sunnuntai 22. syyskuuta 2019

Cabaret (1972)

Ohjannut Bob Fosse
USA 1972, 124 min.
Draama, Musikaali
Pääosissa: Liza Minnelli, Michael York, Helmut Griem, Joel Grey

Life is a cabaret, old chum!
Vapaa rakkaus kukoistaa 1930-luvun alkuvuosien Berliinissä ja kabaree-klubit kuhisevat iloisia juhlijoita. Eräässä suositussa yökerhossa esiintyy boheemi ja estoton aikansa lapsi Sally Bowies (Minnelli), joka tutustuu jäykkään brittiläiseen opettajaan Brian Robertsiin (York). Kaksikon välille kehkeytyy lämmin suhde ja duosta kasvaa trio, kun rikas ja huikentelevainen Maximilian von Heune (Griem) saapuu kaupunkiin. Vastuuttoman vapauden ja onnen aika kuitenkin päättyy, kun elämänjanoiset nuoret joutuvat avaamaan silmänsä tulevaisuudelle.

Cabaret perustuu samannimiseen Broadway-musikaaliin (1966) ja filmiversio kohosi jotakuinkin yhtä suureksi hitiksi kuin alkuperäinenkin menestysteos. Elokuva palkittiin peräti kahdeksalla Oscarilla ja ehkäpä himottu parhaan elokuvan palkintokin olisi ollut täysin mahdollinen, ellei Kummisetä (1972) olisi sattunut juuri samaan gaalaan. Elokuvan saama palkintokasa on ansaittu: näyttelijöiden tulkinnoissa piisaa tunnetta laidasta laitaan ja tarina on tyylikkäästi rakennettu sekä leikattu. Tyylikkäitä, ainoastaan lavalla esitettäviä musiikkinumeroita on myös kiehtovaa seurata ─ ja kuinka paljonpuhuvia ne ovatkaan!

Seksuaalista vapautumista, naisen asemaa ja yleistä vapauden ilmapiiriä railakkaasti käsittelevä Cabaret ajoittuu osuvaan ajanjaksoon. Elokuvan taustatarinana seurataan ruskeapaitojen tunkeutumista katukuvaan ja natsiaatteen hiljaista hyväksymistä. Iloisen Berliinin ylle laskeutuu pelottavan tulevaisuuden varjo, jonka havaitsee upeasti vaikkapa musiikkinumeroissa. Kabareen musiikkinumeroiden pinnalla kuplii nauru, mutta alta paljastuu painavaa asiaa. Erityisen voimakas kohtaus on kauniissa kesäjuhlassa yllättäen viriävä nuoruuden sävel, joka kylmäävästi kasvaakin natsismin rajuksi ylistykseksi. Cabaret on hyvä muistutus nykypäivällekin siitä, miksi äärioikeiston nousu on syytä nitistää ajoissa.

Pisteytys:
8/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti