tiistai 8. huhtikuuta 2014

Gunga Din (1939)

Ohjannut George Stevens
USA 1939, 117 min.
Seikkailu, Sota, Komedia
Pääosissa: Cary Grant, Victor McLaglen, Douglas Fairbanks Jr., Sam Jaffe

Very good indeed, Din!
Rudyard Kiplingin runon pohjalta innoituksensa saanut Gunga Din on siirtomaavallan ajan Intiaan sijoittuva seikkailuelokuva. Muinaisen thug-kultin uhatessa ihmishenkiä, kersanttikolmikko Cutter (Grant), MacChesney (McLaglen) ja Ballantine (Fairbanks) lähtevät viimeiselle yhteiselle retkelleen - apunaan sotilaaksi halajava vedenkantaja Gunga Din (Jaffe).

Omana aikanaan valtavan suurella budjetilla tehty Gunga Din on visuaalisesti näyttävä filmi, mutta esimerkiksi toimintakohtauksista olisi voinut hioa parempiakin. Näyttävyyttä keskeisemmässä asemassa on kuitenkin reipas seikkailumeininki, jota tästä leffasta ei puutu. Gunga Din tuntuukin muodostavan suoranaisen peruskiven seikkailufilmien genrelle - moni myöhemmin tehty lajityypin elokuva on taatusti velkaa tälle mainiolle klassikolle. Esimerkiksi Indiana Jonesien ystäville Gunga Din on must see -katsottavaa!

Toiminnan ja komedian yhteistyö pelaa elokuvassa hyvin: tähtinäyttelijäin kuvaama riemukas toverihenki on hauskaa seurattavaa, mutta myös jännittäviä ja dramaattisia hetkiä mahtuu mukaan runsaasti. Unohtaa ei voi myöskään romantiikkaa tai buddy-meininkiä, tässä elokuvassa tuntuu olevan hieman kaikkea! Loppupeleissä elokuvan keskeisin elementti on kuitenkin rohkeus ja urhoollisuus, joka ei ole sidoksissa univormuihin tai titteleihin.

Pisteytys:
7/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti