12 Years a Slave
Ohjannut Steve McQueen
USA & Iso-Britannia 2013, 134 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Lupita Nyong'o, Benedict Cumberbatch, Sarah Paulson
Menestyselokuva 12 Years a Slave kertoo tositarinaan pohjautuen orjaksi kaapatun Solomon Northupin (Ejiofor) tarinan. Vapaan miehen joutuminen orjaksi avartaa viiltävän tärkeän näkökulman orjuuteen ja ihmisoikeuksiin. Tämä on historiaa, jota ei sovi unohtaa. 12 Years a Slave on syvää, liikuttavaa ja piinallista draamaa orjuuden eri puolista. Roolitukset ovat onnistuneita.
Pisteytys: 8/10
Raiders of the Lost Ark - Kadonneen aarteen metsästäjät
Ohjannut Steven Spielberg
USA 1981, 115 min.
Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Harrison Ford, Karen Allen, Paul Freeman, Ronald Lacey, John Rhys-Davies
Legendaarisen Indiana Jones -sarjan aloitusosassa seikkaillaan Kairossa etsimässä liitonarkkia ja taistellaan natseja vastaan. Energinen klassikkoseikkailu yhdistää mainiosti toimintaa ja huumoria, eikä sitä jännitystäkään toki puutu. Seikkailufilmien aatelia!
1001-listan mukainen arvio täällä.
Pisteytys: 9/10
What's Eating Gilbert Grape - Gilbert Grape
Ohjannut Lasse Hallström
USA 1993, 118 min.
Draama
Pääosissa: Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Juliette Lewis, Mary Steenburgen
Mainio ysäridraama haikailee lähtemisen ja jäämisen tematiikkalla. Nimihenkilö Gilbert (Depp) on jumissa elämäntilanteessaan: hänen äitinsä on talonsa vanki, ja veli Arnie (DiCaprio) on jäänyt lapsen tasolle. Iowalaisessa pikkukaupungissa elämä kulkee ennalta määrättyjä uriaan - kunnes karavaanarit saapuvat. Mieleenpainuvien roolitöiden elokuva.
Pisteytys: 8/10
Freaky Friday
Ohjannut Gary Nelson
USA 1976, 95 min.
Komedia, Fantasia
Pääosissa: Jodie Foster, Barbara Harris, John Astin
Tuntemattoman taian seurauksena äiti (Harris) ja tytär (Foster) vaihtavat maagisesti kehoja, ja joutuvat siten eläytymään toistensa elämään ja tunteisiin. Kökösti ohjattu ja vähäiseen sisältöön nähden pitkältä tuntuva elokuva ei juuri viihdytä, vaikka sen idea onkin naiiviudessaan ihan symppis. Vuoden 2003 Perjantai on pahin lienee tästä tarinasta se tunnetumpi (ja vauhdikkaampi) filmatisointi.
Pisteytys: 4/10
Porco Rosso
Ohjannut Hayao Miyazaki
Japani 1992, 93 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Shûichirô Moriyama, Tokiko Kato, Akemi Okamura
Upeissa Adrianmeren maisemissa kiitävien vesitasolentäjien kunkku on Porco Rosso (Moriyama), kirouksen johdosta sikakasvoiseksi muuttunut palkkionmetsestäjä ja entinen sotasankari. Miyazakille tuttuun tapaan elokuva on täynnä jännitystä, huumoria, valloittavia hahmoja ja upeita koneita. Loistavasti rakennettu kertomus, jonka maisemiin voisi uppoutua useammaksikin tunniksi.
Pisteytys: 9/10
Ce que mes yeux ont vu -
Maalaukseen kadonnut nainen
Ohjannut Laurent de Bartillat
Ranska 2008, 88 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Sylvie Testud, Jean-Pierre Marielle, James Thiérréé
Taidehistoriaa opiskeleva Lucie (Testud) ryhtyy tutkimaan Jean-Antoine Watteaun 1700-luvun maalausten mysteerejä niin innokkaasti, että koko muu maailma on unohtua. Watteaun taide ei sinänsä ole elokuvan ytimessä, vaan teemana on pikemminkin taiteeseen uppoutuminen ja katsomisen akti. Valitettavasti Laurent de Bartillat ei onnistu esikoisohjauksessaan kannattelemaan kiehtovaa aihepiiriä. Kokonaisuus ei tempaa riittävästi mukaansa ja lopputulos on sekava.
Pisteytys: 5/10
Star Trek Into Darkness
Ohjannut J.J. Abrams
USA 2013, 132 min
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Chris Pine, Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch
12. Star Trek -elokuva jatkaa tarinaa kutakuinkin siitä, mihin edellisessä filmissä jäätiin. Enterprisen kapteeni Kirk (Pine) miehistöineen joutuu terroristijahtiin aina klingoneiden Kronos-planeetalle saakka, toimintaa riittää, juoni menee hieman sekavaksi ja linssiheijastukset häikäisevät silmiä. Benedict Cumberbatch tekee mainion roolin nuorena Khanina ja Zachary Quinto on edelleen loistava Spock. Kuten edellisessäkin osassa, elokuva viittailee ahkerasti alkuperäissarjaan, mutta toiminnallisuus ei ihan osu yksiin original series -kumartelun kanssa. Vaikka originellit osaset eivät aivan ole kohdillaan, on tämäkin toiminta silti kivaa viihdettä. Ei tosikko-trekkereille!
Pisteytys: 7/10
Varasto
Ohjannut Taru Mäkelä
Suomi 2011, 99 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Kari-Pekka Toivonen, Minttu Mustakallio, Aku Hirviniemi
Kotimainen menestyselokuva Varasto on synkällä huumorilla ryyditettyä pohdintaa ihmisarvosta. Arto Salmisen samannimiseen romaaniin pohjautuvassa elokuvassa seurataan varastomiesten toilailua elämän aallokossa ja viittaillaan talouskriisin karikoihin. Mistä löytyy duunarin onni, kysyy Varasto. Ihan kelpo suoritus ja hyviä näyttelijöitä, mutta ei kuitenkaan erityisen ikimuistoinen teos.
Pisteytys: 6/10
Prometheus
Ohjannut Ridley Scott
USA 2012, 124 min.
Scifi, Seikkailu
Pääosissa: Noomi Rapace, Charlize Theron, Michael Fassbender, Idris Elba, Logan Marshall-Green
Alien-elokuvien esiosaksi miellettävä Prometheus on matka ihmiskunnan alkuhämäriin, vieraisiin tähtiin ja uusiin arvoituksiin. Visuaalisesti näyttävä elokuva on kutkuttava scifiseikkailu, joka tosin parhaiten toimii lähinnä aivot narikkaan -viihteenä. Hieman kömpelöiden teemojen runsaus on pieni haitta: vähemmälläkin materiaalilla oltaisi taatusti saatu menevä elokuva aikaiseksi.
Pisteytys: 7/10
Tangled - Kaksin karkuteillä
Ohjannut Nathan Greno & Byron Howard
USA 2010, 100 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy
Disneyn "klassikko" nro. 50 esittelee postmodernin Tähkäpään (Moore) sarkastisessa prinssi-prinsessa -hömpässä. Päälle parinsadan miljoonan budjetilla ja kuuden vuoden puurtamisella luulisi saavan aikaiseksi jotain ikimuistoista, mutta sitä elokuva ei valitettavasti onnistu tarjoamaan. Kyllä tämän toki kertaalleen katselee ihan mielellään. Animaatiojälki tuntuu omaan makuuni turhan muoviselta; esteettistä silmääni miellyttää enemmän Disneyn vanhojen piirrosanimaatioiden eläväisempi ja sitä myötä persoonallisempi sävy.
Pisteytys: 6/10
Inside Llewyn Davis
Ohjannut Ethan Coen & Joel Coen
USA 2013, 104 min.
Draama
Pääosissa: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, Ethan Phillips, Robin Bartlett
Coenin veljesten 1960-luvulle sijoittuva folk-draama seuraa epäonnisen muusikon (Isaac) haparointia musiikkibisneksen epävarmassa suossa. Elokuvan masentavaa fiilistä on kevennetty ironian sävyillä ja nappiin osuvalla huumorilla. Kiinnostavasti rakennettu elokuva herättää ajatuksia ja miltei väläyttää ihania toivonpilkahduksia - kunnes kaikki alkaa taas alusta. Samat nuhjuiset kuppilat ja ajatukset, yhä uudelleen.
1001-listan mukainen arvio täällä.
Pisteytys: 8/10
The Sessions
Ohjannut Ben Lewin
USA 2012, 95 min.
Draama
Pääosissa: John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy, Moon Bloodgood
Rautakeuhkossa päivänsä viettävä, halvaantunut Mark (Hawkes) on päättänyt menettää neitsyytensä seksuaaliterapeutin (Hunt) avustuksella. Rohkea, mutta hienotunteinen draama pyrkii olemaan hauska, liikuttava ja elämänmyönteinen elokuva, ja jossain määrin se tehtävässään onnistuukin. Näyttelijöiden roolityöt kannattelevat paljon, eritoten Helen Hunt onnistuu roolissaan.
Pisteytys: 7/10
Hitchcock
Ohjannut Sacha Gervasi
USA 2012, 98 min.
Draama
Pääosissa: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Danny Huston
Hitchcock on biografia elokuvamaailman suuresta nerosta, mutta kerronnan näkökulma ei kenties ole antoisin mahdollinen. Rajaus on kohtalaisen onnistunut, sillä elokuva keskittyy vain Psykon (1960) luomistarinan ajankohtaan. Hitchcockin tarinankerronan taitoihin syventyvä elokuva tai vaikka dokumentti olisi ollut valtavan paljon kiinnostavampi, kuin tämä tirkistelyyn ja parisuhdekahinoihin keskittyvä draamakomediahko. Alfredin (Hopkins) ja Alman (Mirren) rakkaustarinan kuvaaminenkin jää valitettavasti hieman puolitiehen, toki senkin tirkistely käy viihteestä. Maskeeraukset ja upeasti luotu ajankuva ovat filmin parhaita puolia.
Pisteytys: 6/10
A Good Day to Die Hard
Ohjannut John Moore
USA 2013, 98 min.
Toiminta, Rikos, Trilleri
Pääosissa: Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch
Die Hard -elokuvasarjan viides osa vie John McClanen (Willis) ja juniori-McClane Jackin (Courtney) taistelemaan Venäjän alamaailman kanssa. Typerä juonikuvio, ontuvat vitsintapaiset ja urpo dialogi saavat katsojan huokailemaan tuskasta, kaiken lisäksi kamera tutisee jopa keskustelukohtauksissakin kuin krapulainen McClane. Paukut ja räjäytykset ovat toki näyttäviä, mutta ei autojen romuttamista jaksa katsoa puoltatoista tuntia. Tai jos jaksat, tässä on elokuva juuri sinulle.
Pisteytys: 2/10
Pirates! Band of Misfits - Pirates!
Ohjannut Peter Lord & Jeff Newitt
Iso-Britannia 2012, 88 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Hugh Grant, Martin Freeman, Imelda Staunton, David Tennant
Animaatiostudio Aardman Animationsin merirosvoseikkailu Pirates! kertoo merirosvokapteeni Pirate Captainin (Grant) ja tämän miehistön yrityksestä tavoitella vuoden piraatin palkintoa. Juonellisesti hajanainen seikkailu tuntuu ylipitkältä kohellukselta, vaikka ajoittainen itsetietoinen ironia onkin hauskaa. Ihastuttavan yksityiskohtainen, sekatekniikalla toteutettu animaatio on toki upeaa katseltavaa.
Pisteytys: 6/10
Renoir
Ohjannut Gilles Bourdos
Ranska 2012, 111 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Michel Bouquet, Christa Theret, Vincent Rottiers, Thomas Doret
Impressionismin kärkinimi Pierre-Auguste Renoir (Bouquet) viettää vanhuudenpäiviään Ranskan Rivieralla. Hänen poikansa Jean (Rottiers) palaa sodasta ja rakastuu mallina työskentelevään Andréen (Theret). Kaksikon tuleva elokuvaura häivähtää valkokankaalla vain etäisenä tulevaisuuden unelmana. Vanhemman Renoirin maalausten tenhoa tavoittelevat maisemat hivelevät silmiä, mutta muutoin filmi on harmillisen valju ja hidastempoinen. Gilles Bourdos ei ole ottanut liiemmin riskejä luodessaan suurten taiteilijoiden henkilökuvia, jotka jäävätkin ohuiksi läikähdyksiksi.
Pisteytys: 6/10
The AristoCats - Aristokatit
Ohjannut Wolfgang Reitherman
USA 1970, 78 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Eva Gabor, Phil Harris, Dean Clark, Liz English, Gary Dubin
Klassikkoanimaatio Aristokatit katsoo maailmaa kissamaiseen tyyliin. Pariisilainen rotukissa Kreivitär (Gabor) poikasineen varastetaan, mutta onneksi avuliaat ja elämäniloiset kujakatit näyttävät tien kotiin. Tarina on yksinkertainen mutta toimiva ja aikansa animaatiotyyli miellyttää ainakin omaa silmääni. Uumoilen, että suhtautuisin filmiin aavistuksen penseämmin, ellen liittäisi siihen suurta lapsuusnostalgiaa.
Pisteytys: 8/10
Paris, je t'aime - Pariisi, rakkaudella
Ohjaajia useita
Ranska, Saksa, Sveitsi & Liechtenstain 2006, 120 min.
Romantiikka, Komedia, Draama
Pääosissa: Marianne Faithfull, Steve Buscemi, Natalie Portman
Kahdenkymmenen ohjaajan kahdeksastatoista lyhytelokuvasta koostuva Pariisi, rakkaudella on ylistyslaulu rakkauden kaupungille Pariisille. Sympaattiset tarinat sijoittuvat eri kaupunginosiin, ja poikkeavat toisistaan kuvauskohteiden lisäksi myös tyylillisesti. Kaikkia kuitenkin yhdistää rakkaus. Teema tuntuu välillä vähän lällyltä, mutta idea on sinällään ihan kiva.
Pisteytys: 7/10
Star Wars: A New Hope - Tähtien sota: Uusi toivo
Ohjannut George Lucas
USA 1977, 121 min.
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness, Anthony Daniels
Alkuperäisen Star Wars -trilogian avausosassa paha imperiumi jyllää, mutta kapinallisten joukot onnistuvat tavoittamaan galaksin viimeiset toivot. Kaukaisen galaksin hyvä-paha -asetelmat, salaperäinen voima ja mystisesti humisevat valomiekat tekivät tajuntaalaajentavan vaikutuksen allekirjoittaneeseen jo lapsuuden alkuhämärissä, eikä lumous ole täysin haihtunut vieläkään.
1001-listan mukainen arvio täällä.
Pisteytys: 8/10
The Empire Strikes Back - Imperiumin vastaisku
Ohjannut Irvin Kershner
USA 1980, 124 min.
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Anthony Daniels, David Prowse
Galaksin tulevaisuus on edelleen uhattuna, mutta Luke Skywalker (Hamill) on aloittanut jedikoulutuksensa ja luvassa on ikimuistoisia kohtaamisia valomiekkain suristessa yhä kiihtyvällä tahdilla. Trilogian jännin, ehein ja myös synkin osa on useissa yhteyksissä tituleerattu Tähtien sodista parhaimmaksi, eikä suotta. Tämä scifileffa on myös yksi kaikkien aikojen parhaista jatko-osista, ellei jopa paras.
1001-listan mukainen arvostelu täällä.
Pisteytys: 9/10
Return of the Jedi - Jedin paluu
Ohjannut Richard Marquand
USA 1983, 134 min.
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Anthony Daniels, Ian McDiarmid
Trilogian päätösosassa Luke (Hamill) yrittää käännyttää erästä pahista jälleen hyväksi ja kapinalliset pyrkivät tuhoamaan toisen Kuolemantähden. Jedin paluu on tunnelmaltaan IV-episodin kaltainen, eikä tarinakaan kulje aivan yhtä rytmikkäästi kuin edellisessä osassa. Ewokit ja taistelukohtaukset ovat saaneet osakseen runsaasti kritiikkiä, mutta eihän tätä tarinaa muutenkaan voi ottaa liian vakavasti. Vähän hölmö, mutta silti aivan viihdyttävä avaruusooppera.
Ohjannut Hayao Miyazaki
Japani 1992, 93 min.
Animaatio, Seikkailu
Pääosissa: Shûichirô Moriyama, Tokiko Kato, Akemi Okamura
Upeissa Adrianmeren maisemissa kiitävien vesitasolentäjien kunkku on Porco Rosso (Moriyama), kirouksen johdosta sikakasvoiseksi muuttunut palkkionmetsestäjä ja entinen sotasankari. Miyazakille tuttuun tapaan elokuva on täynnä jännitystä, huumoria, valloittavia hahmoja ja upeita koneita. Loistavasti rakennettu kertomus, jonka maisemiin voisi uppoutua useammaksikin tunniksi.
Pisteytys: 9/10
Ce que mes yeux ont vu -
Maalaukseen kadonnut nainen
Ohjannut Laurent de Bartillat
Ranska 2008, 88 min.
Draama, Trilleri
Pääosissa: Sylvie Testud, Jean-Pierre Marielle, James Thiérréé
Taidehistoriaa opiskeleva Lucie (Testud) ryhtyy tutkimaan Jean-Antoine Watteaun 1700-luvun maalausten mysteerejä niin innokkaasti, että koko muu maailma on unohtua. Watteaun taide ei sinänsä ole elokuvan ytimessä, vaan teemana on pikemminkin taiteeseen uppoutuminen ja katsomisen akti. Valitettavasti Laurent de Bartillat ei onnistu esikoisohjauksessaan kannattelemaan kiehtovaa aihepiiriä. Kokonaisuus ei tempaa riittävästi mukaansa ja lopputulos on sekava.
Pisteytys: 5/10
Star Trek Into Darkness
Ohjannut J.J. Abrams
USA 2013, 132 min
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Chris Pine, Zachary Quinto, Benedict Cumberbatch
12. Star Trek -elokuva jatkaa tarinaa kutakuinkin siitä, mihin edellisessä filmissä jäätiin. Enterprisen kapteeni Kirk (Pine) miehistöineen joutuu terroristijahtiin aina klingoneiden Kronos-planeetalle saakka, toimintaa riittää, juoni menee hieman sekavaksi ja linssiheijastukset häikäisevät silmiä. Benedict Cumberbatch tekee mainion roolin nuorena Khanina ja Zachary Quinto on edelleen loistava Spock. Kuten edellisessäkin osassa, elokuva viittailee ahkerasti alkuperäissarjaan, mutta toiminnallisuus ei ihan osu yksiin original series -kumartelun kanssa. Vaikka originellit osaset eivät aivan ole kohdillaan, on tämäkin toiminta silti kivaa viihdettä. Ei tosikko-trekkereille!
Pisteytys: 7/10
Varasto
Ohjannut Taru Mäkelä
Suomi 2011, 99 min.
Komedia, Draama
Pääosissa: Kari-Pekka Toivonen, Minttu Mustakallio, Aku Hirviniemi
Kotimainen menestyselokuva Varasto on synkällä huumorilla ryyditettyä pohdintaa ihmisarvosta. Arto Salmisen samannimiseen romaaniin pohjautuvassa elokuvassa seurataan varastomiesten toilailua elämän aallokossa ja viittaillaan talouskriisin karikoihin. Mistä löytyy duunarin onni, kysyy Varasto. Ihan kelpo suoritus ja hyviä näyttelijöitä, mutta ei kuitenkaan erityisen ikimuistoinen teos.
Pisteytys: 6/10
Prometheus
Ohjannut Ridley Scott
USA 2012, 124 min.
Scifi, Seikkailu
Pääosissa: Noomi Rapace, Charlize Theron, Michael Fassbender, Idris Elba, Logan Marshall-Green
Alien-elokuvien esiosaksi miellettävä Prometheus on matka ihmiskunnan alkuhämäriin, vieraisiin tähtiin ja uusiin arvoituksiin. Visuaalisesti näyttävä elokuva on kutkuttava scifiseikkailu, joka tosin parhaiten toimii lähinnä aivot narikkaan -viihteenä. Hieman kömpelöiden teemojen runsaus on pieni haitta: vähemmälläkin materiaalilla oltaisi taatusti saatu menevä elokuva aikaiseksi.
Pisteytys: 7/10
Tangled - Kaksin karkuteillä
Ohjannut Nathan Greno & Byron Howard
USA 2010, 100 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy
Disneyn "klassikko" nro. 50 esittelee postmodernin Tähkäpään (Moore) sarkastisessa prinssi-prinsessa -hömpässä. Päälle parinsadan miljoonan budjetilla ja kuuden vuoden puurtamisella luulisi saavan aikaiseksi jotain ikimuistoista, mutta sitä elokuva ei valitettavasti onnistu tarjoamaan. Kyllä tämän toki kertaalleen katselee ihan mielellään. Animaatiojälki tuntuu omaan makuuni turhan muoviselta; esteettistä silmääni miellyttää enemmän Disneyn vanhojen piirrosanimaatioiden eläväisempi ja sitä myötä persoonallisempi sävy.
Pisteytys: 6/10
Inside Llewyn Davis
Ohjannut Ethan Coen & Joel Coen
USA 2013, 104 min.
Draama
Pääosissa: Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, Ethan Phillips, Robin Bartlett
Coenin veljesten 1960-luvulle sijoittuva folk-draama seuraa epäonnisen muusikon (Isaac) haparointia musiikkibisneksen epävarmassa suossa. Elokuvan masentavaa fiilistä on kevennetty ironian sävyillä ja nappiin osuvalla huumorilla. Kiinnostavasti rakennettu elokuva herättää ajatuksia ja miltei väläyttää ihania toivonpilkahduksia - kunnes kaikki alkaa taas alusta. Samat nuhjuiset kuppilat ja ajatukset, yhä uudelleen.
1001-listan mukainen arvio täällä.
Pisteytys: 8/10
The Sessions
Ohjannut Ben Lewin
USA 2012, 95 min.
Draama
Pääosissa: John Hawkes, Helen Hunt, William H. Macy, Moon Bloodgood
Rautakeuhkossa päivänsä viettävä, halvaantunut Mark (Hawkes) on päättänyt menettää neitsyytensä seksuaaliterapeutin (Hunt) avustuksella. Rohkea, mutta hienotunteinen draama pyrkii olemaan hauska, liikuttava ja elämänmyönteinen elokuva, ja jossain määrin se tehtävässään onnistuukin. Näyttelijöiden roolityöt kannattelevat paljon, eritoten Helen Hunt onnistuu roolissaan.
Pisteytys: 7/10
Hitchcock
Ohjannut Sacha Gervasi
USA 2012, 98 min.
Draama
Pääosissa: Anthony Hopkins, Helen Mirren, Scarlett Johansson, Danny Huston
Hitchcock on biografia elokuvamaailman suuresta nerosta, mutta kerronnan näkökulma ei kenties ole antoisin mahdollinen. Rajaus on kohtalaisen onnistunut, sillä elokuva keskittyy vain Psykon (1960) luomistarinan ajankohtaan. Hitchcockin tarinankerronan taitoihin syventyvä elokuva tai vaikka dokumentti olisi ollut valtavan paljon kiinnostavampi, kuin tämä tirkistelyyn ja parisuhdekahinoihin keskittyvä draamakomediahko. Alfredin (Hopkins) ja Alman (Mirren) rakkaustarinan kuvaaminenkin jää valitettavasti hieman puolitiehen, toki senkin tirkistely käy viihteestä. Maskeeraukset ja upeasti luotu ajankuva ovat filmin parhaita puolia.
Pisteytys: 6/10
A Good Day to Die Hard
Ohjannut John Moore
USA 2013, 98 min.
Toiminta, Rikos, Trilleri
Pääosissa: Bruce Willis, Jai Courtney, Sebastian Koch
Die Hard -elokuvasarjan viides osa vie John McClanen (Willis) ja juniori-McClane Jackin (Courtney) taistelemaan Venäjän alamaailman kanssa. Typerä juonikuvio, ontuvat vitsintapaiset ja urpo dialogi saavat katsojan huokailemaan tuskasta, kaiken lisäksi kamera tutisee jopa keskustelukohtauksissakin kuin krapulainen McClane. Paukut ja räjäytykset ovat toki näyttäviä, mutta ei autojen romuttamista jaksa katsoa puoltatoista tuntia. Tai jos jaksat, tässä on elokuva juuri sinulle.
Pisteytys: 2/10
Pirates! Band of Misfits - Pirates!
Ohjannut Peter Lord & Jeff Newitt
Iso-Britannia 2012, 88 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Hugh Grant, Martin Freeman, Imelda Staunton, David Tennant
Animaatiostudio Aardman Animationsin merirosvoseikkailu Pirates! kertoo merirosvokapteeni Pirate Captainin (Grant) ja tämän miehistön yrityksestä tavoitella vuoden piraatin palkintoa. Juonellisesti hajanainen seikkailu tuntuu ylipitkältä kohellukselta, vaikka ajoittainen itsetietoinen ironia onkin hauskaa. Ihastuttavan yksityiskohtainen, sekatekniikalla toteutettu animaatio on toki upeaa katseltavaa.
Pisteytys: 6/10
Renoir
Ohjannut Gilles Bourdos
Ranska 2012, 111 min.
Draama, Historia
Pääosissa: Michel Bouquet, Christa Theret, Vincent Rottiers, Thomas Doret
Impressionismin kärkinimi Pierre-Auguste Renoir (Bouquet) viettää vanhuudenpäiviään Ranskan Rivieralla. Hänen poikansa Jean (Rottiers) palaa sodasta ja rakastuu mallina työskentelevään Andréen (Theret). Kaksikon tuleva elokuvaura häivähtää valkokankaalla vain etäisenä tulevaisuuden unelmana. Vanhemman Renoirin maalausten tenhoa tavoittelevat maisemat hivelevät silmiä, mutta muutoin filmi on harmillisen valju ja hidastempoinen. Gilles Bourdos ei ole ottanut liiemmin riskejä luodessaan suurten taiteilijoiden henkilökuvia, jotka jäävätkin ohuiksi läikähdyksiksi.
Pisteytys: 6/10
The AristoCats - Aristokatit
Ohjannut Wolfgang Reitherman
USA 1970, 78 min.
Animaatio, Komedia, Seikkailu
Pääosissa: Eva Gabor, Phil Harris, Dean Clark, Liz English, Gary Dubin
Klassikkoanimaatio Aristokatit katsoo maailmaa kissamaiseen tyyliin. Pariisilainen rotukissa Kreivitär (Gabor) poikasineen varastetaan, mutta onneksi avuliaat ja elämäniloiset kujakatit näyttävät tien kotiin. Tarina on yksinkertainen mutta toimiva ja aikansa animaatiotyyli miellyttää ainakin omaa silmääni. Uumoilen, että suhtautuisin filmiin aavistuksen penseämmin, ellen liittäisi siihen suurta lapsuusnostalgiaa.
Pisteytys: 8/10
Paris, je t'aime - Pariisi, rakkaudella
Ohjaajia useita
Ranska, Saksa, Sveitsi & Liechtenstain 2006, 120 min.
Romantiikka, Komedia, Draama
Pääosissa: Marianne Faithfull, Steve Buscemi, Natalie Portman
Kahdenkymmenen ohjaajan kahdeksastatoista lyhytelokuvasta koostuva Pariisi, rakkaudella on ylistyslaulu rakkauden kaupungille Pariisille. Sympaattiset tarinat sijoittuvat eri kaupunginosiin, ja poikkeavat toisistaan kuvauskohteiden lisäksi myös tyylillisesti. Kaikkia kuitenkin yhdistää rakkaus. Teema tuntuu välillä vähän lällyltä, mutta idea on sinällään ihan kiva.
Pisteytys: 7/10
Star Wars: A New Hope - Tähtien sota: Uusi toivo
Ohjannut George Lucas
USA 1977, 121 min.
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Alec Guinness, Anthony Daniels
Alkuperäisen Star Wars -trilogian avausosassa paha imperiumi jyllää, mutta kapinallisten joukot onnistuvat tavoittamaan galaksin viimeiset toivot. Kaukaisen galaksin hyvä-paha -asetelmat, salaperäinen voima ja mystisesti humisevat valomiekat tekivät tajuntaalaajentavan vaikutuksen allekirjoittaneeseen jo lapsuuden alkuhämärissä, eikä lumous ole täysin haihtunut vieläkään.
1001-listan mukainen arvio täällä.
Pisteytys: 8/10
The Empire Strikes Back - Imperiumin vastaisku
Ohjannut Irvin Kershner
USA 1980, 124 min.
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Anthony Daniels, David Prowse
Galaksin tulevaisuus on edelleen uhattuna, mutta Luke Skywalker (Hamill) on aloittanut jedikoulutuksensa ja luvassa on ikimuistoisia kohtaamisia valomiekkain suristessa yhä kiihtyvällä tahdilla. Trilogian jännin, ehein ja myös synkin osa on useissa yhteyksissä tituleerattu Tähtien sodista parhaimmaksi, eikä suotta. Tämä scifileffa on myös yksi kaikkien aikojen parhaista jatko-osista, ellei jopa paras.
1001-listan mukainen arvostelu täällä.
Pisteytys: 9/10
Return of the Jedi - Jedin paluu
Ohjannut Richard Marquand
USA 1983, 134 min.
Scifi, Seikkailu, Toiminta
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, Anthony Daniels, Ian McDiarmid
Trilogian päätösosassa Luke (Hamill) yrittää käännyttää erästä pahista jälleen hyväksi ja kapinalliset pyrkivät tuhoamaan toisen Kuolemantähden. Jedin paluu on tunnelmaltaan IV-episodin kaltainen, eikä tarinakaan kulje aivan yhtä rytmikkäästi kuin edellisessä osassa. Ewokit ja taistelukohtaukset ovat saaneet osakseen runsaasti kritiikkiä, mutta eihän tätä tarinaa muutenkaan voi ottaa liian vakavasti. Vähän hölmö, mutta silti aivan viihdyttävä avaruusooppera.
1001-listan mukainen arvostelu täällä.
Pisteytys: 7/10
The Help - Piiat
Ohjannut Tate Taylor
USA & Intia 2011, 146 min.
Draama
Pääosissa: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer
1960-luvun pikkukaupungissa sosiaalisen hierarkian huipulla ovat valkoiset, rikkaat kotirouvat, mutta kulisseissa raatavat piiat: he kasvattavat lapset, hoitavat kodin ja joutuvat kestämään pöyristyttävää kohtelua. Nuori toimittaja Skeeter (Stone) ylittää roturajat ja ryhtyy kirjoittamaan kirjaa piikojen kokemuksista. Tärkeä aihe esitellään erinomaisesti ja tunteita herättävästi, mutta elokuvalta odottaisi vielä kärkevämpääkin yhteiskuntakritiikkiä. Mainioita roolitöitä ja myös sopivasti huumoria!
Pisteytys: 7/10
Rango
Ohjannut Gore Verbinski
USA 2011, 107 min.
Animaatio, Lännenelokuva, Komedia
Pääosissa: Johnny Depp, Isla Fisher, Abigain Breslin, Ned Beatty, Alfred Molina, Stephen Root
Jälleen yksi Verbinski & Depp -tiimin outoiluleffa kertoo Rango-kameleontista (Depp), joka tapaturmaisesti joutuu turvallisesta terraariostaan autiomaahan. Villin lännen kylässä Rango ottaa sankarin roolin ja ryhtyy ratkomaan arvoituksia. Spagettiwesternien suuntaan kumartavasta elokuvasta ei mielikuvitusta puutu ja koko leffan sävy tuntuu miltei surrealistiselta. Animaatio on ihan mieletöntä, Rangon voisi katsella ihan pelkästään senkin vuoksi.
Pisteytys: 7/10
Jesus Camp
Ohjannut Heidi Ewing & Rachel Grady
USA 2006, 84 min.
Dokumentti
Jesus Camp seuraa yhdysvaltalaisten evankelis-kristittyjen kesäleiriä, jossa lapsetkin puhuvat kielillä ja palvovat Bushia. Aivopesun sivustaseuraaminen tuo kyllä vähän oksennusta suuhun. Järkyttävää. Dokumentin tekijätiimi on ansiokkaasti onnistunut käsittelemään aihepiiriä puolueettoman tarkkailijan näkökulmasta, erilaisia argumentteja hallitun rajatusti yhdistellen.
Pisteytys: 8/10
The Grand Budapest Hotel
Ohjannut Wes Anderson
USA & Saksa 2014, 100 min.
Komedia
Pääosissa: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham
Sotienvälisessä Euroopassa vastaanottovirkailija Gustave H. (Fiennes) sekä tämän suojatti Zero Moustafa (Revolori/Abraham) kokevat valtavan kirjon sattumuksia aina taidevarkaudesta vankilapakoon. Moniulotteista elokuvaa on vaikeaa tiivistää lyhyisiin lauseisiin, mutta kokonaisuus on kuitenkin Wes Andersonille tyypillisesti selväpiirteisen tarkasti rakennettu ja osiin jaettu. Mielenkiintoisin havainto elokuvaa katsellessa oli sen yhteys Jean Renoirin klassikkofilmeihin Suuri illuusio (1937) ja Pelin säännöt (1939). Sama yläluokkainen loisiminen, sodan epätodellisuus ja lukuisat yksityiskohdat! Tästä leffasta tuli kertaheitolla Anderson-lempparini.
1001-listan mukainen arvio täällä.
Pisteytys: 8/10
The Help - Piiat
Ohjannut Tate Taylor
USA & Intia 2011, 146 min.
Draama
Pääosissa: Emma Stone, Viola Davis, Octavia Spencer
1960-luvun pikkukaupungissa sosiaalisen hierarkian huipulla ovat valkoiset, rikkaat kotirouvat, mutta kulisseissa raatavat piiat: he kasvattavat lapset, hoitavat kodin ja joutuvat kestämään pöyristyttävää kohtelua. Nuori toimittaja Skeeter (Stone) ylittää roturajat ja ryhtyy kirjoittamaan kirjaa piikojen kokemuksista. Tärkeä aihe esitellään erinomaisesti ja tunteita herättävästi, mutta elokuvalta odottaisi vielä kärkevämpääkin yhteiskuntakritiikkiä. Mainioita roolitöitä ja myös sopivasti huumoria!
Pisteytys: 7/10
Rango
Ohjannut Gore Verbinski
USA 2011, 107 min.
Animaatio, Lännenelokuva, Komedia
Pääosissa: Johnny Depp, Isla Fisher, Abigain Breslin, Ned Beatty, Alfred Molina, Stephen Root
Jälleen yksi Verbinski & Depp -tiimin outoiluleffa kertoo Rango-kameleontista (Depp), joka tapaturmaisesti joutuu turvallisesta terraariostaan autiomaahan. Villin lännen kylässä Rango ottaa sankarin roolin ja ryhtyy ratkomaan arvoituksia. Spagettiwesternien suuntaan kumartavasta elokuvasta ei mielikuvitusta puutu ja koko leffan sävy tuntuu miltei surrealistiselta. Animaatio on ihan mieletöntä, Rangon voisi katsella ihan pelkästään senkin vuoksi.
Pisteytys: 7/10
Jesus Camp
Ohjannut Heidi Ewing & Rachel Grady
USA 2006, 84 min.
Dokumentti
Jesus Camp seuraa yhdysvaltalaisten evankelis-kristittyjen kesäleiriä, jossa lapsetkin puhuvat kielillä ja palvovat Bushia. Aivopesun sivustaseuraaminen tuo kyllä vähän oksennusta suuhun. Järkyttävää. Dokumentin tekijätiimi on ansiokkaasti onnistunut käsittelemään aihepiiriä puolueettoman tarkkailijan näkökulmasta, erilaisia argumentteja hallitun rajatusti yhdistellen.
Pisteytys: 8/10
The Grand Budapest Hotel
Ohjannut Wes Anderson
USA & Saksa 2014, 100 min.
Komedia
Pääosissa: Ralph Fiennes, Tony Revolori, F. Murray Abraham
Sotienvälisessä Euroopassa vastaanottovirkailija Gustave H. (Fiennes) sekä tämän suojatti Zero Moustafa (Revolori/Abraham) kokevat valtavan kirjon sattumuksia aina taidevarkaudesta vankilapakoon. Moniulotteista elokuvaa on vaikeaa tiivistää lyhyisiin lauseisiin, mutta kokonaisuus on kuitenkin Wes Andersonille tyypillisesti selväpiirteisen tarkasti rakennettu ja osiin jaettu. Mielenkiintoisin havainto elokuvaa katsellessa oli sen yhteys Jean Renoirin klassikkofilmeihin Suuri illuusio (1937) ja Pelin säännöt (1939). Sama yläluokkainen loisiminen, sodan epätodellisuus ja lukuisat yksityiskohdat! Tästä leffasta tuli kertaheitolla Anderson-lempparini.
1001-listan mukainen arvio täällä.
Pisteytys: 8/10
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti