sunnuntai 15. marraskuuta 2020

De stilte rond Christine M. - A Question of Silence (1982)

Ohjannut Marleen Gorris
Alankomaat 1982, 92 min.
Draama, Rikos
Pääosissa: Cox Habbema, Henriëtte Tol, Nelly Frijda, Edda Barends

If three men had killed a female...

Mykäksi käskytetty kotirouva Christine (Barends), ukkojen räävittömiä heittoja kuunteleva kapakanpitäjä Annie (Frijda) ja miesten toistuvasti alistama sihteeri Andrea (Tol) ovat syytettyinä vaatekauppiaan murhasta. Psykiatri Janine van den Bos (Habbema) pyrkii selvittämään teon motiiveja ja saa yllättyä. Käy ilmi, etteivät naiset tunne lainkaan entuudestaan, mutta sattumalta putiikissa katkesi viimeinen niitti: mieskauppias sai niskoilleen vuosien aikana kerrytetyn vihan.

Marleen Gorris (1948─) on tunnettu feministi ja LGBTQ+ -sanansaattaja. A Question of Silence on vasta Gorrisin esikoisohjaus ja silti feministisen elokuvan klassikko. Elokuvan pyrkimysenä on ajatusten ravistelu, ja siinä tehtävässään teos onnistuu. Teos kiersi aikanaan elokuvafestivaaleilla ja palkittiin kotimaassaan Nederlands Film Festivaleilla, mutta sen tarkemmin en tunne teoksen aikalaismenestystä. En ihmettelisi, vaikka filmi olisi kirvoittanut kipakkaakin kritiikkiä.
 
Pikimustalla huumorilla ja aiheellisella kitkeryydellä marinoitu elokuva on säilyttänyt kiitettävästi ajankohtaisuutensa, vaikka feminismi on vuosien varrella paljon muuttunutkin. Patriarkaatista ei olla vieläkään päästy, naisten kokemasta väkivallasta ja vähättelystä puhumattakaan. Vaikka miesselittämisen käsite taitaa olla suht moderni termi, ilmiö on suorastaan muinainen ─ tätäkin vitsausta filmi käsittelee varsin riemukkaasti. Miespolot yrittävät selittää naisten toimintaa ja tekojen syitä, mutta eivät todellisuudessa tiedä heidän arjestaan yhtikäs mitään.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti