torstai 17. huhtikuuta 2014

Ninotchka (1939)

Ohjannut Ernst Lubitsch
USA 1939, 110 min.
Komedia, Romantiikka
Pääosissa. Greta Garbo, Melvyn Douglas, Ina Claire, Bela Lugosi

Garbo laughs!
Neuvostoliittolainen komissaari Ninotchka (Garbo) saapuu Pariisiin tarkastelemaan agenttiensa työpanosta. Matka vapaamieliseen länteen on Ninotchkalle kulttuurishokki, mutta kreivi d'Algout (Douglas) saa tiukkapipoisen neuvostonaisen katsomaan asioita uudelta kantilta. Elokuvan propaganda on häikäilemätöntä ja vallatonta! Toisen maailmansodan aikaan julkaistu Ninotchka oli menestys Euroopassa, joskin ymmärrettävistä syistä filmi kiellettiin Neuvostoliitossa ja useaan otteeseen myös Suomessa.

Greta Garbon toiseksi viimeinen elokuvarooli oli samalla tähtinäyttelijän komediadebyytti. Hyvistä arvosteluista huolimatta Ninotchka ei ollut valtaisa kassamenestys, mikä osin joudutti Garbon vetäytymistä elokuvamaailmasta. Karismaattinen Garbo on roolissaan niin loistava ja jäljittelemätön, ettei sinänsä hyvä vastanäyttelijä Melvyn Douglas tunnu ottelevan lainkaan samassa sarjassa. Garbon Oscarin arvoista suoritusta ei valitettavasti palkittu, sillä pysti meni Tuulen viemää -mestariteoksen pääroolia esittäneelle, tuota ennen tuntemattomalle Vivian Leighille.

Ninotchkassa hienostunut, viehättävä romantiikka kohtaa napakan huumorin - Lubitschin maagisen kosketuksen tapaan. Juonenkäänteet voisivat olla uskottavampiakin, mutta pienet tarinankerronnan oikut eivät kokonaisuutta latista. Elokuva on joka tapauksessa nautinto!

Pisteytys:
9/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti