torstai 19. marraskuuta 2020

Return of the Jedi - Jedin paluu (1983)

Ohjannut Richard Marquand
USA 1983, 131 min.
Seikkailu, Toiminta, Scifi
Pääosissa: Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher 

And now, young Skywalker... you will die.

Sisällissotaan sortuneen kaukaisen galaksin kohtalonhetket ovat käsillä. Kapinallisten joukot pelastavat Han Solon (Ford) Jabba the Huttin kynsistä ja suuntaavat Endorin metsäkuulle punomaan juoniaan imperiumin kukistamiseksi. Miltei valmis jediritari Luke Skywalker (Hamill) elättelee toiveita isänsä pelastamisesta voiman pimeältä puolelta, mutta paha Keisari asettuu poikkiteloin. Kaikki kokoavat voimiaan viimeiseen suureen taisteluun, joka tulee koitumaan toisen osapuolen tuhoksi.

Jedin paluu jatkaa Tähtien sodan (1977) ja Imperiumin vastaiskun (1979) tarinaa. Tuttuun tapaan elokuvassa piisaa hilpeitä vipeltäjiä ja outoja olioita, näyttäviä taistelukohtauksia ja vauhdikkaita kulkupelejä. Oscar-palkitut erikoistehosteet ovat jälleen komeita. Sen sijaan kertomuksena Jedin paluu on edeltäjiään yksipuolisempi ja epätasapainoisempi: tehtävänä tuntuu olevan ainoastaan päättää galaktinen sota ja aloitettu trilogia. Romantiikalla ja huumorilla maustettu seikkailu viihdyttää, mutta itsenäisenä kokonaisuutenaan elokuva ei toimi.

Tähtien sota -saaga oli ehtinyt kahden ensimmäisen osansa myötä saavuttaa suurta suosiota, joten arvatenkin myös Jedin paluu keräsi hulppeat lipputulot. Elokuva oli Yhdysvalloissa ilmestymisvuotensa tuottoisin ja täällä pohjolan perukoillakin filmi kiilasi kymmenen katsotuimman elokuvan joukkoon. Kuten tiedetään, galaksin tapahtumia on saatu sittemmin seurata useiden elokuvien ja sarjojenkin avulla. Episodit I─III filmattiin ensimmäisenä (Pimeä uhka 1999, Kloonien hyökkäys 2002, Sithin kosto 2005) ja sittemmin vuoronsa saivat episodit VII─IX (The Force Awakens 2015, The Last Jedi 2017, The Rise of Skywalker 2019). Lisääkin lienee tulossa ─ näillä näkymin avaruusoopperan tähtipöly ei laskeudu koskaan.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti