keskiviikko 12. heinäkuuta 2023

The Curious Case of Benjamin Button ─ Benjamin Buttonin uskomaton elämä (2008)

Ohjannut David Fincher
USA 2008, 166 min.
Draama, Fantasia, Romantiikka
Pääosissa: Brad Pitt, Cate Blanchett, Taraji P. Henson, Tilda Swinton

Some days, I feel different than the day before.
 
On vuosi 1918, kun erään neworleansilaisen vanhainkodin rappusille hylätään vastasyntynyt vauva. Benjaminiksi (Pitt) nimetty lapsukainen on syntynyt vanhuksen ruumiissa, mutta nuortuu ikääntyessään. Erikoisesista lähtökohdista huolimatta Benjaminin elämästä muodostuu samanlainen seikkailu kuin kenellä tahansa, joka sattuu saamaan rikkaalta isältään muhevan perinnön. Benjaminin elämää määrittävät jännittävät vuodet merillä ja maanteillä, sekä vuosikymmeniä kestävä kaukorakkaus ihanaan Daisyyn (Blanchett).
 
F. Scott Fitzgeraldin tarinaan (1922) perustuva Benjamin Button oli ilmestymisvuotensa näyttäviä elokuvamenestyksiä, vaikka kaikki kriitikot eivät lämmenneet. Oscar-ehdokkuuksia tuli huimat 13: lopulta filmi palkittiin vain lavastuksesta, maskeerauksesta ja erikoistehosteista. Nuo kehut vielä jotenkin ymmärtää, sillä elokuvassa on tekniset ja visuaaliset ansionsa. Muutoin olen vankasti sillä kannalla, että elokuva on David Fincherin ohjausuran ehdoton aallonpohja. Eipä sekään tosin suuri romahdus ole, koska filmi on saanut osakseen ihan mukiinmenevän menestyksen.

Forrest Gumpiin (1994) helposti vertautuva Benjamin Button on lattea ja laahaava kollaasi tyhjänpäiväisiä mietelauseita Benjaminin elämän varrelta. Eri vuosikymmeniä erottavat laimeahkot, juuri ja juuri erottuvat visuaaliset tyylikokeilut. Ne ovat sinänsä ihan kivoja, mutta jäävät kokonaisuuden kannalta täysin irrallisiksi. Kokonaisuuden koossapitävänä liimana on Benjaminin erikoinen ikääntyminen, joka on kuitenkin enemmän efektikikkailua kuin kiinnostavaa draamaa. Kerta kaikkiaan erinomaista, että elokuva on saanut 1001-listalta ripeästi kyytiä jo vuonna 2010.

Pisteytys: 4/10

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti