tiistai 17. marraskuuta 2020

Fast Times at Ridgemont High - Kuumat kinkut (1982)

Ohjannut Amy Heckerling
USA 1982, 90 min.
Komedia
Pääosissa: Jennifer Jason Leigh, Judge Reinhold, Phoebe Cates, Brian Backer, Sean Penn, Robert Romanus
 
That kid's been stoned since the third grade!
 
Ridgemontin high schoolissa hormonit hyrräävät. Tyttöjen suosima Brad (Reinhold) toilailee hampurilaismyyjänä, hänen pikkusiskonsa Stacy (Leigh) haluaa päästä eroon neitsyydestään ja vinkkejä jakaa auliisti kokeneempi ystävä Linda (Cates). Stacya piirittää ujo Mark (Backer), mutta tyttöjen huomio kiinnittyy Markin cooliin kaveriin Mikeen (Romanus). Kaiken tämän elämän ohella pitäisi käydä koulussakin, jossa pössyttelevä bileveikko Jeff (Penn) pitää opettajien hermot kireällä.

Teinileffa Kuumat kinkut edustaa ns. coming-of-age -lajityyppiä, jossa seurataan nuorisoa aikuisuuden kynnyksellä. Seksipuheissa ei tarvitse enää 1980-luvun alussa kainostella, vaikka muutamat kohtaukset meinasivatkin saada sensorit varpailleen. Meininki on 1980-luvun alussa räväkämpää kuin vuosikymmentä vanhemmassa Svengijengissä (1973), vaikka elokuvissa muuten onkin paljon yhteistä. Kaukana ei ole American Pien (1999) kaltainen estottomuus, mutta vaikka seksi Kuumien kinkkujen tarinassa korostuukin, se ei onneksi ole elokuvan ainoa asia.
 
Kuumat kinkut on railakkuudestaan huolimatta yllättävän sympaattinen ja kiltti nuorisofilmi. Rehellisestä elokuvasta tuli hitti ja maine on säilynyt, sillä vallattomassa teinikuvauksessa on kiistatta jotain ajatonta. Vaikka Kuumat kinkut on monin paikoin kärjistetty komedia, sillä on pohjansa todellisuudessa. Käsikirjoitus perustuu Cameron Crowen kirjaan (1981), joka syntyi high school -nuorien sekaan soluttautumalla. Teinitunteiden lisäksi elokuvasta irtoaa aimo annos kasarihuumaa, joten mikäpä jottei filmiä voisi katsella ihan vain nostalgiannälkään.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti