muttei kuitenkaan Disney-klassikoiden parhaimmistoa. Mainittakoon, että vuonna 1997 leffan pohjalta tehty pc-peli oli minulle itse elokuvaa mieleenpainuvampi kokemus.

Pisteytys: 7/10

World War Z
Ohjannut Marc Foster
USA 2013, 116 min.
Toiminta, Kauhu
Pääosissa: Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, James Badge DaleMax Brooksin kiinnostavaan Sukupolvi Z -teokseen (2006) varsin löyhästi pohjautuva World War Z kertoo jälleen yhden selviytymisseikkailun zombi-invaasion pyörteissä. Siinä missä vaihtoehtohistoriallinen kirja kertoo maailmasta zombisodan jälkeen, elokuvassa ollaan vielä taistelutantereella. Brad Pittin esittämä päähenkilö matkailee ympäri maailmaa selvittämässä tuntemattoman zombi-ilmiön syitä ja herooisen maailmanpelastustehtävänsä ohella suojelee perhettään kuin uhkean alfauroksen vain täytyy. Kerran katsottava toimintaleffa, joka paria komeaa kohtausta lukuunottamatta ei tarjoa lajityypilleen mitään kovin erikoista.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti