torstai 5. marraskuuta 2020

Ma nuit chez Maud - Yöni Maudin luona (1969)

Ohjannut Éric Rohmer
Ranska 1969, 105 min.
Draama, Romantiikka
Pääosissa: Jean-Louis Trintignant, Françoise Fabian, Antoine Vitez

Do you really want my life story?

Eräänä joulupäivänä Jean-Louis (Trintignant) päätyy viettämään iltaa vanhan toverinsa (Vitez) ja tämän ystävän Maudin (Fabian) kanssa. Syttyy polveileva keskustelu, jossa käsitellään uskontoa, moraalia, rakkautta ja todennäköisyyksiä. Maudin ja Jean-Louisin yö venyy pitkälle, ja lyhyessä ajassa koetaan älyllisesti kiihkeä suhde. Todellinen rakkaus odottaa kuitenkin toisaalla.

Yöni Maudin kanssa (engl. My Nights at Maud's) on neljäs osa Éric Rohmerin (1920─2010) kuusiosaisessa moraalielokuvien sarjassa. Päähenkilö Jean-Louis on Rohmerin tapaan uskoltaan katolinen ja moraalia arvostava mies, mutta suo itselleen myönnytyksiä tiukasta kurista ja nuhteesta. Maude puolestaan on vapaa-ajattelija, uskonnoton ja eronnut nainen. Kohtelias, avoimen kiinnostunut ja toista kunnioittava kohtaaminen liikuttaa jotain molempien osapuolien sisällä.
 
Tyylikäs uuden aallon teos on Rohmerin tunnetuimpia, ja se oli ehdokkaana Kultaisen palmun ja kahden Oscarinkin saajaksi. Kriitikoiden myötä-äänien lisäksi teos valloitti yleisöt, vaikka rauhallinen tarina on sangen kaukana tyypillisestä Hollywood-henkisestä hittifilmistä. Verkkaisesti etenevässä teoksessa avainasemassa ovat polveilevat keskustelut ja niiden takana syttyvät ajatukset, eivät niinkään tapahtumat ja teot. Dramaturginen rakenne on silti kiinnostava ja tunnelma on kohdillaan: tuntuu, kuin istuisi itsekin iltaa Jean-Louisin seurassa. Keskustelu voi rönsytä minne tahansa, savukkeet syttyvät ja lasit täyttyvät, eikä mihinkään ole kiire. Yöksikin voisi jäädä.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti